Tek.no

Nyhet

All dansk musikk blir borte fra Youtube

Google og de danske rettighetshaverne ble ikke enige.

Snart blir det svart som natten for dansk musikk på Youtube. Rettighetsavtalen Google har hatt utløper fra og med august, og danskene har ikke ønsket å forlenge en sterkt rabattert versjon av den.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
31 Juli 2020 15:45

Danske Computerworld melder at musikk fra danmark blir borte fra Youtube fra 1. august. Da opphører Googles gamle avtale om musikken, og en ny avtale er ikke fremforhandlet ennå.

Rettighetsorganisasjonen Koda mener Google fra før har betalt markant mindre enn det abonnementstjenestene har gjort. Det har vært vanlig å forlenge eksisterende avtaler mens man forhandler om nye avtaler, men ifølge Koda har Google krevd et avslag på 70 prosent i prisen hvis dagens avtale skal forlenges mens de jobber.

– Det kan Koda naturligvis ikke akseptere, sier organisasjonen i en pressemelding. Kodas nærmeste slektning her til lands er muligens Tono, som også forvalter rettigheter for komponister og tekstforfattere.

«Our way or the highway-strategi»

Koda forklarer videre i sin melding at de undrer seg over hvorfor Google har vært såpass aggessive i spørsmålet om forlengelse av dagens avtale, mens de to partene skal ha gjort fremskritt ved forhandlingsbordet om en ny avtale.

– Google har alltid hatt en «our way or the highway»-strategi, men selv for Google utgjør dette her et lavpunkt. Google vet selvfølgelig godt at de kan skape enorm frustrasjon både hos våre medlemmer ved å nekte dem adgang til Youtube, og hos de mange dansker som daglig bruker Youtube. De håper vel at de kan presse gjennom en avtale der de kan diktere alle avtalevilkår, sier Kodas mediedirektør Kaare Struve i meldingen.

Google: - Danskene krever mer enn andre

Google på sin side bekrefter at de ikke er i mål med en ny avtale, men hevder samtidig at danskene krever mer enn resten av verden.

– Koda ber om vesentlig mer enn det vi betaler våre andre partnere rundtom i verden, og det mener vi ikke er rimelig overfor våre andre partnere og innholdsskapere. Uten lisens er vi ikke i stand til å gjøre innholdet tilgjengelig i Danmark. Men døren vår er åpen for å fortsette dialogen, og få musikken tilbake på Youtube, forklarer sjefen for Youtube Music i Europa, Dan Chalmers i en melding gjengitt av Computerworld.

Vanlig stridstema

Forhandlingen er et ledd i å snekre en fellesnordisk avtale for bruk av musikk på Googles plattformer, med Youtube og Youtube Music som sentrale deler. I Sverige skal avtalen allerede være i boks, mens danskene altså ikke er i mål ennå.

Spørsmål rundt rettigheter og strømmesatser har jevnlig preget mediebildet de siste ti årene. Så godt som alle aktive aktører på strømmemarkedet har fått kjeft for forskjellige deler av sin praksis, og ofte for selve kontantstrømmen til plateselskap og artister.

Spotifys takster har ofte fått kritikk, og Apples lange prøveperiode på Apple Music ga innledningsvis ikke betaling til artistene for verkene som ble avspilt. Tidal på sin side har forsøkt å profilere seg som en tjeneste som betaler musikerne bedre, og en periode var det flere artister som samlet seg der med eksklusive utgivelser for å markere avstand fra de andre tjenestene.

Rettigheter kan være kronglete greier, og det har tidvis fått litt snodige utfall. Ett slikt utfall var da NRK i en drøy periode måtte fremføre andres verk med Kringkastingsorkesteret, fordi de ikke klarte å bli enige om betaling for bruk av innspillingene med Ifpi. Der Tono forvalter rettighetene til selve det skrevne verket, er Ifpi platebransjens organisasjon. Ifpi regjerer over de innspilte verkene.

annonse

Les også