Telia: Her kommer det 5G i 2021

Både Telia og Telenor skal bygge masse 5G-dekning i 2021. Her fra da vi testet Telenors 5G foran Stortinget i vår.

Telia presenterte i dag planene for 5G-utbyggingen i første halvdel av 2021, og Telia-kunder i blant annet Asker og Bærum, Ås, Stavanger og Sandnes kan se frem til oppgradert nett på nyåret.

Fra før har Telia bygget ut 5G i Oslo, Bergen, Trondheim og Lillestrøm, med utstyr fra Ericsson. Telia droppet som kjent Huawei i 5G-utbyggingen og har også bestemt at selskapets utstyr skal fjernes fra 4G-infrastrukturen.

Telenor bygger også

Konkurrenten Telenor har for øvrig 5G-dekning i Kongsberg, Trondheim, Elverum, Bodø, Fornebu, på Kvitfjell, i Longyearbyen, Askvoll/Flokeneset og i Spikersuppa i Oslo.

I 2021 har de planer om å bygge ut i Oslo, Bergen, Stavanger, Tromsø, Drammen, Ålesund, Kristiansand og Fredrikstad, i tillegg til å utvide dekningen i Trondheim og Bodø, ifølge egne nettsider.

Ice satte på sin side opp en 5G-pilot i Tromsø tidligere i høst. Selskapet har tidligere sagt at de bygger et nett som er «klart for 5G», og kan skru det på når de er klare.

Slik ser 5G-dekningen i Oslo ut hos Telia nå.

I tillegg til stedene i faktaboksen over skal også dekningen der Telia allerede har 5G forsterkes. I Oslo skal for eksempel hele ring 3 skal være dekket innen utgangen av januar. I Bergen skal utbyggingen fortsette mot Flesland, Åsane og Litlesotra og i Trondheim sør- og østover mot Heimdal og Østbyen.

Halvparten skal ha dekning neste år

Etter sommeren skal utbyggingen fortsette i byer og kommuner i Innlandet og sørover i Viken, i de tidligere Østfold-kommunene.

Målet er at «opptil halvparten» av befolkningen skal ha 5G-dekning fra Telia neste år, sier administrerende direktør Stein-Erik Vellan, og mener de er i rute til å nå det målet.

Fordelene med 5G-nettet er i teorien høyere maksfart, mye bedre kapasitet og god dekning. Et lite minus foreløpig er kanskje at 5G-bruk på telefoner gjerne bruker mye strøm, og du må også gjerne befinne deg på veldig spesielle steder for å få de mest imponerende hastighetene.

Etter planen skal Telia ha sitt landsdekkende nett på plass i løpet av 2023 – mens Telenor har sagt at sitt tilsvarende nett skal stå klart i 2024.

Tek tester 5G i Oslo: Så bra er det egentlig

annonse