Til hovedinnhold

Hvem av disse har The Gatherings heftigste maskin?

«Galaksens mektigste spillstasjon» møter en mulig verdensnyhet.

Hardware.no/Hamar: Årets The Gathering, med tilnavnet «Transylvania», braker straks løs i Vikingskipet på Hamar. Her gjør sponsorer, butikker og frivillige seg klare for å ta imot 5200 deltakere, som kommer til å omvende idrettsarenaen til et av verdens største LAN-arrangementer – for attende året på rad.

Med så mange deltakere, og nesten like mange som står på venteliste, kunne egentlig arrangementet fylt enda et Vikingskip. Da er det viktig for databutikker å være på plass; både for å selge sårt tiltrengte varer og for å vise seg frem. I år har to slike butikker stilt opp med et par helt ekstreme maskiner som garantert vil tiltrekke seg skuelystne. Den første vi får se kommer fra den største datakjeden i Norden.

«Galaksens mektigste spillstasjon»

Komplett har bygd det de kaller «The most powerful game station in the galaxy», og den er slettes ikke bare til pynt.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Med egen Star Wars-inspirerte reklamefilm er Komplett klare med det de kaller den mektigste spillstasjonen i galaksen. Et beist av en datamaskin – det føles litt feil å kalle den en PC – hviler under et sett tilkoblede 4K-skjermer stilt på høykant. Halvveis ekstrem arbeidsstasjon, og halvveis like ekstrem spillmaskin, er den sannsynligvis det drøyeste enkelt-oppsettet vi noen gang har sett.

– Vi er tre stykker som har bygd denne, og vi har vel brukt sånn cirka en uke på det. Det har blitt noen lange netter, og vi fikk ikke alle delene vi ville ha i tide, så da har vi måttet bore noen nye hull og fikset, forklarer Hans-Egil Sandmo, nordisk produktsjef hos Komplett.

Den fullstendig vannkjølte maskinen er huset i et svært så særegent kabinett; en Red Harbinger Cross Desk. Dette er i bunn og grunn et skrivebord med bordplate av glass, som har plass til både hovedkort, strømforsyninger, radiatorer og mer – i rikt monn. All denne plassen har også Sandmo og kollegaene utnyttet til det fulle.

32 terabyte harddiskplass tilsammen

24 prosessorkjerner, to grafikkort i Nvidias Quadro-serie, og en kvart terabyte RAM bør gjøre susen på hjemmekontoret.Foto: Ole Henrik Johansen, Hardware.no

– I arbeidsstasjonsdelen har vi to PNY 5000-serie Nvidia Quadro-kort, 256 gigabyte ECC-minne fra Kingston, og to 12-kjerners Xeon-prosessorer. I denne biten her har vi også to Samsung-SSD-er på 256 GB hver i stripe-RAID – i tillegg til harddiskene, som vi har satt opp i en bolk til hvert av systemene. Grovt regnet ender vi vel på rundt 80 000 kroner for denne delen alene, forklarer Sandmo.

Hver av de to maskinene har 16 terabyte med SSHD-lagring, fordelt over fire disker, i tillegg til sine egne SSD-er.Foto: Ole Henrik Johansen, Hardware.no

Arbeidsstasjonen har fått tildelt fire av de totalt åtte hybridharddiskene fra Seagate; og har dermed hele 16 terabyte til disposisjon for lagring av data – ikke inkludert de rene SSD-ene. De øvrige fire hybriddiskene er av en litt annen type, og er ikke fullt så kostbare – men tilhører spillmaskin-delen. Alle åtte diskene har likevel til felles at de er satt opp i RAID-matriser, og at de rommer 4 TB hver for seg.

Før vi kommer over til venstre side av kabinettet, og dermed spillmaskinen, må likevel kjøleløsningen til dette beistet få en beskrivelse. Hjertet i denne er nemlig flere svære vanntanker midt under bordplaten, som står i stil med den blå belysningen som ligger rundt kanten av hele kabinettet.

– Her er det beholdere med UV-blå kjølevæske, og vi har satt inn en 300-watts strømforsyning til vannkjølingen alene. Slangene går ut til 360-millimeters radiatorer i push-pull-konfigurasjon – én til arbeidstasjonen, og to til spillmaskin-delen, forteller Sandmo.

Ekstrem spillmaskin

Hans-Egil Sandmo i Komplett er ikke vond å få til å fortelle om supermaskinen de har bygget.Foto: Ole Henrik Johansen, Hardware.no

Når vi kommer over til spillmaskin-delen av herligheten er heller ikke den noen svekling – på noen måte. Vannkjøling og masselagring er vel og bra, men det er minne, grafikkort og prosessor som virkelig gjør en spillmaskin. Et par terabyte-SSD-er i RAID hjelper riktig nok også på, og alt dette er på plass.

– Her har vi også noen Samsung-SSD-er, to stykker på en terabyte hver, satt opp i stripe-RAID. Maskinen har 64 GB Kingston-minne, fire GeForce GTX 780 Ti, og alt sammen altså vannkjølt. Vi tenkte å skille ad så skjermkort og prosessor fikk gå på hver sin kjøleloop, og som dere ser er MosFET og chipset også vannavkjølt, sier Sandmo mens han peker ut de forskjellige komponentene.

Maskinen, med sin 6-kjerners Intel Extreme-prosessor ombord, har riktig nok ikke blitt forsøkt overklokket ennå, men på The Gathering har Komplett-gjengen tid til å teste den ut – og natten før åpningen skal den virkelig få kjørt seg. I testene så langt har de allerede latt spilldelen av maskinen få gjennomgå, men selv med alt av innstillinger i testene deres satt til høyeste nivå fikk de ikke temperaturene opp over 55 varmegrader.

– Alt du trenger

Det er greit med kjølevæske i dette oppsettet.Foto: Ole Henrik Johansen, Hardware.no

Ekstrem-maskinen fra Komplett er heller ingen pyntegjenstand, og deltakerne på The Gathering skal selv få prøve hvordan den duger i spill. Sandmo regner derfor med at det kommer til å danne seg en lang kø, men om noen hadde håpet at maskinen – med en komponentpris på rundt 300 000 kroner – skal loddes ut som premie, må han imidlertid skuffe dem.

Selv brikkesettet har sin egen vannkjølingsblokk på spilldelen av maskineriet.Foto: Ole Henrik Johansen, Hardware.no

– Dette er nok dessverre ingen premie, dette er nok såkalt forskning og utvikling for vår del, humrer han.

– Og når TG er over skal den stå i vår retail store i Oslo sentrum. Den skal også ta en tur til Dreamhack i Sverige, og så skal vi bruke den litt i Danmark. Så den skal få kjørt seg litt, sier han.

– Men er dette TGs heftigste maskin?

– Vel, den er jo i alle fall alt du trenger. Det er en skikkelig heftig spillmaskin som kan drive hva som helst på den ene siden. Så er den samtidig en arbeidsstasjon du kan videoredigere med eller drive 3D-arbeid på den andre. Den klarer alt, så hva mer trenger du da?

Les mer om hvordan Komplett bygger PC-ene sine – i Norge:
Vi besøkte stedet hvor de lager 30 000 datamaskiner i året »

En utfordrer viser seg

Digital Impuls har også snekret sammen et rent uhyre av en datamaskin, som de viser frem på sin stand.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Komplett er likevel ikke alene om å dra fram de virkelig store kanonene på årets The Gathering. Den lille databutikken Digital Impuls er også på plass i Vikingskipet, og da de fikk nyss i at Komplett kom til å slå på stortrommen med et realt monster av en datamaskin til årets messe, syntes de ikke at de selv kunne være noe dårligere.

– Dette er jo en pult med en ganske kraftig PC i, innleder Haakon Jensen fra Digital Impuls, og peker til deres utfordrer – bygd i det samme enorme skrivebordskabinettet som Komplett brukte til sin ekstremkonstruksjon.

– Den er fullt vannkjølt, med to forskjellige kretser – en til GPU og en til CPU. På innsiden har vi overklokkede GeForce GTX 780 Ti Classified fra EVGA, drevet av en 1200-watts Fortron-strømforsyning, forteller han.

Mellom alle komponentene går det knallharde rør av akryl, som har blitt varmet opp, bøyd, kuttet til og filt for å få den formen de har i kabinettet. Hele jobben er gjort for hånd, og Jensen anslår at han har holdt på med herligheten i omtrent fire døgn.

– Men det er jo også med erfaring fra å bygge vannkjøling for kunder. Jeg har ikke gjort komplekse ting før, og dette er første gang jeg har forsøkt på Harbinger-bordet, men du får jo litt teken på det når du har montert en vannblokk 50 – 100 ganger.

En mulig verdensnyhet

Digital Impuls sitt bord lyser ikke like mye opp som Komplett sitt beist – men er akkurat like spennende.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Digital Impuls sin maskin har altså også en heftig spill-PC bygd inn, men de har valgt noe helt annet enn en virkelig drøy arbeidsstasjon i den andre halvdelen av kabinettet – og det vi ser på der kan være en verdensnyhet.

Haakon Jensen i Digital Impuls har bygd deres supermaskin, som han mener gir deg alt du trenger – en Xbox til spilling, og en spillmaskin som er kraftig nok til å jobbe med.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

– Her har vi nemlig en vannkjølt Xbox One som vi har demontert fullstendig, og loddet forlengingskabler på, så det går an å bruke den frittstående. DVD-ROM-en som går her, for eksempel, hadde en kabel som var på 5 centimeter – nå er den mer, ler Jensen, og forteller at tross håndformede rør i hele PC-oppsettet var dette plankekjøring sammenliknet med hva de måtte gjennom for å få stelt Xbox-delen i stand.

Selv om det finnes de som har koblet lukkede vannkjølere inn i kabinettet på Xbox One, har vi så langt ikke sett noen andre som har valgt denne måten å gjøre det på. Jensen forklarer at for å få til denne løsningen måtte det lages egne fester til hovedkort, kablene til DVD-ROM og harddisk måtte forlenges fra sine opprinnelige få centimetre, og en rekke koblingspunkter måtte loddes på nytt.

Nye kabler måtte så kles med strømper; og alt dette er før vannkjølingen kunne komme på plass. På toppen av det hele er antennene til konsollens kontroller en del av det originale kabinettet, så selv nye antenner måtte fikses på et vis – og alt dette tok sin tid å ordne.

– Så her har du en komplett pult med Xbox One du kan spille på på den ene siden, og en hel arbeidsstasjon med en 6-kjerners maskin på den andre. Prosessoren vi har brukt er en i7 4930K som kjører 4,6 GHz, men du kan jazze den opp til 5 GHz. Så har du 16 GB minne fra Avexir her, med blinkende lys som svarer til fargen på kjølevæsken. De er vel noen av de høyest ratede minnebrikkene som du får tak i, så det ser jo litt kult ut, og så yter det bra, forteller Jensen fornøyd.

Respektabel overklokking

Slik har du neppe sett en Xbox One før.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Nå er jo 4,6 GHz allerede et meget anstendig hopp opp fra de 3,4 GHz prosessoren kjører rett ut av esken, men for å komme opp på 5 GHz forteller Jensen at det tok en del ekstra leting – for å finne akkurat riktig brikke.

– Jeg har testet 4 – 5 prosessorer, og akkurat denne her gjør rundt 5 GHz – stabilt – på vann. Når det gjelder temperaturer blir det jo varmt hvis du kjører Prime95, men den den holder sånn rundt 75 grader; kanskje mer når du mater på med mer spenning, forteller han.

Vannkjølingen er sentral i å få til en skikkelig overklokking, og fra prosessoren går vannrørene ut til en 360-millimeters radiator. For AMD-APU-en i Xbox One – som er vant til å viftekjøles i et kjempetrangt kabinett – holder det med en 120-millimeters variant. Skjermkortene er en helt annen historie, og selv om det bare er tre av dem må de ha en velvoksen modell på hele 480 millimeter.

– Det er voksent, men det er faktisk litt på kanten hvis du begynner å dra på med de kortene her. Vi har nemlig valgt å bruke GeForce GTX 780 Ti Classified-versjon, og de klokker vesentlig bedre enn de andre kortene på markedet. Så vi kan stille spenningen opp til 1,35 – 1,4 volt. Da oppnår du 1350 – 1400 MHz kjernefrekvens, og det kjører forbi 4-veis SLI, for å si det sånn, kommenterer Jensen med et smil.

– Og så ser jo denne SLI-broen ti ganger så kul ut, legger han til.

Er faktisk til salgs

Kan tre solid overklokkede GeForce GTX 780 Ti hamle opp med fire stykker som ikke er klokket like høyt opp?Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Han forteller at han ikke har sett Komplett sin maskin ennå, men Jensen tipper Digital Impuls' supermaskin vil yte bedre enn konkurrentens når overklokkingen er i drift. Akkurat overklokkingspotensialet er også grunnen til valget av skjermkort, og grunnen til at de kun benytter tre stykker er at det ikke er så god støtte i spill for flere.

Maskinen har dog betydelig mindre lagringsplass enn Komplett sitt oppsett; bare en enslig 250 GB SSD. Vi får likevel understreket av vil du ha RAID, så står det en skikkelig LSI-kontroller direkte på hovedkortet til spilldelen av maskinen. Uten arbeidsstasjon, og til spilling og å vise det hele frem, forteller Jensen at lagring ikke er noe de har tenkt særlig på.

– Komplett har bygd en stasjon til 300 000 i komponenter alene. Vil du si hva denne ville kostet?

– Vi har faktisk satt opp denne her på prislisten vår for moro skyld, så hvis noen har lyst til å kjøpe den sånn som den er, så selger vi den, vi. 80 000 kroner, inklusive moms, svarer Jensen strålende fornøyd.

Vi har vært innom Digital Impuls, som har holdt ut der mange har gitt opp:
Bli med på besøk inn i nerdebutikken – midt i Oslo sentrum »

Hvilken av maskinene synes du er den heftigste? Vet du kanskje om noe enda villere på messegulvet under årets The Gathering? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor – og kom gjerne tilbake med dine egne inntrykk hvis du får sjansen til å teste ut en av maskinene selv:

Les også
Bli med inn i nerdebutikken – midt i Oslo sentrum
Les også
Her bygger de over 30 000 PC-er hvert år – i Norge
Les også
Er dette The Gatherings heftigste maskin?
Les også
Vi har testet Norges råeste spill-PC
annonse