Til hovedinnhold

OS X får splitter ny design

Gratis oppdatering vil gi lenger batterilevetid og tett integrering med iPhone.

Slik ser dock-en i OS X Yosemite ut.

I kveld gikk Apples utviklermesse World Wide Developers Conference av stabelen. Messen skytes i gang med en stor lanseringstale fra sjefen sjøl, Tim Cook. En ny OS X-versjon er blant det aller viktigste Cook har med seg i sekken.

Les livebloggen fra Apples lansering her »

OS X Yosemite

Med OS X Yosemite har Apple gjort en del endringer fra forrige generasjon, OS X Mavericks. Det er spesielt det visuelle som har fått seg en oppfriskning.

Apples tjeneste for å finne innhold har blitt nytt. Spotlight er nå en søkeboks som dukker opp midt på skjermen. Der du kan taste inn det du er på jakt etter, og få opp søkeresultater fortløpende. Søkedingsen søker både lokalt, og på nett, slik at du kan finne informasjon, eller bare åpne en lokal fil gjennom funksjonen.

Nye nettjenester

iCloud Drive er en ny skytjeneste Apple har integrert i OS X, og filutforskeren Finder.

Finder kan finne frem filene for deg enten de igger i iCloud Drive eller lokalt. Skytjenesten virker dessuten både på OS X, iOS og Windows.

Søkeverktøyet Spotlight har blitt helt nytt, og popper nå opp rett på skjermen.
Safari og Mail har fått mange nye egenskaper.
Maildrop skal hjelpe deg der du ellers fikk advarsler på grunn av store vedlegg.

En beslektet nyhet er Appes nye Mail Drop. Her går nemlig Apple delvis til krig mot en av sine egne feilmeldinger; den forhatte meldingen om at et vedlegg er for stort. Apple henviser til meldingen du ofte får fra e-postserveren, men også Apples egne produkter har pleid å nekte store vedlegg.

Nå kan Apples servere ta vare på vedlegget for deg, når du sender store filer.

En egen funksjon Apple har kalt Markup gir deg muligheten til å redigere bildene dine før du sender dem – uten å forlate appen du bruker.

Bedre batteritid

Batteritid og effektivitet var blant de viktigste forbedringene i OS X Mavericks. Like fullt har Apple funnet mer å hente. Yosemite skal gi inntil to timer lenger tid på Netflix enn Mavericks.

Også nettappene Safari og Mail har fått sine oppdateringer. I nettleseren Safari kan du nå rulle gjennom en haug av ulike åpne faner, i stedet for å måtte bla i dem, eller stenge dem, til du finner riktig fane. Nyttig for de av oss som alltid har en drøss åpne nettsider.

Skulle det likevel bli for rotete kan du hente frem en kjapp visualisering med alle de åpne fanene spredt ut over hele skjermen.

Continuity knytter dingsene sammen

Continuity er navnet på et sett verktøy Apple har laget for veksling mellom ulike typer enheter, så som en MacBook og en iPad.

Nå kan du sende SMS, eller ringe, rett fra Mac-en. Trafikken går via iPhone-en din som er koblet til trådløst.

Handoff knytter dingsene sammen, og lar deg fortsette på det du holdt på med idet du veksler mellom dem. Dersom du begynner på en e-post på mobilen din, er PC-en automatisk klar over det, og lar deg fortsette i Mail-appen på Mac-en.

Samme funksjon binder dessuten sammen nettleserne dine, slik at åpne faner på mobilen, også er dine åpne faner på PC-en. Og omvendt. Dette er alt

Apple har tydeligvis skjønt at iMessage-systemet deres ikke alltid er like enkelt å bruke. Det er nemlig fort gjort å miste meldinger om du ikke har med deg iOS-dingsen din i farten. Nå kurerer de dette ved å koble sammen både iPhone og OS X for akkurat denne funksjonaliteten.

Det betyr at Apples egne datamaskiner nå kan vise deg hvem som ringer, og hvem meldingen har kommet fra. Du kan også ringe ut, eller sende meldinger rett fra Mac-en.

Forbedrer Mac-en din gratis

Innledningsvis i presentasjonen viste Apple til at hele 51 prosent av deres brukere hadde oppgradert til OS X Mavericks. Nå er spørsmålet; hvor lang tid vil det ta før over halvparten er over på nye OS X Yosemite?

Oppdateringen er gratis, og kommer til brukere flest nå til høsten. Hvis du er utvikler kan du laste ned OS X Yosemite allerede nå.

Les også: Apple gir bort nye OS X Mavericks

annonse