Tek.no

Nyhet

9 måter du blir lurt på sosiale medier

Dette er de vanligste truslene du bør være oppmerksom på.

Montasje, ANB/Trend Micro/Teknofil.no

Bruken er sosiale medier har vokst enormt de siste årene, og millioner av nordmenn besøker for eksempel Facebook regelmessig.

Men populariteten har også sin pris. For cyberkriminelle følger strømmen av brukerne, og de blir stadig mer sofistikerte i jakten på intetanende ofre.

– Bruken av sosiale medier har eksplodert og i takt med økende bruk følger også et økende trusselbilde, sier administrerende direktør Thomas Ludvig Næss i sikkerhetsselskapet Trend Micro i Norge.

Lokkemidlene er mange, og fellestrekkene er å pirre nysgjerrigheten og komme med tilbud som er «for gode til å være sanne».

– Derfor er det viktig å unngå feiltrinn som kan få ubehagelige konsekvenser for enkeltpersoner og arbeidsgivere, legger Næss til.

Det finnes selvsagt utallige svindelvarianter, og det dukker til stadighet opp nye metoder for å lokke brukerne inn i fellene. Så det er all grunn til å være skeptisk til mistenkelige lenker og innlegg som dukker opp på Facebook eller andre sosiale medier.

Under har vi sammen med Trend Micro samlet 9 av de vanligste truslene du bør du se opp for i sosiale medier.

1. The Facebook Color Changer

«Er du lei av det gamle blå temaet?» spør denne «annonsen», og ber deg klikke på fargevelgeren for å «male om» siden din. Men ikke la deg lure!

Facebooks «Color Changer» er hackernes forsøk på å få tilgang på din personlige profil, for deretter å spamme vennene dine med skadelig programvare.

Applikasjonen leder brukerne inn på falske nettsider og lurer dem til å se videoklipp og dele siden videre med andre venner. For å unngå angrepet er det viktig å bytte passord regelmessig, blokkere merknader fra ukjente kilder og slette unødvendige applikasjoner.

2. «Who viewed your Facebook profile?»

«Hvem har sett på profilen din» er budskapet fra disse svindlerne. Og selvsagt er det fristende å sjekke hvem du har hatt besøk av. Men – igjen – ikke la deg lure!

Spørsmålet kan komme som en reklamelenke eller som melding fra en venn på veggen.

Ved å klikke på mottatt lenke gir man inntrengerne full kontroll over Facebook-profilen og brukerens nettverk. For å unngå innbruddet må brukerne stille seg kritisk til alle mistenkelige lenker, meldinger og reklamer.

En god huskeregel er at dersom Facebook hadde en slik funksjon, så ville det ikke vært nødvendig med en tredjepartsapplikasjon.

3. Sjokkerende videoer merket NSFW (Not safe for work)

«Sjokkerende video!» Denne varianten har nok mange sett i Facebook-feeden sin, for når nettsvindlere pirrer nysgjerrigheten er det lett å tråkke i fellen.

Hackere plasserer oppsiktsvekkende videosnutter på Facebook, og brukerne deler materialet videre. Dette bidrar til å spre skadelig programvare videre.

Videoene videresender brukerne til falske nettsider som potensielt kan innhente brukernes personlige informasjon og skade brukernes PC og nettverk. Det er viktig at du som bruker alltid er sikker på hvem avsender er når du mottar og aktiverer lenker og videoer på nett.

4. Twitter Instant Followers

«Vil du ha flere følgere?» Ja, sier de aller fleste Twitter-brukerne. Og mange lar seg også friste av applikasjoner og tjenester som lover tusenvis av følgere umiddelbart.

Disse applikasjonene og tjenestene kompromitterer Twitter-kontoer til å sende ut skadelig programvare. Som Twitter-bruker må du ikke gi applikasjoner og tjenester tilgang på Twitter-kontoer.

Det er også viktig å forsikre seg om at det er den offisielle Twitter-siden du logger deg på, og ikke sider som utgir seg for å være Twitter.

5. «Just saw this photo of you» - Twitter-svindel

Om du får beskjed om at det ligger et sjokkerende bilde av deg ute på nettet, er det fort gjort å klikke på lenken uten å tenke seg om. Denne Twitter-svindelen forsøker å lure deg til å tro at finnes nakenbilder av deg som vedkommende har tilgang til.

Hackeren sender deg en lenke til det ikke-eksisterende bildet og oppfordrer deg til å trykke på en lenke som egentlig inneholder nedlastningsfiler og virusmateriale.

Som Twitter-bruker bør du unngå å følge personer du ikke vet hvem er, selv om de følger deg. Du kan også gjøre profilen din privat for å unngå mistenkelige forespørsler.

6. Nakenvideo – Facebook-svindel

Igjen pirrer nettkriminelle nysgjerrigheten, og mange lar seg friste til å klikke seg inn på videoer som lover nakenhet.

Filmene framstår som reklame, men distribusjon av nakenhet på nett kan være kriminelt og en krenkelse av privatlivet.

Å klikke seg inn på videoene leder ofte til nedlastning av skadelig programvare. Om du er usikker på om datamaskinen er infisert av skadelig programvare kan du benytte antivirusprogrammer til å skanne maskinen for «skadevare» regelmessig.

7. «InstLike: Promises free likes and followers» - Instagram

På det sosiale fotonettverket Instagram handler mye om «likes» og følgere, og dette prøver uærlige sjeler å utnytte.

«InstLike»-svindelen lurer brukere til å dele sin kontoinformasjon. Applikasjonen stjeler passord og brukernavn og bruker dem til å spre skadelig programvare.

En god leveregel er aldri å laste ned tjenester som tilbyr kjappe løsninger.

8. Tumblr Dating Game

Spill er populære blant brukere av sosiale medier, og brukere av mikrobloggnettstedet Tumblr er ofte yngre enn for eksempel Facebook.

Falske lenker fra Tumblr Dating Game har lurt mange brukere til opprette profiler som genererer inntekter for hackerne.

Hackerne segmenterer brukere for å kunne utføre tilpassede angrep på ulike målgrupper. Havner du på en mistenkelig nettside eller melding, er det viktig å ikke klikke seg videre inn.

9. Pinterest – Falske Pins

141013_trusler9_5702538a.

Også på Pinterest, nettsted for delingen av bilder og videoer, florerer det med falske linker.

Angriperne legger ut pins med skadelig programvare og lenker til falske undersøkelser der brukerne lures til å oppgi personlig informasjon.

Falske pins kan være alt fra gratis reklame til kampanjeskjemaer som tilsynelatende er sendt ut på vegne av legitime selskaper. Vær varsom når du åpner materiale fra epost- eller Pinterest-kontoen din. (ANB)

annonse

Les også