Vi har prøvd denne mobiltelefonen

Dette er ikke et vanlig digitalt armbåndsur. Riktignok er det et armbåndsur, og den er riktignok også digital. Men skjult under skallet er det en mobiltelefon, slik man gjerne drømte om for ti år siden. GD910 er navnet på herligheten, og den koster 12 000 kroner. 

Vi har fått prøve armbåndsmobilen fra LG i en periode, og stiller oss spørsmålet: Kan dette erstatte den tradisjonelle mobiltelefonen? Er fremtiden her allerede?

GD910 er veldig liten, men har likevel mye teknologi. (Alle foto: Einar Eriksen)

Imponerende spesifikasjonsliste

La oss først bare legge litt spesifikasjoner på bordet. GD910 kan du bruke til å både ringe med og sende tekstmeldinger. Den tåler vannsprut, den har kapasitiv trykkskjerm på 1,43 tommer, den har super-3G (7,2 Mbps), den har Bluetooth med A2DP og den har et innebygget kamera. I tillegg finner du en rekke nyttefunksjoner som kalender, kalkulator, alarmklokke. Musikkspiller er også på plass. Du verden!

GD910 har tre taster: Tilbake- og slettetast og taster for å ta telefonen og legge på. De to sistnevnte har også andre funksjoner innimellom.

GD910 har lærrem, glass foran skjermen og metall på baksiden og rundt kantene. Den er noe større enn mange vanlige klokker, men vi synes ikke størrelsen eller vekten på 84 gram er plagsom i det hele tatt.

La mobiltelefonen på hylla

Vi har ikke bare prøvd armbåndsmobilen uten videre. I slutten av arbeidsdagen på fredag slo undertegnede av sin vanlige mobiltelefon, satt SIM-kortet inn i klokka og kjørte hjem fra jobb. Hvordan skal dette gå?

Det begynte med en 30-årsdag av typen overrakselsesfest. Her ble det litt tekstmeldinger og ringing i alle retninger, og GD910 imponerte. Det er faktisk ikke noe problem å ringe med den. Både høyttaleren og mikrofonen er så kraftig at vi kan holde armbåndsuret langt unna ører og munn uten å få problemer med å føre samtaler. 

Tastaturet er ganske stort til tross for at skjermen er liten.

Dersom du ikke liker at alle rundt deg skal høre samtalen din, eller innser at de rundt deg faktisk ikke ønsker det, kan du koble en Bluetooth-håndfri til GD910. Det er i tillegg mulig å bruke GD910 til videosamtaler.

Det skal nevnes at lyden hakker litt i samtaler i vårt testeksemplar, og spesielt innendørs. Dette kan skyldes at mottakeren ikke er av den kraftigste sorten. 

Men hva med tekstmeldinger?

Tekstmeldingene skriver du ved hjelp av et skjermtastatur formet som et vanlig mobiltastatur. Det naturlige er å skrive med pekefingeren, og dette går faktisk langt enklere enn vi hadde forestilt oss. Vi skriver de fleste tekstmeldinger uten å skrive altfor mye feil, men oversikten er selvsagt ikke i nærheten av det du får i en vanlig mobiltelefon og det kreves litt mer presisjon i fingeren. I vårt testeksemplar er det heller ikke norsk ordbok installert. 

Tekstmeldingene du mottar er det ingen problem å lese, og her får du også grei oversikt. Når du skal bla ned i tekstmeldingene panorerer du bare ved å dra fingeren oppover skjermen. 

Enkel hovedmeny

GD910 er faktisk også langt enklere å bruke enn vi hadde våget å håpe på. Når enheten er i hvilemodus, er skjermlyset avslått, men du ser fortsatt klokkeslettet i digital form. Du aktiverer skjermen ved å trykke på en tast, og da vises klokken i valgfritt format. Her er det en rekke visninger å velge mellom, som tre varianter som skal forestille analoge klokker, og fem som viser tiden på vanlig digital måte. To av disse visser også to forskjellige tidssoner.

Slik ser de forskjellige klokkevisningene ut:

Du har et vell av klokkevisninger å velge i. (Klikk for større bilde)

Du kan bla til forskjellige skjermbilder ved å dra fingeren mot høyre eller venstre. Blar vi mot høyre (drar fingeren til venstre) får vi opp mulighet til å ringe (stemme- eller videosamtale), deretter kommer det en hovedmeny med ikonene kontakter, meldinger, nyttefunksjoner og innstillinger. Enda et hakk til høyre ligger kalenderen, på neste hakk ser du dekning, gjenstående batterilevetid, om telefonen er i flymodus, lydkontroller og lignende telefonfunksjoner. Du kan også bla til venstre fra klokkevisning for å komme hit. 

Disse skjermbildene får du opp ved å bla til høyre og venstre (Klikk for større bilde)
Telefonen har et vell av nyttige funksjoner.

Alt dette fungerer imponerende bra. Responsen er god, og det er lett å forstå seg på GD910. Det eneste vi reagerer på er at enheten er svært treg når du blar deg inn i undermenyer, spesielt når du skal bla deg tilbake ved hjelp av tilbaketasten. 

Musikkspilleren er enkel å styre, og du kan sortere på artister, album, sjangre eller lage dine egne spillelister. Høyttaleren er like kraftig og god som høyttalerfunksjonen i vanlige mobiltelefoner, noe som er imponerende i en så liten dings som dette. Skal du bruke den som musikkspiller, må du skaffe deg et trådløst Bluetooth-hodesett. GD910 har nemlig ingen hodesettutgang.

Alt i alt føles skjermen liten og trang, og det er litt mer knotete å skrive tekstmeldinger, bla i telefonlisten og andre dagligdagse ting. Men det fungerer!

Batterilevetiden er heller ikke verst. Vi kunne bruke GD910 i to til tre dager før vi trengte å plugge til laderen. Telefonen klarer bare to timer taletid etter spesifikasjonene, men så mye som 10,3 døgn i hvilemodus. 

Slutten på tradisjonelle mobiler?

Etter testperioden var det en lettelse å gå tilbake til en vanlig mobiltelefon, som vi kan bruke med tommelen på skjermen (eller tastene). Her er det enklere og mer oversiktlig å bla i kontaktlisten, opprette avtaler i kalenderen og det meste andre vi gjør i en mobiltelefon. 

I tillegg kan du surfe på nett, noe du ikke kan i GD910 til tross for at den har super-3G, du kan se på video og du har større frihet i menyene. For eksempel sende eller kopiere og lime inn kontaktinformasjon og mange andre småting man ikke så ofte tenker på at man har bruk for. 

Vi må innrømme at etter en helg med bruk av GD910 bla savnet etter en vanlig mobiltelefon ganske stort. Vi vil ha en større skjerm, vi vil bruke mobiltelefonen med tommelen og vi vil surfe på internett. 

For noen kan kanskje armbåndsmobiler som GD910 erstatte en vanlig mobiltelefon. Men vi tror dette gjelder et fåtall av dagens mobilbrukere. For langt flere er nok GD910 en vil-ha-gadget for å ha tvillingkortet i parallelt med en vanlig mobiltelefon. For det er ingen tvil om at GD910 (og andre armbåndsmobiler) er nesten like fascinerende nå som i gamle fremtidsfilmer. 

GD910 koster rundt 12 000 kroner. Det er nok litt i overkant av det de fleste vil betale, men på en annen side er det mange som betaler langt mer for en god klokke som tross alt ikke gjør noe mer enn å vise tiden. 

LG vil lansere GD910 i Norge til neste år. Men ifølge Andre Seielstad, salgssjef i LG Norge, blir dette etter all sannsynlighet et nisjeprodukt som kun er tilgjengelig gjennom bestilling. Du finner den altså neppe i ordinære butikkhyller. 

Les også
– To nye ha på-dingser fra LG i februar
Les også
Ny armbåndsmobil fra LG
Les også
Denne LG-mobilen kan komme i år
Les også
Her er brillene som lader mobilen
Les også
Pantech viser fremtidens mobiler
Les også
Deler mobilen i to
annonse