Tek.no

Nyhet

Rekordstor økning i antall DDoS-angrep

Skyselskap med nedslående tall.

stockhits/Shutterstock.com
27 Okt 2014 09:33

Blant de mange formene for ugagn på Internett er de såkalte DDoS-angrepene, eller «distribuert tjenestenekt» som det gjerne kalles på norsk, også noe som øker sterkt i omfang.

I juli kunne vi melde at det første halvåret av 2014 satte en ny rekord når det gjelder antallet kraftige DDoS-angrep, med blant annet over 100 angrep med et trafikkvolum på minst 100 gigabit per sekund. Nå melder nettstedet Computerworld at DDoS-angrepene på ingen måte er noe avtagende fenomen.

Stadig kraftigere angrep

Ifølge en ny rapport lagt frem av nettskyselskapet Akamai Technologies har antall DDoS-angrep økt med 22 prosent i tredje kvartal i år sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Dette tallet fremstår kanskje ikke som spesielt oppsiktsvekkende, men samtidig kan Akamai meddele at det gjennomsnittlige trafikkvolumet til angrepene har økt med solide 389 prosent i forhold til samme periode i 2013. Styrken på angrepene har med andre eksplodert.

I løpet av perioden registrerte Akamai hele 17 tilfeller hvor trafikkvolumet oversteg 100 gigabit per sekund, noe som altså regnes som svært omfattende angrep. Det aller største var på hele 321 gigabit per sekund.

Også i forhold til andre kvartal i år var økningen i gjennomsnittlig volum markant, og lå på 80 prosent.

Flere muligheter for DDoS-hackere

Ifølge Akamai er mye av årsaken til den skarpe oppgangen at verktøy som skal til å for å iverksette DDoS-angrepene både er blitt lettere tilgjengelige og enklere å bruke, samt at det nå har vokst frem en hel industri hvor DDoS-angrep tilbys som en tjeneste som folk betaler for.

I tillegg dukker det stadig opp nye sårbarheter på Internett som kriminelle kan bruke til å danne omfattende botnet av infiserte datamaskiner, som benyttes til å utføre store DDoS-angrep.

En annen interessant faktor som skyselskapet nevner i rapporten er at DDoS-botnet i økende grad består av andre typer enheter enn tradisjonelle PC-er, nærmere bestemt enheter som baserer seg på ARM-arkitektur, som for eksempel TV-er og mobiltelefoner. Dette fenomenet representerer en økende trussel, ifølge Akamai.

Alvorlige DDoS-angrep kan utføres av nesten hvem som helst: Et av de største angrepene hittil var det en 17 år gammel gutt som stod bak »

Les også
Ny rekord i antall kraftige DDoS-angrep
Les også
17-åring tilstår de enorme nettangrepene
Les også
Nekter for å stå bak Norges største nettangrep
Les også
DNB utsatt for massivt DDOS-angrep
Les også
Britisk tenåring tiltalt for det «største nettangrepet noensinne»
annonse

Les også