Til hovedinnhold

Oversikt: Dette er alle produktene Apple lanserte

Alle produktene samlet i én artikkel.

Gårsdagens høstlansering fra Apple bød på mye nytt. Det meste var riktig nok lekket på forhånd, noe Apple passet på å gjøre store poenger ut av i presentasjonen. Mengden nyheter kunne samtidig ikke måle seg med september-arrangementet der iPhone 6 og iPhone 6 Plus ble sluppet, men spennende var det likevel.

Sløret ble dratt av syv nye produkter, blant annet en ny og tynnere iPad Air, og ikke minst en ny iMac med en spinnvill oppløsning. Operativsystemet OS X Yosemite ble også sluppet, sammen med iOS 8.1 og Apple Pay.

iOS 8.1

iOS 8.1 kommer på mandag.Foto: Apple

Apple viet ikke spesielt mye tid til det, men de sa i fra om at den neste hovedoppdateringen av iOS 8, altså iOS 8.1, kommer på mandag. Oppdateringen slippes hovedsakelig for at Apple Pay skal fungere på iPhone 6 og iPhone 6 Plus.

Utenom Apple Pay-støtte, noe som foreløpig bare vil funger i USA, kommer det også en betaversjon av et nytt fotobibliotek. Det heter iCloud Photo Libary, som skal bli en erstatter for dagens fotostrøm. Med denne kan du dele absolutt alle bildene dine på tvers av alle Apple-enhetene dine, inkludert Mac-en, uten å være begrenset til dagens 1000 bilder.

I tillegg kommer den tradisjonelle kamerarullen tilbake i iOS 8.1, en funksjon som ble fjernet med iOS 8.

Få med deg vår iOS 8-oversikt:
Slik blir iPhonen din «ny» »

Apple Pay

Apple Pay lanseres, men foreløpig bare i USA.Foto: Apple

Tilbake i september viste Apple frem sin nye tjeneste for mobilbetaling, kalt Apple Pay. Med fingeravtrykksensor og NFC-teknologi i telefonene, lar denne deg betale i butikken og på nett langt enklere enn med bankkortet ditt. Under gårsdagens lansering bekreftet selskapet lanseringsdatoen: Mandag neste uke slippes Pay.

I første omgang er det kun amerikanske brukere som får tilgang til tjenesten, og det er ingen indikasjoner på at løsningen kommer til våre breddegrader med det første. Men i USA har Apple fått med seg veldig mange partnere; alle de største kredittkortleverandørene er med, de største bankene og et mylder av butikker og app-utviklere støtter allerede Pay.

Slik er Apples mobil-lommebok »

OS X Yosemite

OS X Yosemite ble lansert.Foto: Apple

Som ventet ble operativsystemet OS X Yosemite også sluppet i går kveld, noe Apple bruker å gjøre på denne oktober-lanseringen.

OS X er nå blitt mer likt mobiloperativsystemet iOS. Menyene har blitt kraftig modernisert, og du har blant annet fått et nytt og bedre varslingssenter, ny søkefunksjon, ny Finder, ny nettleser, og en ny skytjeneste. Egne funksjoner lar deg også bruke Mac-en til å sende meldinger og ringe, selv til ikke-Apple-brukere.

Et par veldig spennende funksjoner for å jobbe på tvers av enhetene dine er også på plass. Handoff knytter både Mac-en, iPhone-en og iPad-en din sammen, og lar deg fortsette på det du holdt på med idet du veksler mellom dem. Dersom du begynner på en e-post på mobilen din er PC-en automatisk klar over det, og lar deg fortsette i Mail-appen på Mac-en, for eksempel.

Se alle forskjellene:
Dette er Yosemite satt opp mot Mavericks » (Ekstra)

iPad Air 2

iPad Air har nok en gang blitt tynnere.Foto: Apple

iPad Air 2 var den første virkelige nyheten Apple presenterte i går. Årsgamle iPad Air var ikke akkurat noen tjukkas, men nå har Apple høvlet ytterligere av sitt flate flaggskip. Apple iPad Air 2, som nykommeren altså heter, er ikke mer enn 6,1 millimeter tykk – «verdens tynneste nettbrett» ifølge Apple.

Innvendig har iPad Air 2 fått ny motor. Prosessoren har navnet A8X og med den skal nykommeren være opp til 40 prosent raskere enn «gamle» iPad Air. Batteritiden er oppgitt til ti lange timer, og herligheten har fingeravtrykksleser, slik at du ikke trenger å stresse med kodelås. Plata kommer også i en ny gullfarge, i likhet med iPhone.

Vi har lekt med nye iPad Air:
iPad Air 2 er både tynnere og bedre »

iPad mini 3

iPad Mini har nå TouchID.Foto: Apple

En ny miniversjon av iPad ble også lansert. I likhet med storebror Air har også iPad mini 3 – som er navnet på nylanseringen – nå fått Touch ID-sensor og gullfarge, men det er også egentlig det eneste som er nytt.

Utover fargen og sensoren er nemlig nye iPad Mini kliss lik 2-eren, med samme prosessor og samme skjerm. Apple har imidlertid senket prisen på Mini 2, slik at denne nå er nesten 1000 kroner billigere enn Mini 3.

iPad Mini 2 har vi virkelig sansen for:
Den er hva iPad Mini skulle vært fra starten »

iMac med Retina-skjerm

iMac har fått en temmelig rå skjerm med 5K-oppløsning.Foto: Apple

Den største nyheten er etter vår mening nye iMac, som har fått en ny skjerm med skyhøy oppløsning.

Den nye skjermen byr nemlig på svimlende 5120 x 2880 piksler, altså 5K-oppløsning. Det er syv ganger flere piksler enn vanlig full HD, og 67 prosent mer enn 4K, noe som kan gi deg et veldig detaljrikt bilde. For å få til dette har Apple utviklet nye skjermkontrollere og spesielle paneler, og puttet det hele inn i det vanlige iMac-skallet.

For den nye maskinen er fra utsiden prikk lik dagens 27 tommer store iMac. Maskinvaren er på sin side noe oppgradert, med valgmuligheter som strekker seg til en 4,0 GHz Intel Core i7-prosessor, og AMD Radeon R9 M295X-grafikk. Startprisen er 21 990 kroner i Norge.

Les mer om den nye maskinen:
Trauste iMac har fått superoppløsning »

Mac Mini

Mac Mini har fått raskere prosessor.Foto: Apple

Også Apples rimeligste datamaskin har fått en sårt tiltrengt overhaling. Mac mini har det jo ikke skjedd noe med på drøye halvannet år, så vi har sansen for at den nå blir renovert innvendig. Den lille datamaskinen har nå en Haswell-prosessor og tilsvarende bedre grafikkløsning.

I tillegg har den fått raskere Thunderbolt i form av Thunderbolt 2, og det trådløse nettverkskortet støtter nå 802.11ac, som betyr kjappere WiFi for deg som har kompatibelt utstyr.

Startprisen for grunnmodellen med en tokjernet Intel Core i5-prosessor på 1,4 GHz, HD Graphics 5000, 4 GB minne og 500 GB harddisk, er på 4290 norske kroner.

Se alle nyhetene i vår liveblogg:
Vi fulgte Apples store lansering »

annonse