Til hovedinnhold

Nettbanker er under angrep

Flere banker i Norge advarer mot en trojansk hest som gir kriminelle tilgang til kontoer i nettbanker. Flere tusen datamaskiner skal allerede være infisert, og et titalls betalinger er forsøkt gjennomført.

Trojaneren SpyEye

Det skal være en trojaner kalt SpyEye (skal kun angripe Windows-systemer) som nå sprer seg raskt i Norge. En trojaner er et skadelig program som installeres på PC-en i det skjulte, og åpner en bakdør på brukerens datamaskin. SpyEye stjeler konfidensiell informasjon fra en databruker på forskjellige måter. Den skal blant annet kunne overvåke når en bruker logger seg inn i en nettbank og stjele brukernavn og passord fra denne. SpyEye skal være spesielt tilpasset de norske nettbankene.

Det kan nevnes at sikkerhetsselskapet Symantec anser risikoen som lav, men det er nok fordi spredningen av trojanere var inntil for noen få dager siden ganske lav. PCtools derimot vurderer trusselnivået som høyt.

Det skal være enkelt å kvitte datamaskinen med denne trojaneren med et oppdatert anvivirusprogram. Les mer om sikkerhet på nettet i vår guide.

Flere tusen norske bankkunder rammet

Det skal være bekreftet av bankene at over 2000 datamaskiner i går var blitt infisert av den aktuelle trojaneren. Av disse skal 200 ha vært innlogget i en nettbank mens de var infisert, og to ulovlige transaksjoner er allerede gjennomført på grunn av trojaneren og et titalls transaksjoner er forsøkt gjennomført.

– Vi er kjent med angrep på operativsystemet Windows, men utelukker ikke at det også kan ramme andre operativsystemer. Tilsvarende kriminalitet er kjent fra andre europeiske land, mens vi her i landet har sett lite til dette. Bankene har stanset de fleste forsøkene på ulovlige transaksjoner, sier Knut Kvalheim fra Bankenes standardiseringskontor (BSK) til NRK.

– Det settes nå inn ulike sikkerhetstiltak for å stoppe denne kriminaliteten, og det er bankene selv som har avdekket virksomheten. Kripos er blitt kontaktet i forbindelse med dette angrepet, og i tillegg er Finanstilsynet og NorCERT i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet informert om saken, sier Stine Neverdal, senior kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) til NRK.

Oppfordring til brukere av nettbank

– Bankkundene kan trygt bruke nettbanken, men sikkerhet er en kontinuerlig prosess og vi må stadig oppdatere oss, sier Kvalheim.

Brukere blir oppfordret til å sørge for å holde sin datamaskin oppdatert, og bruke oppdatert antivirusprogram. I tillegg bør brukere være forsiktige med å åpne vedlegg fra ukjente avsendere.

– Videre bør kunder av nettbank si fra til banken, dersom de oppdager noe unormalt. Eksempelvis dersom innloggingsbildet ikke ser ut som det pleier, eller dersom det er foretatt transaksjoner i banken som de ikke kjenner til, sier Kvalheim.

Ved ulovlig inntrengning i kundens nettbank vil banken dekke eventuelt tap for kunden hvis uautoriserte betalinger skulle bli gjennomført og kunden ikke har opptrådt uaktsomt.

(Kilder: NRK, abcnyheter.no)

Les også
Skandiabanken sliter
Les også
Velg riktig antivirusprogram
Les også
Dette Facebook-trikset bør du bruke
Mer om
annonse