Til hovedinnhold

Her er nettbrettene du bør kjøpe til jul

Vurderer du å skaffe deg nettbrett til jul? Da må du lese dette.

Nettbrett stjeler stadig mer oppmerksomhet fra de små bærbare PC-ene til mellom to og fire tusen kroner. Det er ikke uten grunn, for sammenliknet med i fjor er det i år mange flere modeller å velge mellom på markedet.

Julen er høysesong for teknogaver, enten julegaven er til deg selv eller til venner og familie. Her skal vi ta en gjennomgang av det du har å velge i.

Det viktigste som har skjedd med nettbrettene i år er at de som kjører Googles menysystem Android har tatt sjumilssteg når det kommer til brukervennlighet. I tillegg har utvalget apper som er tilgjengelig for de store Android-skjermene blitt bedre.

Selv om mye er likt nettbrettene i mellom, kan du fortsatt velge mellom mange prisklasser, typer og størrelser. Noen av nettbrettene har også spesiell funksjonalitet som de er alene om.

Styrker og svakheter

Det nettbrettene er best på er naturlig nok surfing på internett. Men også spill, apper og e-post er oppgaver som løses godt og enkelt på nettbrett.

De store, høoppløste skjermene gjør også at nettbrettene egner seg utmerket til filmtitting.

I det hele tatt er det forbruk av underholdning og informasjon som er styrken ved disse produktene. De er stort sett mindre gode når du skal lage innhold. Her kommer de til kort sammenliknet med en PC.

Noen av nettbrettene begynner å innrette seg mer mot arbeid, med stadig bedre apper for produktivitet. Det fins også mye tilbehør å velge i som kan gjøre nettbrettene bedre på dette området. Likevel er ikke nettbrettene noen fullverdig erstatning for en PC ennå.

Vi anbefaler fem ulike nettbrett basert på behovene dine.

Under hvert nettbrett lenker vi til billigste utgave av modellen i Prisguide.no. I faktaboksene finner du lenker til alle modellene, og modellen med mest funksjonalitet er uthevet.

Velg blant disse:

iPad 2 16 GB WiFi (uten GPS) iPad 2 32 GB WiFi (uten GPS) iPad 2 64 GB WiFi (uten GPS)

iPad 2 16 GB WiFi + 3G

iPad 2 32 GB WiFi + 3G iPad 2 64 GB WiFi + 3G

Det enkle valget

Apple iPad 2

Dette er sannsynligvis folkenettbrettet over alle. Det er svært enkelt å bruke og det har en fantastisk batteritid. Best av alt er det suverene utvalget av apper du får via App Store – iPad 2 er uslåelig på dette punktet.

De fleste apper som fins for Googles Android-system fins også for iOS, men det går ikke nødvendigvis andre veien.

Selv om det dukker opp stadig mer tilbehør for Android-nettbrettene, fins det fortsatt mest tilbehør å velge i for Apples iOS-enheter. Utvalget er enormt, og spenner fra enkle vesker og høyttalere til krybber med mange ulike funksjoner.

Du kan velge iPad 2 med ulike mengder lagringsplass og med eller uten støtte for mobilt bredbånd. Den billigste modellen har 16 GB lagringsplass og kan kun kobles til internett gjennom Wi-Fi. Bærer du med deg nettbrettet mye bør du vurdere mer lagringsplass og versjonen som har plass for SIM-kort og kan bruke mobilnettet til å surfe. Vær obs på at det kun er sistnevnte modell som også har innebygget GPS.

iPad 2 vant også prisen for beste nettbrett i prisutdelingen Gulltasten, som gikk av stabelen for et par uker siden.

Finn beste pris på Apple iPad 2
Les testen av iPad 2

Velg blant disse:

Galaxy Tab 10.1 16 GB Wi-Fi (uten GPS) Galaxy Tab 10.1 32 GB Wi-Fi (uten GPS) Galaxy Tab 10.1 64 GB Wi-Fi (uten GPS)

Galaxy Tab 10.1 16 GB Wi-Fi + 3G

Galaxy Tab 10.1 32 GB Wi-Fi + 3G Galaxy Tab 10.1 64 GB Wi-Fi + 3G
Det fins tre relativt like modeller i mindre størrelser: Galaxy Tab 8.9, Galaxy Tab 7.7, Galaxy Tab 7 Plus. Galaxy Tab 10.1 og 8.9 støtter ikke minnekort.
OBS: Utgaven av Tab med 64 GB lagringsplass er ikke tatt inn til Norge av Samsung selv, i stedet er de "gråimportert", som kan by på problemer med dokumentajon og brukerstøtte.

For teknofantasten

Samsung Galaxy Tab 10.1

Dette er det beste Android-nettbrettet til nå. Galaxy Tab 10.1 har lang batteritid og er enkelt å bruke. Som for andre Android-enheter kan du enkelt tilpasse hjemmeskjermene på Galaxy Tab 10.1 til ditt behov.

Dette er det største av Samsungs nettbrett, og som navnet antyder er skjermen 10.1 tommer stor. Brettet er likevel relativt kompakt, og svært tynt.

Galaxy Tab 10.1 er dessuten det Android-baserte nettbrettet det fins mest tilbehør til.

Den største ulempen ved Galaxy Tab 10.1 er at det ikke når opp til Apples iPad 2 når det kommer til apper. Utvalget apper som er tilpasset store Android-skjermer er fortsatt beskjedent, men økende.

Samsung lager Galaxy Tab i flere størrelser. De fleste er forholdsvis like bruksmessig, så det er først og fremst hvilken størrelse du har plass til som burde avgjøre hva du velger.

Finn beste pris på Galaxy Tab 10.1
Les testen av Galaxy Tab 10.1

Velg blant disse:

Eee Pad Transformer 16 GB Eee Pad Transformer 32 GB

Eee Pad Transformer 16 GB m/Tastatur

Eee Pad Transformer 32 GB m/Tastatur
Ingen av modellene som selges i Norge har GPS. Versjonen med 32 GB og tastatur har foreløpig ingen priser i Prisguide.no

For proffbrukeren

Asus Transformer

Asus Transformer er et av årets mest annerledes nettbrett. I likhet med Samsungs modeller er Transformer basert på Googles Android-menyer. Transformer har imidlertid støtte for minnekort, og kjøper du modellen som kommer med fysisk tastatur kan du bruke nettbrettet nesten som en PC.

Tastaturet kan du feste til nettbrettet ved behov. Inni tastaturet fins det USB-tilkoblinger for vanlig tilbehør som mus og digitalkamera. Tastaturet har dessuten et innebygget batteri som gir Transformer hele 16 timer brukstid på én opplading.

Ulempen med Transformer er at det fysiske tastaturet er forholdsvis tungt. For mange kan en kompakt PC eller MacBook Air være gode alternativer. Grunnen til det er at de kan utføre mer avanserte oppgaver selv om de er kompakte. Prisen du må betale for disse maskinene er imidlertid langt høyere.

Finn beste pris på Asus Transformer
Les testen av Asus Transformer

Velg blant disse:

Iconia A500 16 GB Wi-Fi

Iconia A500 32 GB Wi-Fi Iconia A500 64 GB Wi-Fi Iconia A501 16 GB Wi-Fi + 3G Iconia A501 32 GB Wi-Fi + 3G
Alle modellene av Iconia har innebygget GPS.

For den prisbevisste

Acer Iconia A500

Skal du ha et billig og godt nettbrett er Acer Iconia A500 et godt valg. Den billigste modellen starter på 2800 kroner, og den gir deg mye av det samme som du får fra Asus og Samsung. Iconia er enkel å bruke og har relativt god batteritid.

Det er formfaktoren som er den største ulempen med Acer Iconia A500. Acers nettbrett har like stor skjerm som mange av konkurrentene, men det er noe større og tyngre enn de andre. Det betyr at det kan bli noe mer slitsomt å holde Iconia A500 over lengre perioder. Det blir også noe vanskeligere å få plass til i sekken.

Acer Iconia fins i flere forskjellige størrelser, og skal du ha støtte for mobilt bredbånd har modellen et litt annet navn; Acer Iconia A501.

Finn beste pris på Acer Iconia A500
Les testen av Acer Iconia A500

Kun én versjon:

Galaxy Note 16 GB

For deg som vil ha nettbrettet i lomma

Samsung Galaxy Note

Samsung Galaxy Note er et helt nytt produkt. Vi har ikke skrevet en utførlig test av nettbrettet ennå, men har hatt god tid til å bruke det, og førsteinntrykket er svært godt.

Det er vanskelig å vite hvilken bås Note passer i. Med en skjerm på 5,4 tommer er den betydelig større enn vanlige mobiltelefoner – men den er samtidig langt mindre enn de fleste nettbrett. Dessuten fungerer den som en vanlig mobiltelefon i bruk. Du kan holde den til øret og ringe med den.

Galaxy Note er altså mellomtingen for deg som bare vil ha én enhet som passer til alt. Ulempen med en slik mellomting er at det ikke er like lett å betjene hele skjermen når du bruker den med én hånd. Den er også ganske stor å ha i lommen, selv om den vil passe nedi.

Denne hybriden kjører Android, men siden den kjører Android 2.3 Gingerbread har menyene mer til felles med mobiltelefoner enn med de andre Android-nettbrettene.

En fiffig funksjon som Galaxy Note har er den digitale pennen som følger med. Som navnet antyder kan denne enheten brukes som notisblokk.

Finn beste pris på Galaxy Note
Les sniktitten på Galaxy Note

annonse