Til hovedinnhold

Dette er superbredbånd

Flere av de store bredbåndsaktørene har den siste tiden begynt å reklamere for superbredbånd, som er en noe ullen definisjon på en internettlinje som er neste generasjon når det kommer til ytelse.

Telenor snakker om ytelser på opp mot 40 megabit per sekund, mens både Get og Altibox gjerne selger deg 200 og 400 hvis du ikke er redd for å betale en god del ekstra for å ha tilgang til internett.

Utrolige hastigheter

Men dette falmer totalt i forhold til den internettlinjen som vil bli gjort tilgjengelig på The Gathering i påsken. Arrangementet benyttes som pilotprosjekt for uttesting av nytt utstyr som tilbyr fantasihastigheter. De 5200 datafrelste i Vikingskipet vil bli koblet til omverdenen med en nettlinje på 100 000 megabit per sekund – eller 100 gigabit for de innvidde.

Eller for å sette det i perspektiv: Om alle på arrangementet benytter nøyaktig like mye av linjen, så får de en betydelig raskere ytelse enn det Telenor tilbyr gjennom ADSL2-teknologi.

Raskest i verden?

– Dette er helt ny teknologi, og det har rett og slett ikke vært utstyr som har støttet denne typen hastigheter før. Vi kjenner ikke til at noen har lignende ytelser, og tror i alle fall at dette er verdens raskeste midlertidig internettlinjer, sier pressesjef Simon E. Valvik til Nettavisen.

Nettlinjen er 2,5 ganger raskere enn den som dataarrangementet tilbød i 2010. Den gang klarte ikke brukerne å utnytte mer enn rundt 10 gigabit i snitt – og selv da en gikk inn for å utnytte alt, klarte ikke brukerne å dra ned mer enn rundt 30 megabit.

– Vi vil neppe klare å utnytte hele linjen i år heller. For oss er det først og fremst viktig å ligge helt i front for utviklingen, sier Valvik, men legger til at de snart vil presentere noen tjenester som vil sluke en god del av båndbredden.

Nettlinjen blir levert gjennom et samarbeid mellom nettverksgiganten Cisco og Altibox.

– The Gathering bidrar til økt kompetanse og innovasjon hos ungdommen, og er et unikt fenomen globalt sett med tanke på arrangementets størrelse. Hele det norske samfunnet er avhengig av tilgang å høyt kvalifisert personell innen IT, og spesielt nettverkets betydning for innovasjon, kreativitet og nytenking i samfunnet i tiden fremover. Disse unge entusiastene kan vise seg å bli gull verdt for Norge på sikt, sier administrerende direktør i Cisco, Jørgen Myrland, i en pressemelding.

Så raskt er det egentlig

Å se for seg hvor fort 100 gigabit per sekund egentlig er, er ingen enkel jobb – men la oss prøve å sette det litt i perspektiv.

  • Den teoretiske maksimalytelsen på de fleste nettverkskort på datamaskiner er på én gigabit.
  • Om du benytter trådløst internett hjemme, har du trolig ytelse på mellom 10 og 300 megabit.
  • En vanlig harddisk klarer å skrive opp mot 100 megabyte per sekund, mens såkalte SSD-enheter typisk kan klare 300 megabyte. Nettlinjen der oppe vil kunne overføre 12,5 gigabyte per sekund. Ytelsen er altså godt over 40 ganger raskere enn de raskeste vanlige harddiskene på markedet kan håndtere.
  • En DVD-plate på 4,7 gigabyte vil bli overført på knappe 4 tidels sekund – mens en fullverdig Blu-ray-film tar 4 sekunder å overføre.
annonse