Tek.no

Nyhet

Slik skal nettjenester se om du er et menneske

Nytt sikkerhetssystem tester ut empatien din.

Faksimile: Civil Rights Defenders
Niklas Plikk
8 Okt 2012 19:00

Er det trist eller strålende at menneskerettighetsaktivisten Natalja Estemirova ble bortført fra hjemmet sitt i Tsetsjenia? Blir du glad eller plaget av at mennesker i Kosovo blir torturert?

Klarer du ikke å svare riktig på disse spørsmålene er du antageligvis en robot. Det mener i hvert fall det mye CAPTCHA-sikkerhetssystemet utviklet av den svenske gruppen Civil Rights Defenders.

Tester empatien din

Vanligvis vil såkalte CAPTCHA-systemer servere deg ulike ord med kronglete teksttyper med forstyrrelser over teksten, for å gjøre det vanskelig for automatiske boter å kjenne igjen ordene. Med det nye systemet vil ordene være lettleste, men gi null mening for den jevne roboten.

Det blir nemlig stilt spørsmål som setter moralen din på prøve. Systemet skal være laget for å både gjøre det vanskelig for ubudne roboter inn i systemet for å spre spam, men også for å opplyse brukerne om menneskerettigthetssaker.

Utbredt sikkerhetssystem

Såkalte CAPTCHA-systemer, kort for "Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart", finnes over alt på nettet.

Som navnet tilsier blir det brukt for å stoppe automatiske boter fra å automatisk fylle ut innmeldingsskjemaer og andre registreringsformularer.

Lett å implementere

I skrivende stund har Civil Rights Defenders tilgjengeliggjort både utviklerverktøy og et PHP-bibliotek, som skal være tilgjengelig på både engelsk og svensk. Det nye systemet skal være svært enkelt å implementere på et nettsted, og kunne erstatte nåværende CAPTCHA-systemer uten problemer.

For deg som bruker gjenstår det bare å se om du den moralske pilen peker riktig vei, slik at du kommer deg inn på nettstedet du vil.

Les også: Slik holder Mountain Lion deg trygg

(Kilde: The Verge)

Les også
Skylagringstjenester kan få kopieringsavgift
Les også
Bettina Wulff saksøker Googles autofullfør-tjeneste
Les også
– Sverige er best på nett
annonse

Les også