Tek.no

Nyhet

Klarte å befrukte dyr med 20 år gammel, nedfrosset sperm

Kan være med å redde den utrydningstruede arten.

Bureau of Land Management
18 Aug 2015 06:00

Forskere i USA har benyttet seg av sperm som har ligget nedfrosset i 20 år, for å befrukte flere dyr av arten svartfotet ilder (Mustela nigripes). Det er første gang man har brukt langtidslagret sperm for å befrukte dyr, skriver nettstedet Cnet.

Disse var nesten utryddet. Foto: J. Michael Lockhart / USFWS

Tidenes comeback

Dette er ikke et tilfeldig dyreforsøk, men en del av forsøket på å redde dyrearten fra utryddelse. Den svartfotete ilderen opplevde en kraftig nedgang i bestanden i hele det forrige århundret. Årsaken skal ha vært mangel på byttedyr for ilderne, samt herjingene til en pestsykdom. I 1979 ble arten erklært utryddet.

Fem år senere oppdaget forskerne imidlertid noe de ikke hadde turt å håpe på – en liten bestand nær Meeteetse i Wyoming hadde overlevd. Det var en ren tilfeldighet at de ble oppdaget; hunden til en kvinne ved navn Lucille Hogg kom hjem med en død ilder, og la den på trappa hennes.

Bestanden i Wyoming, som var på noen få dusin dyr, døde også ut. Men det skjedde ikke før man klarte å fange 18 dyr, og starte et kunstig avlsprogram.

Svartfotet ilder i det fri, i 2008. Foto: Cawmaster, CC BY-SA 3.0

I dag består avlsprogrammet av over 300 dyr, og det finnes over 1200 svartfotete ildere ute i naturen. Alle stammer fra de 18 opprinnelige dyrene.

Det betyr imidlertid at det genetiske mangfoldet er lavt. Dette kan blant annet resultere i dårlig sædkvalitet, og dermed gjøre det vanskeligere for dyrene å formere seg i det fri.

Nødvendig med variasjon i genmaterialet

Ved å bruke 20 år gammel sperm for å befrukte ildere som ikke klarte å bli befruktet i naturen, har forskerne klart å tilføre «ny» variasjon i genmaterialet.

Kunnskapen de har opparbeidet seg kan potensielt være med å hjelpe en rekke andre dyr som er på randen av utryddelse.

«Krigsdans». Foto: J. Michael Lockhart / USFWS

– Vår studie er den første som gir empirisk bevis på at kunstig befruktning med langtidslagret sperm ikke bare er mulig, men også gunstig for det genetiske mangfoldet til en utrydningstruet art, sier David Wildt, som er sjef for Center for Specise Survival hos amerikanske SCBI ifølge Cnet.

Paul Marinari, som er seniorkurator hos SCBI, er enig:

– Funnene våre viser hvor viktig det er å lagre sperm og andre biomaterialer fra sjeldne og truede dyrearter over tid. Disse «øyeblikksbildene» av biodiversitet kan være uvurderlige for fremtidige konserveringsforsøk, og derfor må vi gjøre alt vi kan for å samle, lagre og studere disse materialene nå.

Man bruker mange midler for å redde utrydningstruede arter
Droner kan for eksempel være nyttige når de trues av mennesker »

(Kilde: Cnet)

annonse

Les også