Til hovedinnhold

Skal Microsoft gjenopplive klapptelefonen?

En ny patent kan tyde på det.

auremar/Shutterstock.com

De såkalte klapptelefonene, eller flipptelefonene som de også har blitt kalt, finnes riktignok fremdeles, men blant moderne mobiltelefoner er det utvilsomt det hengsleløse designet som dominerer. Nå melder nettstedet Windows Central at Microsoft har fått en patent som kan tyde på at selskapet har planer om å sette klapptelefonene på moten igjen.

Patentet, som ble innvilget den 17. mars i år, bærer tittelen «Hinge Mechanism for Mobile Electronic Device», og dreier seg altså om et nytt hengsledesign. Dette nye designet tar først og fremst sikte på å gjøre det mulig å åpne en mobil enhet 180 grader, altså på en slik måte at begge delene utgjør en helt rett flate - uten at hengselen stikker ut.

Avansert design

Ifølge Microsoft er de fleste klapptelefoner er konstruert på en slik måte at hengselen enten ikke gjør det mulig å vippe telefonen helt ut i 180 grader, eller at hengselen på en eller måte vil «bule» ut og hindre telefonen i å ha et fullstendig jevnt og sømløst utseende når den er foldet ut.

Illustrasjon hentet fra patentdokumentet. Foto: USPTO

Dette har Microsoft altså tilsynelatende ambisjoner om å rette på gjennom et ganske intrikat, flerleddet hengsledesign som er grundig og detaljert beskrevet i selve patentdokumentet.

Noen av tegningene i dokumentet tyder på at Microsoft ikke nødvendigvis ser for seg et tradisjonelt klapptelefondesign med én tastedel og én skjermdel, men derimot et design hvor begge delene består av berøringsskjermer. Dermed forestiller Microsoft seg formodentlig at hengslene vil gjøre at telefonene ligner på vanlige, moderne mobiltelefoner i åpnet tilstand.

Lumia som klapptelefon?

Windows Central spekulerer i om patentet muligens kan gi oss noen hint om hva vi har i vente fra fremtidige Lumia-telefoner, som altså muligens vil komme med doble skjermer. Dermed kan man for eksempel kjøre to applikasjoner side om side samtidig, eller eventuelt gå tilbake til det opprinnelige klapptelefonkonseptet med en separat tastaturdel, som kan gjøre det enklere å skrive på mobilene.

Mobiltelefoner med doble skjermer er for øvrig ikke noe nytt. Tidligere har vi for eksempel skrevet om YotaPhone, fra det russiske selskapet Yota Devices. Denne har imidlertid et noe særegent design med en vanlig, HD-oppløst AMOLED-skjerm på forsiden og en e-papirskjerm på baksiden, og er nok derfor ikke helt sammenlignbar med det Microsoft tilsynelatende har på gang.

For alle de tekniske detaljene om Microsofts nye oppfinnelse kan du altså studere patentdokumentet.

Microsoft har andre, store planer på gang på mobilmarkedet: Nå skal de teste ut Windows 10 på Android-mobiler i Kina »

annonse