Tek.no

Nyhet

Disse tre får ikke komme hjem til jorden enda

Men de depper ikke av den grunn.

NASA/Terry Virts
13 Mai 2015 19:00

De tre ISS-astronautene Terry Virts (NASA), Anton Shkaplerov (Roscosmos) og Samantha Cristoforetti (ESA) skulle egentlig ha reist hjem til jorden i dag. Det blir det imidlertid ikke noe av.

Problemromskipet Progress-59. Foto: NASA

Grunnen er uhellet med det russiske romskipet Progress-59. Russerne, som for tiden er de eneste som har kapasitet til å frakte mennesker opp og ned fra verdensrommet, mistet kontroll over det fjernstyrte romskipet mens det var på vei til ISS.

På fredag styrtet det ned over Stillehavet, visstnok uten dramatikk.

Problemet er å sende opp erstattere

Det er egentlig ikke selve nedhentingen av de tre astronautene som er problematisk, men det å erstatte dem. Det er seks astronauter ombord på ISS, og når Virts, Shkaplerov og Cristoforetti drar blir det bare tre igjen.

Før russerne vil sende opp et bemannet romskip med de tre astronautene som skal erstatte Virts, Shkaplerov og Cristoforetti, ønsker de å få klarhet i hva som egentlig gikk galt med Progress-59.

Samantha Cristoforetti viser toalettet på ISS, som hun nå må bruke en stund til.

Siden man ønsker å begrense tiden der det kun er tre astronauter på ISS, har ESA, Roscosmos og NASA valgt å utsette nedhentingen også.

Det er ventet at de skal gi ut en oppdatering om etterforskningen den 22. mai, og at astronautene blir hentet ned tidlig i juni. Cristoforetti virket ikke så veldig skuffet over nyheten om at hjemreisen har blitt utsatt:

Det er Kjell Lindgren fra USA, Oleg Kononenko fra Russland og Kimiya Yui fra Japan som skal erstatte de tre astronautene. De synes kanskje forsinkelsen er hakket mer ergerlig.

Med tanke på hvordan utsikten fra ISS ser ut, er det kanskje ikke så rart Cristoforetti ser på noen ekstra uker ombord som en gavepakke.

Her er et lite glimt av det ISS-astronautene ser fra vinduene sine

(Kilde: Space.com)

annonse

Les også