Til hovedinnhold

Kina mistenkes for massivt hackerangrep mot USA

– Man må nesten gi Kina honnør for bragden, sa amerikansk etterretning om angrepet.

Manczurov/Shutterstock.com

Nyhetsbyrået Reuters melder nå at Kina er blitt utpekt som hovedmistenkt i et massivt hackerangrep mot USA. Saken skal først ha blitt rapportert i papirutgaven av avisen Wall Street Journal nylig.

Det er det statlige, amerikanske byrået Office of Personnel Management (OPM) som skal ha vært målet for angrepet. OPM er blant annet ansvarlig for rekruttering og opplæring av personer for ulike deler av den offentlige sektoren i USA, og sitter følgelig på store mengder personlige opplysninger om offentlig ansatte.

Kan ha stjålet informasjon om 18 millioner personer

Ifølge byrået skal innbruddet ha ført til at informasjon om hele 4,2 millioner ansatte, både nåværende og tidligere, har kommet på avveie. Noen medier skal imidlertid ha rapportert om tall så høye som 18 millioner personer.

Etterretningssjef James Clapper er regelrett imponert over den antatt kinesiske hackingen. Foto: DNI/Wikipedia

Den nasjonale etterretningssjefen i USA, James Clapper, uttalte overfor Wall Street Journal at det trolig var Kina som stod bak ugjerningen, og gikk til og med til det skritt å uttrykke en viss beundring for den kinesiske ekpertisen i dette tilfellet.

– Med tanke på den høye vanskelighetsgraden til dette innbruddet, må man nesten gi kineserne honnør, skal Clapper ha sagt til avisen. Han la imidlertid til at etterforskningen fremdeles er pågående, og at det derfor ennå ikke er bekreftet at Kina faktisk stod bak.

Avviser beskyldningene

I forbindelse med angrepet skal Clapper ha tatt til orde for at USA bør få på plass «avskrekkende» virkemidler for å forhindre hackerangrep, og at mangelen på slike har gjort at man i stedet kun har satt fokus på defensive tiltak. Det kan med andre ord se ut til at etterretningssjefen ønsker å åpne for amerikanske motangrep.

Det hvite hus har for ordens skyld ikke utpekt Kina som hovedmistenkt på nåværende tidspunkt. Ikke uventet har Kina selv benektet å stå bak, og som nyhetsbryået AFP melder benyttet kinesiske myndigheter harde ord i sin respons på beskyldingene.

– Vi har registrert at USA fremdeles etterforsker saken, men føler at Kina er ansvarlig. Dette er en absurd logikk. Vi tolker dette dithen at USA har adoptert en antakelse om skyld, i stedet for en antakelse om uskyld, sa talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet Lu Kang i en uttalelse.

USA har heller ikke rent mel i posen: NSA ville spre ondsinnet programvare via Google Play-butikken »

annonse