Tek.no

Nyhet

Snart skal de teste Carl Sagans «sol-seil» i verdensrommet

Drømmer om romskip drevet fremover av solstrålene.

NASA
12 Mai 2015 06:00

I 1976 viste astronomen og TV-personligheten Carl Sagan frem et nytt konsept for romfart. Det var et gigantisk «solseil», som på mange måter lignet på en drage laget av sølvpapir.

Dyttes av solstråler

Se Carl Sagan presentere konseptet i et talkshow i 1976 (uten å bruke ordet «billions» en eneste gang).

Tanken bak seilet er at det skal dyttes fremover av den fysiske energien i solstrålene.

Solstråler har ikke masse, men de har moment. Og det er dette man håper skal dytte seilet fremover.

I starten vil hastigheten være svært lav, men siden det ikke er noen motstand å snakke om i verdensrommet vil det fortsette å aksellerere raskere og raskere. I teorien skal det kunne komme opp i hastigheter som lett kan matche konvensjonelle rakettmotorer.

At konseptet virker vet vi allerede, ettersom Japans romfartsorganisasjon JAXA sendte opp et solseil-drevet fartøy ved navn IKAROS i 2010. Det passerte Venus senere samme år.

Stort seil i liten satellitt

Nå skal organisasjonen Carl Sagan selv var med å stifte, The Planetary Society, teste sitt eget solseil. Først og fremst er det snakk om en test for å finne ut om solseilet foldes ut slik det skal.

Seilet er laget av et stoff som heter mylar, og er på hele 32 kvadratmeter. Dette får plass i en liten satellitt av typen CubeSat – en rektangulær kube på 30×10×10 centimeter. Den er med andre ord omtrent så stor som et brød, påpeker nettstedet ExtremeTech.

I satellitten finner vi også kommunikasjonsutstyr, solcellepaneler, motorer, batterier og en datamaskin. Folkene hos The Planetary Society må med andre ord være ganske flinke til å pakke ryggsekken effektivt når de skal på tur.

Videopresentasjon av den første testen fra The Planetary Society.

Satellitten skal etter planen skytes opp onsdag 20. mai, lastet på en Atlas 5-rakett fra Cape Canaveral i Florida.

Om testen er vellykket, skal The Planetary Society gå videre med testing i større format i april 2016. Da vil de sjekke om de faktisk kan få solseilet sitt til å flytte seg ved hjelp av solstrålene.

Naturligvis trengs et seil betydelig større enn 32 kvadratmeter om man skal bruke denne teknikken til å for eksempel frakte mennesker i solsystemet.

Apropos utradisjonelle, science-fiction-framkomstmidler
NASA er ett skritt nærmere en «Warp-drive»

(Kilde: Gizmodo)

annonse

Les også