Tek.no

Nyhet

Forbyr privat kopiering av egen musikk

Ny britisk lov gjør det blant annet ulovlig å «rippe» CD-er med iTunes.

tonymiroballo/Shutterstock.com
7 Aug 2015 11:30

Det er en kjensgjerning at mange land har trappet opp innsatsen mot piratkopiering og brudd på opphavsretten den siste tiden, og som et resultat innføres det stadig nye, og ofte kontroversielle, lover.

Storbritannia er blant de ivrigste i kampen mot piratkopiering, og nå har det store musikklandet vedtatt en lov som i praksis gjør en hittil høyst normal aktivitet ulovlig. Det melder nettstedet TorrentFreak.

Forbudt å ta private kopier

Det Storbritannia nærmere bestemt har gjort er å reversere en lov som landet vedtok i fjor, som gjorde det lovlig å ta private kopier av musikk man selv eier, for å eksempelvis legge musikken over på andre formater.

«Rippe»-funksjonen i iTunes er ikke lenger lovlig å bruke i Storbritannia. Foto: ymgerman/Shutterstock.com

Nå er dette altså ikke lenger lovlig, etter at høyesteretten i landet lyttet til protestene fra musikkindustrien i landet. Dette innebærer blant annet at det å bruke musikktjenesten iTunes til å «rippe» CD-er, en veldig vanlig aktivitet blant musikkonsumenter, heller ikke er lov.

Som TorrentFreak peker på er dette en funksjon som Apple aktivit promoterer under installasjonen av iTunes, noe som dermed muligens kan føre til rettslige skritt mot Apple i Storbritannia.

Også forbudt med sikkerhetskopier og skylagring

En talsperson fra det britiske byrået Intellectual Property Office (IPO), som håndhever lover relatert til opphavsrett, presiserte overfor TorrentFreak at det nå kreves tillatelse fra innehaveren av opphavsretten om man vil ta private kopier av opphavsbeskyttet materiale man selv eier.

Dette inkluderer overføring til andre medier, for eksempel en MP3-spiller, men i tillegg er det heller ikke lovlig å ta sikkerhetskopier som omfatter opphavsbeskyttet materiale, og ei heller lagre kopier av låter hos nettskytjenester.

Den britiske regjeringen skal visstnok være lite fornøyd med den rettslige avgjørelsen, og vil vurdere de praktiske implikasjonene av loven for å finne ut som det kan gjøres unntak. For øvrig vil en lov som forbyr privat kopiering være vanskelig å håndheve.

Det slås også hardt ned på strømmetjenester: Sveriges mest populære «pirat-strømmetjeneste» ble nylig raidet av politiet »

Les også
Marshall London: Når musikk er det viktigste i verden
Les også
Populær pirat-strømmetjeneste ble raidet av politiet
Les også
– Piratkopiering bringer folk til konsertene mine
Les også
– The Pirate Bay var verdt fengselsstraffen
annonse

Les også