Til hovedinnhold

Drone sørger for perfekt lyssetting – helt på egen hånd

Svært praktisk oppfinnelse fra amerikanske forskere.

MIT

De fleste som driver med fotografering vet hvor krevende det kan være å få lyssettingen helt riktig, særlig i forbindelse med for eksempel portrettfotografering, som stiller ekstra store krav til presisjon i lyssettingen.

Nå har det dukket opp en meget interessant oppfinnelse fra et knippe forskere ved det amerikanske teknologiuniversitetet MIT, som potensielt kan være til stor hjelp om den noensinne skulle havne på markedet. Nyheten bringes av blant andre TechCrunch.

Oppfinnelsen er rett og slett en flyvende drone som helt på egen hånd skal være i stand til å flytte og finjustere lyset, mens fotografen kan konsentrere seg helt og fullt om å ta selve bildene.

Perfekt lyssetting hele tiden

Dronene er både små, lette og altså helt autonome, det vil si at de styrer seg selv. Dronene mottar signaler fra fotografens kamera, og via en dataalgoritme justerer de lyset basert på hva det er fotografen er ute etter.

Dronen bevarer automatisk det samme linjelyset uavhengig av modellens bevegelser.Foto: MIT

Som en prototype valgte forskerne å lage en drone som spesialiserer seg på såkalt linjelys («rim lighting»), det vil si at det kun er linjene på modellen som er opplyst. Forskerne valgte å bryne seg på dette feltet nettopp det er en spesielt krevende form for lyssetting.

Prototypen fungerer ved at fotografen angir den generelle retningen lyset skal komme fra og bredden på linjelyset. Når fotografen har bestemt seg vil dronen deretter sørge for å bevare det samme linjelyset hele tiden, ved å kompensere for modellens og fotografens bevegelser.

Ennå eksperimentell

Kameraet sender et bilde til datamaskinen som styrer dronen med en hyppighet på cirka 20 ganger i sekundet, og deretter plasserer datamaskinen dronen fortløpende i riktig posisjon.

Selv om denne første prototypen spesialiserer seg på linjelys, skal det visstnok være en relativt enkel oppgave å bruke teknologien også til andre typer lyssetting, noe som altså potensielt kan gjøre innretningen svært nyttig for fotografer.

Når du eventuelt kan kjøpe dronen i butikken er imidlertid svært usikkert, da teknologien ennå er i en eksperimentell fase. Det gjenstår mye arbeid med å gjøre den robust og brukervennlig nok for forbrukermarkedet. Mer informasjon finner du hos MIT.

Droner kan som kjent også brukes til å ta bilder med: Denne tar deg med «inn» i fyrverkeriet »

annonse