Tek.no

Nyhet

RiksTV kuppet TV2 HD

16 Juni 2009 10:25

TV 2 lanserer nå sendinger i HD, og de starter med å sende Allsang på grensen i høyoppløst kvalitet, allerede fra og med den 25.juni. I tillegg til dette vil det bli blant annet Tour de France Live og tippeligakamper i HD.

- Seerne vil nesten kunne se gresset gro, sier kommunikasjonsdirektør Rune Inderøy, i TV 2.

Overraskende nok er det for øyeblikket kun RiksTV som har avtalen med TV 2 om å sende i HD, men det er sendt ut tilbud om forhandlinger til samtlige av de andre distributørene i Norge. Det paradoksale i situasjonen er at HD hittil har vært akilleshælen til RiksTV. 

RiksTV klare

Allerede fra den 25.juni kan du se TV 2 HD om du er RiksTV-bruker og har en HD-klargjort mottager. Ifølge selskapet er det omtrent 500 000 bokser i Norge som har mulighet å ta inn TV 2 HD.

- Vi er kjempegodt fornøyd med å ha denne avtalen på plass, og ønsker alle våre brukere en fornøyelig kveld når Allsang på grensen starter den 25.juni klokken 20. Det er omtrent 500 000 dekodere rundt om i Norge som er klare til å ta i mot sendingene, sier informasjonssjef i RiksTV, Jens-Petter Gjelseth.

Foruten Allsang på grensen, vil du kunne følge blant annet Tour de France live gjennom hele konkurranseperioden i HD, samt at hovedkampen på TV 2 fra Tippeligaen, også vil bli sendt i HD.

- Vi ser frem til å kunne vise både Tour de France og Tippeliga-fotball i HD. Det var jo en revolusjon når det digitale bakkenettet overtok for det gamle analognettet, men dette forsterker TV-opplevelsen yterligere, forklarer Gjelseth.


Har du RiksTV og ønsker å se Allsang på grensen den 25.juni, trenger du ikke foreta deg noen ekstra innstillinger eller søk. Eneste du trenger er tilgang til TV 2.
- Forbrukerne trenger ikke gjøre noen endringer og det vil automatisk bli slått over til HD når de første sendingene kommer på TV 2. Det eneste du må påse er at du per i dag har programkort slik at du får inn kanalen, fortsetter Gjelseth.
Ny komprimeringsteknologi gjør det nå mulig for RiksTV å sende programmer i HD uten å begrense andre kanaler, slik de gjorde under NRKs HD-sendinger fra Beijing OL.
- Vi videreformidler kun signalene vi får fra TV 2, og de benytter en ny form for komprimering, som gjør det mulig å sende i HD uten at tilbudet ellers forringes, avslutter Gjelseth.
Canal Digital
Selskapet har foreløpig ingen avtale på hvorvidt de kommer til å sende TV 2 i HD eller ikke, men har mottatt en invitasjon til forhandlinger.
- Per i dag har vi ingen avtale klar, men vi har mottatt en forespørsel fra TV 2, og vi vil se nærmere på muligheten for å forhandle frem rettigheter til å tilby våre brukere TV 2 i HD, forklarer informasjonsdirektør i Canal Digital, Jørgen Thaule til Teknofil.Viasat
Viasat tar også høyde for at de kommer til å sende TV 2 i HD, men har ingen foreløpig dato for når de kommer til å ha sendingene på plass.
- Viasat er fortsatt i forhandlinger med TV 2 om rettigheter til å sende i HD. Vi har ennå ingen dato for når vi eventuelt vil kunne sende TV 2 HD, men i utgangspunktet ønsker vi å gi kundene våre et best mulig HD-tilbud, og håper på en raskest mulig avklaring, forklarer Øystein Hygen Christiansen, presse- og informasjonsanvarlig i Viasat.Get
Det foreligger ingen konkrete planer om at Get skal sende TV 2 HD, men er på lik linje som de andre i en kommende forhandlingsfase.
- Vi har ennå ikke kommet til forhandlingsbordet, men vi kommer til å sette oss sammen med TV 2 for å diskutere videre fremgang. Get generelt har nok kapasitet til å sende mer HD, og ønsker jo å tilby våre kunder mer HD-innhold, forteller Øyvind Husby i Get.


Altibox
Hos fiberaktøren Altibox er de tydeligvis et hakk lenger enn hos Get, for der er de i forhandlinger allerede, selv om de ikke vet noe konkret om hva som vil skjer.
- Vi er opptatt av å ha det beste tv-tilbudet tilgjengelig for våre kunder og har derfor nettopp lansert landets første filmleie i HD. Når TV2 nå lanserer HD sendinger er det naturlig at Altibox også vurderer dette. Vi er i forhandlinger med TV2, men kan per i dag dessverre ikke si noe konkret om tidspunktet for en evt lansering, sier administrerende direktør Lise Skarpås i Viken Fibernett til Teknofil.no.
Mer i HD
TV 2 HD vil starte med Allsang på grensen, men det forligger planer for å sende vesentlig mer i den høyoppløste kvaliteten. Her er en liste over hva du kan forvente deg å se i HD fremover.
- Allsang på grensen 
- Tour de France LIVE 
- To til tre serier i uken (Grays Anatomy/ Cleaners/Scrubs/Broders & Sisters/Criminal Minds) fra ca. 17.august 09 
- Fredag/Lørdagsfilmer 
- Hovedkampen i Tippeligaen, søndag kl. 20. 
- Mandagsserie (Life on Mars/X-list) 
- Nordiske serier 
- Varg Veum serien 
- Jakten på kjærligheten 
- Da damene dro 
- Skal vi danse
Det kommer fortløpende oppdateringer

Les også
Se TV 2 HD via nett
Les også
Vil TV 2 HD holde mål?
Les også
- TV 2 skaper negativ holdning
Les også
MGP-finalen neste år i HD
Les også
NRK sender OL i HD
annonse