Til hovedinnhold

- Ny lov vil ikke stoppe pirater

Den første april trer den nye Ipred-loven i kraft i Sverige. Denne loven skal sette en stopper for piratkopiering håper deler av underholdningsbransjen, men det er få andre som har tro på loven.

Vil ta pirater

Den nye Ipred-loven er ment å gi større mulighet for å fange og dømme pirater. Den nye loven gir rettighetseiere rett til innsyn i detaljer om hvem som skjuler seg bak en bestemt IP-adresse. Innsyn skal kun gis etter en domstolsbeslutning, men mistanke om piratkopiering kan være nok for at en slik beslutning tas. Tidligere er det kun politiet som har kunnet få innsyn i disse detaljene slik det også er i Norge. Deler av underholdningsbransjen har kjempet hardt for den nye loven og mener den er nødvendig for å stanse piratnedlastning. Dette synet er de så og si alene om i Sverige.


Svenske Sifo har foretatt en undersøkelse blant den svenske befolkningen angående den nye loven, og kun 3 prosent tror piratnedlastning vil minke kraftig som føle av denne. 33 prosent tror det blir litt mindre nedlastning, mens 60 prosent tror loven vil ha null effekt ifølge svenske Dagens Nyheter.

Viasat Sverige vil ikke ta i bruk loven

Undersøkelsen er foretatt av svenske Viasat og de har selv liten tro på loven. Ifølge Dagens Nyheter opplever Viasat at også deres produksjoner lastes ned ulovlig, og de merker også at filmer de sender via sine kanaler lastes ned i stede for å bli sett på TV. De vil derimot ikke ta i bruk den nye loven. De mener det må helt andre tiltak til.
- Ulovlig nedlastning er utrykk for et forbrukermønster som alle i vår bransje har vært dårlige på å komme i møte. Jeg vi ikke si at vi i Viasat har vært bedre enn andre, men vi har bestemt oss for å satse på dette her, sier Hans Skarplöth, sjef i Viasat Sverige, ifølge avisen.
I stede for å ta den nye loven i bruk vil Viasat lansere nye løsninger for underholdningsdistribusjon som gjør det mer attraktivt for kundene å laste ned og se underholdning lovlig. Skarplöth mener underholdningsbransjen har blitt overkjørt av piratene nettopp fordi de ikke har maktet å komme opp med alternative lovlige løsninger.

Satser med TV1000 Play

Viasat her i landet støtter også opp om sine svenske kollegaers holdninger.

- Vi tror løsninger som både er forbrukervennlige men som samtidig gir publikum trygghet og et godt utvalg er det som må til for å få publikum til å ville betale for underholdningen, forteller informasjonssjef hos Viasat Norge Øystein Hygen Christensen til Teknofil.


Ifølge han vil også Viasat her i landet satse på dette området og selv peker han på tjenestene Viasat on Demand og TV1000 Play hvor Viasat lar sine kunder kunne se filmer som går på TV1000-kanalene når de selv måtte ønske det. Det har også kommet HD-filmer inn i dette systemet. Foreløpig er det ikke mange av disse, men Viasat Norge sier de ser for seg at det skal være over 60 HD-filmer på plass i tjenesten til sommeren. Christensen mener det er slike områder det må satses hardere på fremover.
- Vi tror det er viktig å nyttiggjøre seg av de rettighetene vi får til programmene vi sender i vårt system. Fremover vil vi få på plass flere dokumentarer, serier og så klart større HD-utvalg. Nordmenn viser en stor interesse for diusse tjenestene, sier han.

Sifo sin svenske undersøkelse viser at 26 prosent av de som har deltatt i undersøkelsen har lastet ned film og TV-serier ulovlig. Størst er andelen blant menn i alderen 15 til 29 år. Blant disse har 70 prosent lastet ned film og TV-serier ulovlig. Av deltakerne i undersøkelsen sier 77 prosent at de mener løsningen på problemet er å få på plass gode lovlige alternativer.

Mer om
annonse