Tek.no

Nyhet

10 tips til speilreflekskameraet

Gisle Orlund
5 Feb 2010 06:00

1.
Lær deg alle kameraets innstillinger. Selv om du tror du ikke kommer til å bruke de så mye. Tren på å endre innstillinger som ISO, lukkerhastighet og blender slik at du kan utføre slike endringer uten måtte tenke deg om. 


2.

Ikke skift objektiv utendørs hvis det blåser mye. Sørg for å ha hovedobjektivet på kameraet når du forlater huset. Hvis du må skifte objektiv så hold kameraet vendt nedover. Støvet kan ikke falle oppover og inn i kameraet.

3.

Ikke ta på eller blås på speilet inni kameraet. Hvis du ser flekker på bildene dine må du kjøpe deg et rensesett og en støvblåser. Er det blitt mye støv i kameraet må du levere det inn til rensing i en fotobutikk. Hvis du skader brikken i kameraet kan du like godt kjøpe deg et nytt.


4.

Lær deg hva kameraet kan gjøre. Dette gjør du best ved å eksperimentere. Ta bilder med både høye og lave lukkerhastigheter og se forskjellen. Hvis du tar bilder av landskap prøv med forskjellige blenderåpninger og se hvordan bildene blir helt forskjellige ved å endre innstillingene.


5.

Lær deg hvordan filformatet RAW fungerer. Dette er spesielt nyttig for amatører. Benytter du RAW når du tar bilder og hvitbalansen blir feil, kan dette enkelt endres i et redigeringsprogram på PC-en. Hvitbalansen er gjerne noe av det man gjerne stiller feil og da er RAW det enkleste formatet for å endre dette.

6.

Kjøp deg et UV-filter til hvert av objektivene dine. Det er langt billigere å kjøpe et nytt slikt filter enn å måtte kjøpe et nytt objektiv hvis det oppstår riper på glasset.


7.

Kjøp deg et skikkelig objektiv. Hvis kameraet kom som et kit med både hus og objektiv når du kjøpte det er sjansene store for at objektivet ikke er spesielt bra. Snakk med personalet i fotobutikken og få dem til å anbefale deg et skikkelig objektiv. Det vil du neppe angre på.


8.

Hvis du vil ta gode bilder i alle situasjoner så kjøp deg en blits. Blitsen som sitter på kameraet er ikke bra nok for litt mer krevende bilder og når motivet er noen meter borte. Snakk med folkene i fotobutikken om hvilken du skal velge.


9.

De fleste slike kameraer har mulighet for å justere diopteret. Hvis du er nærsynt eller langsynt kan du stille dette slik at du kan bruke kameraet uten briller eller linser.


10.

Kjøp et skikkelig redigeringsprogam som du kan bruke på PC. Photoshop er et av de beste programmene på markedet og hvis du lærer deg dette kommer du ikke til å trenge noe annet. (Men det finnes også gratis alternativer - du finner et par forslag i denne artikkelen.)

annonse

Les også