Tek.no

Nyhet

Skal du kjøpe ny TV?

Ole Morten Knudsen
26 Nov 2008 10:25

Mange planlegger for tiden å kjøpe ny TV for å kose seg i jul og mørketid. Ikke minst har TV-er blitt stadig billigere det siste året, det er da kanskje ikke rart at noen utnytter sjansen til å fylle tomrommet i stua. Nettstedet Switched har tatt dette på alvor og laget en liten guide for hva du bør tenke på når du kjøper ny TV i dag. Her er de fem viktigste punktene du bør tenke på.

Hvor mye vil du bruke?
Det første du må redegjøre for er hvor mye penger du er villig til å bruke på en ny skjerm. Du kan få billigproduktet Teco sin 37-tommer til under 4.000 kroner. En 42-tommer av samme modellen kommer på like under 6.000 kroner. Om du derimot vil ha litt sikrere kvalitet må du øke prisen noe, men du finner flere gode tilbud til under 10.000 kroner. Sony Bravia KDL-40V4000 som stod igjen som vinner i vår test av 40-tommer LCD-skjermer får du i dag til rundt 8.000 kroner.

Om du derimot har litt mer å rutte med kan du fint fylle stuen med en 50-tommers plasmaskjerm til under 20.000. Her spørs det rett og slett hva du selv er ute etter. Som oftest får du det du betaler for, men på dagens TV-marked skal du ha høye krav og en stor stue om du ikke finner en god TV som passer ditt budsjett.

Hvor skal monsteret stå?

Det er ikke uten grunn at du tidlig må bestemme deg for hva slags størrelse du vil ha på skjermen. Om du kommer hjem fra butikken med en 50-tommer kan skuffelsen bli stor om det viser seg at stua rett og slett ikke har rom for monsteret. Du bør derfor tenke nøye gjennom hvor du vil ha skjermen og hva slags størrelse som da kan passe inn. Det er lenge siden folk nøyde seg med en 20-tommer i stua, på den positive siden kan dagens skjermer lett henges opp på veggen. Dette kan være til hjelp for mange som har plassproblemer men ønsker stort bilde.


Her kan du lese vår guide til hvordan du kan henge skjermen på veggen.

Hva slags TV vil du ha?

Det finnes flere alternativer om du ønsker ny TV. Du kan velge mellom både LCD, plasma eller bakprojeksjon. For de fleste vil utvilsomt LCD eller plasma være de to viktigste alternativene. Dette rett og slett fordi det er disse to typene som har det største utvalget, selv om mange entusiaster sverger til bakprojeksjonsskjermer. Hva slags TV du velger kommer mye an på hvilken størrelse du ønsker. Plasmaskjermer kommer ikke i mindre størrelser enn 37-tommer. Om du vil ha mindre skjerm enn dette kan du altså ikke vurdere plasma som et alternativ. Derimot ligger plasmaskjermer i hard konkurranse med LCD-skjermer når størrelsen øker.

Prismessig er det ikke enorm forskjell mellom skjermtypene bortsett fra når det kommer til de virkelig store størrelsene. Da blir ofte plasma et billigere alternativ enn LCD. Men her spiller det mest inn hva du selv synes er best. Plasma er kjent for å ha et bedre svartnivå enn LCD-skjermene og de avgir mindre lys i mørke rom. LCD på den annen side bruker derimot mindre strøm enn plasma og er kjent for å fungere bedre med tilkobling av eksterne enheter og gir bedre bilde i lyse rom. Men her er det nesten lommebok og personlig ønske som må få bestemme hva du går for.

Pass på tilkoblingene

Det er ikke bare TV du må ha i mente når du kjøper ny skjerm. Du må også huske på det du skal koble til TV-en og passe på at skjermen du kjøper har nok tilkoblingsmuligheter. Det kan fort bli trangt når du skal ha på plass både spillkonsoller, digitale mottakere, DVD-spiller og kanskje koble til en PC og et videokamera.

Som en grunnregel bør skjermen ha på plass minst 2 HDMI-innganger og 2 scart. Om du er mer moderne kan det kanskje holde med 1 scart og så helst 3 HDMI. En VGA-inngang for PC bør også være med om maskinen din ikke har HDMI-utgang. Om du i tillegg får en USB-inngang rett i skjermen, så vil du være godt sikret. Her må du selv vurdere hva du trenger, men pass på at du har nok innganger også for eventuell fremtidig bruk.

Hvordan fungerer skjermen?

Dette er en avgjørelse du ofte må ta i butikken og som ikke alltid er like lett å gjennomføre. Butikkoppsett av skjermene har neppe samme lys som din stue, og med bråk i bakgrunnen er det ikke lett å konsentrere seg. Men som oftest får du det du betaler for, også ved kjøp av TV, og det er en grunn til at noen modeller er dyrere enn andre. Det du må være oppmerksom på er kontrasten og fargenivået i bildet. Du kan også sjekke ut hvordan lyden i skjermens høytalere fungerer. Men det smarteste du bør gjøre før du kjøper er å lete opp andres erfaringer. I testarkivet her hos Teknofil har vi flere TV-tester. Ellers har nettsidene Cnet og Trustedreviews et stort arkiv med TV-tester som kan være smart å sjekke ut før du handler.
Lykke til!

Les også
Stor guide: Bør du ha mediesenter?
Les også
Panasonic med blu-ray og nye TV-er
Les også
Nye skjermer, bedre batteri
Les også
Test av Tandberg Ergo Class flatskjerm
Les også
Disse gavene bør du kjøpe nå
Les også
Billige kvalitets-TV-er
Les også
Her er de beste 42-tommerne
annonse

Les også