Tek.no

Nyhet

Slik er de nye iPodene

– Vi tror dette blir årets aller hotteste julegaver, skriver anmelderen.

Magnus Blaker, Nettavisen/Side3

Nettavisen/Side3: Da Apple avduket den nye iPhone 5 i midten av september, var det ikke alle som fikk med seg at Apple også avduket nye utgaver av iPod Touch og Nano. Begge produktene har tidligere vært ganske spesielle.

iPod Touch er et litt spesielt produkt, som for alle praktiske formål er en iPhone uten telefonfunksjon, litt lavere pris og tynnere utførelse. Dette er et produkt som det på sett og vis kan være litt vanskelig å se verdien av, for hvis du først skal kjøpe noe slik, hvorfor ikke bare gå for en iPhone som gjør alt bedre?

iPad Nano er på sin side et produkt som er et av de iPod-produktene som har gjennomgått flest - og størst - endringer. Som på sitt beste har vært fantastisk, og sitt dårligste ganske håpløst. Nå er den altså kommet i 7. generasjon, og den nye generasjonen er vesentlig større enn forrige generasjon.

Vi har tatt en titt på begge.

En større nano

Ordet nano er et ord som per definisjon betyr noe lite - eller for å være helt nøyaktig «en milliondel», og tradisjonen tro har hver utgave av iPod Nano stort sett vært mindre enn den forrige. Men i motsetning til en del andre produkter, har Apple slitt litt med å finne ut hva de egentlig ville. Første og andre generasjon var designmessig praktisk talt like, tredje generasjon var en feit stygging som ikke slo an, og fjerde og femte generasjon gikk tilbake til grunndesignet.

Den største utviklingen fra 1. til 5. generasjon var egentlig at skjermen ble stadig større.

I 6. generasjon gjorde Apple derimot virkelig en drastisk endring. De kastet hele designkonseptet på dør, og lagde det som best kunne beskrives som en trykkfølsom utgave av iPod Shuffle, og størrelsen ble mer enn halvert. Resultatet ble med all mulig respekt å melde ikke særlig brukervennlig, da man rett og slett trenger litt overflate for at trykkfølsomhet skal kunne fungere - omtrent like håpløst som den knappeløse iPod Shuffle som eksisterte en kort stund.

Heldigvis forsto Apple tabben - noe de også gjorde med iPod Shuffle - og den nye generasjonen av iPod Nano er betydelig større enn forgjengeren. Den nye utgaven har på mange måter blitt det den forrige skulle vært: Litt mindre enn forgjengeren, der en har gjort skjermen enda litt større, fjernet «iPod-hjulet» og erstattet det med trykkfølsomhet.

På mange måter ser rett og slett den nye Nanoen ut som en forminsket iPod Touch - eller rett og slett en 5. generasjons Nano uten navigasjonshjulet.

Resultatet har blitt en enhet som har blitt milevis mer brukervennlig enn forgjengeren. Den er bedre å holde i hånda og lettere å navigere. Den økte størrelsen har også ført til at Apple har fått plass til mer batteri, noe som gir bedre batterikapasitet. 30 timer er ikke til å kimse av.

En har også innsett at ingen bruker iPod Nano til å ta bilder med, så kamerafuksjonaliteten er fjernet - men en har beholdt FM-radioen.

Nano har rett og slett blitt et mer fokusert produkt: En har forbedret det som måtte forbedres og fjernet det man ikke trenger. En kunne uten problem også fjernet muligheten for video- og bildevisning, siden oppløsningen på skjermen ikke er i nærheten av «Retina»-oppløsningen som nye Apple-produkter har, men det har man altså beholdt.

Brukergrensesnittet har likhetstrekk med iOS som benyttes på iPhone, men det er en lettvektsversjon som bare har en lignende måte å fungere på. Du kan for eksempel ikke installere Spotify eller andre apper på enheten. Som standard ligger det åtte ikoner inne i brukergrensesnittet, som er fordelt over to sider.

Skjermen føles omtrent like sensitiv som en iPhone, og er med andre ord svært brukervennlig.

Litt ekstrafunksjonalitet har en likevel fått på plass: Apple vet at grunnen til at man kjøper en iPod i dag, er trening. Så støtte for Nike+ er implementert, sammen med en skritteller. Nøyaktigheten på denne, inkludert avstandsmåling, ser ut til å være ganske god.

Overføringen av musikk fungerer som med alle andre Apple-produkter gjennom iTunes, og selve brukergrensesnittet på selve iPod-funksjonaliteten er for alle praktiske formål identisk med en iPhone. Det eneste lille forskjellen er at man «sviper» mellom forskjellige menyer, fremfor å bruke tilbake-knappen.

Lydkvaliteten er forøvrig typisk iPod-kvalitet, noe som betyr at det er godt nok for praktisk talt alle - forutsatt at du bruker skikkelige hodetelefoner - men at virkelige lydfanatikere kanskje vil sette mer pris på produkter fra for eksempel iAudio.

Både iPod Nano og iPod Touch har for øvrig de nye øreproppene som ble introdusert med iPhone 5, som er betydelig bedre enn hva Apple tidligere har levert. Den nye tilkoblingspluggen brukes også.

Etter å ha brukt spilleren i noen dager, så har vi vanskelig med å finne noe som helst negativt å si om den. Den er intuitiv, god å holde, fungerer med svette fingre under trening, brukervennlig, har godt batterikapasitet og en lyd som leverer det vi forventer.

iPod Touch

Når det kommer til iPod Touch er det i grunn langt mindre å si enn om Nano, rett og slett fordi Touch er et produkt som følger en svært velkjent oppskrift: iPhone uten støtte for telenettet.

Det betyr at når du bruker en Touch er det for alle praktiske formål ikke noen forskjeller mellom en iPhone 5 og en iPod Touch.

Det eneste som er verdt å nevne er at den er litt tynnere, og dermed litt lettere, og har et avrundet design bak med andre farger. Den har blitt tynnere fordi en iPhone uten telefonfunksjon trenger et marginalt mindre batteri og ikke minst langt mindre plass til antenner. Det betyr også at nye iPod Touch beholder høyttaleren som satt i iPhone 4, som er en del dårligere enn i iPhone 5.

Den siste endringen som er verdt å nevne, er at den ikke benytter samme prosessor. iPhone 5 benytter Apples A6-brikke, mens iPod Touch benytter den eldre A5-brikken.

Det vil si at responsmessig oppleves iPod Touch mer som en iPhone 4 enn iPhone 5.

Touch beholder derimot iPhone 5s støtte for raskere trådløse nettverk, og vil du snakke med venner kan du faktisk bruke den som telefon gjennom Facetime eller Skype over trådløse nettverk. Det er også samme kamera - både foran og bak - som i nye iPhone 5.

iPod Touch er altså en litt tregere, litt tynnere, litt nedstrippet versjon av iPhone - uten telefonfunksjon. Så hva er poenget med det?

Vel, om du har en iPhone eller annen avansert smarttelefon fra før er det virkelig ikke mye å hige etter. På stående fot kommer jeg ikke på en eneste ting jeg kunne brukt iPod Touch til, som jeg ikke kan bruke iPhone til.

Men det betyr på ingen måte at iPod Touch er et produkt uten målgruppe. For det første er den vesentlig billigere enn storebror - både 32 og 64 GB-versjonen koster godt under halvparten av hva en iPhone 5 koster. Det er derfor en vesentlig billigere inngangsport til Apple-universet for de som lever med konsetet «budsjett».

Mer interessant er nok produktet likevel for barn. Det blir stadig mer vanlig at barn ned i barnehagealder skaffer seg iPhone. Og selv om det ofte er eldre telefoner som har blitt arvet av foreldre når nye versjoner, har jeg samtidig snakket med frustrerte foreldre som har oppdaget at datatrafikkostnadene fort skyter til himmels. Det er få som kjøper abonnement med fri databruk til 8-åringen, for å si det slik.

Og det er her iPod Touch kommer inn i bildet: En får tilgang til hele appuniversetet til Apple, samtidig som produktet er billigere og brukskostnadene mer hyggelige siden datatrafikk går over trådløse nettverk.

Det å ha tilgang til appuniverset, uten å installere det på en svindyr iPhone, er faktisk ganske praktisk i en del andre sammenhenger også. Vi vet at det finnes en del yrker og hobbyer som har blitt nærmest avhengig av å bruke programmer fra Appstore, som ofte både er bedre og mye billigere enn dedikert utstyr. Med en iPod Tocuh senkes inngangsprisen ytterligere, samtidig som konsekvensene ved røff behandling reduseres.

Og til nettopp dette er iPod Touch et strålende produkt - og nye iPod Touch er bare en fortsettelse av suksessfaktoren.

Pris

Les også
Apple slipper ny iPod Touch
Les også
Her er en bøyelig og sammenleggbar høyttaler
Les også
Putt kassettspiller på iPhonen din
Les også
Ny iPod Touch med Siri
Les også
Hør på musikk med tennene
annonse