NyhetDenne hadde du aldri trodd skulle vinne

Dette er den raskeste nettleseren

Vi har testet fem nettlesere

Nettleserene våre har blitt til stadig viktigere deler av livene våre. De hjelper oss å komme ut på den vide webben, hvor vi bruker stadig mer og mer tid. Vi leser nyheter, finner informasjon, ser på videoer og jobber på internett, og med oss har vi hele tiden nettleseren som hjelper oss med å navigere til alle sidene.

Raskere og raskere

Med tanke på hvor mye vi bruker nettleseren, er det en selvfølge at vi vil ha den raskeste og beste nettleseren på markedet. Vi vil tross alt få tilgang til informasjonen vi er ute etter på den raskeste og mest effektive måten mulig.

Til det har vi i dag en rekke ulike nettlesere å velge imellom, som alle hevder å by på den beste nettopplevelsen du kan finne. Tidligere var det Internet Explorer som regjerte markedet etter at Netscape falt bort, før de igjen møtte konkurranse fra underdogen Firefox. Da Google valgte å lansere sin egen nettleser, Google Chrome, ble konkurransen enda mer tilspisset, og de tre nettleserne kjemper stadig om å konvertere de andres brukere til sin egen side. I tillegg har vi også norske Opera som har vært i gamet siden 1996, og Apples Safari som har vokst jevnt og trutt de siste årene, i takt med Apples voksende popularitet.

Vanskelig skille

Vi har tatt en titt på hvilken av disse fem nettleserne som er raskest, og utført to tester i hver av dem for å kåre en vinner. Den første testen er en fartstest, hvor det blir målt hvor raskt nettleseren takler javascript. Javascript har blitt et stadig viktig fokusområde for nettlesere, og har blitt en stadig mer populær måte å skille nettlesere fra hverandre, da samtlige nå takler tester som Acid 3-testen.

Vi gjennomførte testen tre ganger i hver nettleser, og benyttet oss av gjennomsnittstiden. Javascript-testene ble gjennomført på en 17" Macbook Pro, med 2,3 GHz quad-core Intel Core i7-prosessor og 8 GB minne, mens vi brukte vår testbenk-PC med Windows til å teste minnebruk.

Og vinneren er...

Som vi ser er det faktisk Internet Explorer som går av med seieren. Med tanke på hvor mye spalteplass vi har brukt på å skrive om IE 6 og Microsofts stadige ønsker om å drepe den utdaterte nettleseren, var det på tide å se en skikkelig gladnyhet fra den amerikanske giganten. På andre plass, ikke langt bak, kommer Firefox, som også leverer et godt resultat. Chrome må ta til takke med en tredjeplass, etterfulgt av Safari. Norske Opera får jumboplassering på hastighetstesten.

Minnebruk

Men selv om en nettleser er rask, bør den også være "lett", og bruke så lite minne som mulig. De ulike nettleserne skiller seg litt fra hverandre på dette punktet, da de behandler faner på ulike måter. Både Internet Explorer og Chrome kjører egne prosesser for hver fane som blir åpnet, slik at hvis noe skulle krasje på nettsiden, kan du lukke en enkelt fane, uten at hele programmet henger seg. Med 30 faner oppe vil begge disse nettleserne kjøre en drøss av prosesser samtidlig, i motsetning til de andre nettleserne hvor alt blir slått sammen.

Vi målte minnebruken til nettleserne ved å åpne opp fem faner i nettleseren med Hardware.no på alle sidene. Vi lot minnebruken stabilisere seg før vi tok målingene, etterfulgt av å åpne ytterligere 25 faner. Vi lot minnebruken stabilisere seg, og målte minnebruken enda en gang.

Her fikk vi flere overraskende resultater, noe som igjen minner oss på at minnebruk kan være litt tilfeldig til tider. Vi prøvde å legge tilrette for så nøytrale målinger som mulig, men på grunn av varierende flash-bruk og andre elementer på en nettside kan gjøre at du får andre resultater enn det vi fikk.

I følge våre målinger var det Firefox som bruker minst minne med fem faner oppe, med en minnebruk på 283 MB. Chrome kom hakk i hel med sine 309 MB, etterfulgt av ingen ringere enn Safari med 380 MB. Opera fikk jumboplassering med et skremmende høyt minnebruk på hele 1274. Minnelekasje? Flashfeil? Vanskelig å si, men vi dobbeltsjekket resultatet for å forsikre oss om resultatet, og det samme tallene dukket opp igjen.

Da vi åpnet opp ytterligere 25 faner ble vi rett og slett sjokkerte over resultatet. For hvem hadde vel trodd at Safari skulle gå av med seieren, med en minnebruk på 1126 MB. På en god andreplass kom Chrome med 1464 MB, etterfulgt av Operas 2843 MB. Firefox brukte 3039 MB, mens Internet Explorer brukte hele 4678 MB.

Det er liten tvil om at det er Flash som er den store synderen på nettsider, og mens vi testet krasjet faktisk flash-pluginen en gang for Firefox, da vi hadde åpnet 30 faner. Det finnes flere tilleggsprogrammer for nettleserne som lar deg skru av flashinnhold på nettsider, noe du kan lese mer om på vår tilleggsguide.

Ikke som forventet

Vi kan ikke si annet enn at vi er overrasket over resultatene vi fant. Vi har visst at den nyeste versjonen av Internet Explorer har blitt stadig raskere, men at den skulle gå av med seieren hadde vi ikke forventet. Vi hadde heller ikke forventet at én nettleser skulle falle så langt bak resten når det kom til minnebruk, og med tanke på hvor rask Internet Explorer var på Javascript-testen hadde vi ikke forventet å se Microsoft-nettleseren å ga av med jumboplassen på minnebruk.

Det skal sies at resultater varierer fra maskin til maskin, og alle vil kanskje ikke merke den samme ytelseforskjellen som vi så. Hvis du vil teste ut selv kan du gjøre som oss og åpne haugevis av faner i nettleseren, og sjekke ut enten oppgavebehandleren din i Windows, eller Activity Monitor på Mac-en din. For å sjekke ut javascript-hastighet kan du gå til Sunspiders Javascript-benchmark, og sammenlikne resultatet ditt med funnene våre.

I tillegg må man huske på at selv om nettleserne til tider brukte mye minne, var det ikke noe som var særlig merkbart i bruk. Hvis du har lite minne er det selvfølgelig ikke bra at nettleseren stikker av med store deler av den, men har du en del til overs, spiller det liten praktisk rolle om noe av det går til nettleseren. Det kan tross alt være andre ting ved nettleseren som får deg til å ville bruke den enn bare hastigheten på javascript og minnebruken.

Les også
Her finner vi verdens raskeste Internett
annonse