Til hovedinnhold

Neste Ipad kan komme i juni

Finn Jarle Kvalheim

Da Apple lanserte Ipad tidligere i år, var mange skeptiske til at nettbrettet manglet mange ting man kanskje forventet at det ville ha. Kamera, USB-kontakt og minnekortleser stod høyt på ønskelistene hos flere, deriblant oss.

Analysebyrået Goldman Sachs har nå sagt at neste generasjon Ipad sannsynligvis vil ha kamera og USB-kontakt. Annen generasjon Ipad vil også bli lettere enn dagens, hevdes det.

I tillegg til dette skal en mindre utgave av Apples nettbrett være under oppseiling, men denne varianten er foreløpig ikke ferdig.

Foreløpig få konkurrenter

Foreløpig leder Apples nettbrett an i de markedene det er lansert. I Norge er tilgangen på ulike nettbrett foreløpig lav, med Huwei som en av få tilbydere som faktisk har et produkt ute.

Både nettbutikken Multicom og elektronikkprodusenten Toshiba er på vei til gårds med nettbrett basert på Nvidias Tegra 2-plattform, begge omkring en prislapp på 3500 kroner med 3G-tilkobling.

Samsungs vesentlig dyrere Galaxy Tab skal også være i butikkhyllene innen kort tid. Med det begrensede utvalget nettbrett i norske hyller kan man nok regne med at Ipad har en dugelig markedsandel også her, selv om den ikke er offisielt lansert av Apple.

- Android 3.0 vil bli hovedkonkurrent

Apples nettbrett selges i Norge til til dels betydelig høyere priser enn i utlandet, som følge av såkalt gråimport. Man kan forvente at prisnivået vil endres så fort Apple begynner å selge nettbrettet gjennom offisielle kanaler.

Analytikerne forventer at konkurransen innenfor produktgruppen vil bli betydelig hetere innen neste sommer. Blackberry har et nettbrett på vei, og det fins allerede flerfoldige Android-baserte "padder" som forventes tilgjengelig i løpet av ikke så lang tid.

Nettbrett med Windows 7 og Web OS er også forventet fra HP. Den store konkurransen forventer analytikerne like fullt fra kommende enheter med Android 3.0.

(Kilde: blogs.wsj.com)

annonse