Til hovedinnhold

Slik er supermobilen Nexus S

Mobilen.no har fått taste på Googles kommende Android-mobil, Nexus S. Telefonen ble lansert forrige uke, men vil trolig ikke komme i salg før et godt stykke ut på nyåret. Vi må medgi at  ventetiden kan bli lang, for dette er en telefon  som har falt i smak.

Mange av de som har uttalt seg om designen til Nexus S har vært kritiske. Etter å ha holdt telefonen i hånden forstår vi hva kritikerne sikter til. Nexus One hadde renere linjer med chassis i metall. Nexus S er i glinsende sort plast, med en litt merkelig fortykning nederst på baksiden. Hele telefonen, også skjermglasset, er svakt buet.

Best live

Men selv om telefonen ikke gir noe imponerende førsteinntrykk, så vokser den mange hakk når vi kan studere den på nært hold.
Nexus S minner mye om Samsung Galaxy S. Skjermen er i utgangspunktet den samme, en 4 tommer Super AMOLED-skjerm med en oppløsning på 480 x 800 punkter. Om Nexus S virkelig får AMOLED på den europeiske utgaven gjenstår å se. Det har vist seg vanskelig å få opp tilstrekkelig produksjonskapasitet på slike skjermer, og dermed kan det hende at vi får se telefonen med S-LCD-skjerm.
Nexus S får 16 GB minne – det samme som Galaxy S blir solgt med i enkelte markeder. Men i motsetning til Galaxy S, har Nexus S ikke plass for minnekort. Radioteknologi , kamera og prosessor er identisk, og det samme er batteriet på 1500 MAh.

Rask

Men selv om de to apparatene har mange fellestrekk, så er det ingen tvil om hvilket av dem som er raskest. Nexus S har den splitter nye og ytelsesoptimaliserte Android 2.3, mens Galaxy S kom med Android 2.1, før den nylig ble oppgraderbar til Android 2.2.

Les også: Dette er nytt i Android 2.3
Nå kan det være flere grunner til at Nexus S reagerer raskere enn Galaxy S. Blant annet har Galaxy S et brukergrensesnitt som kjører på toppen av Googles eget. På Nexus S er det tilbake til røttene, uten TouchWiz. Nexus S har fem startskjermer, og kan ellers by på et grensesnitt som ikke er veldig ulikt det vi kjenner fra Samsung, og enda mer likt det vi har på vår Nexus One med Android 2.2.
Forskjellen handler mer om hvordan det ser ut, enn om brukervennlighet. I TouchWiz kan du riktignok legge til litt flere startskjermer, og du kan se miniatyrer av startskjermene du har på telefonen. Det kan du ikke på Nexus S.

NFC og SIP

I Nexus S er det lagt til nye funksjoner, som NFC-brikke (Near Field Communication) og en bedre bevegelsessensor. 
Les også: Derfor kaster Google seg over NFC

Her er også et enkelt grensesnitt for oppkobling til VoIP. Ved å bruke SIP kan du ringe gratis til andre som har tilsvarende klient i mobiltelefonen eller på en PC. Du kan også ringe til vanlige telefoner eller mobiler via VoIP, men da må du betale en pris fastsatt av den du har SIP-konto hos. 
Da vi fikk prøve mobiltelefonen hadde vi ingen slike tjenester å teste mot, og dermed fikk vi heller ikke noe inntrykk av kvaliteten på samtaler over SIP-klienten i Nexus S. Men vi liker at det er lett å konfigurere mobilen for SIP, og at du enkelt kan velge om du vil at alle samtaler skal gå over SIP, eller om du vil bli spurt hver gang du skal ringe.
Vi merker oss også at det er kommet ikoner i adresseboken som lar oss ringe med VoIP rett fra kontaktboka.

Tastatur

Vi var spent på det nye tastaturet til Nexus S, som viste seg å være en god løsning. Ikke minst er det blitt mye lettere å plassere markøren i teksten. Dessuten er det store og gode markører som lar deg merke tekst for kopiering eller klipp-og-lim.

Selv om mye stemmer, så er det enkelte punkter vi godt kunne tenkt oss annerledes. Her mangler skikkelig blits og kameratast, og slik det ser ut på denne tidlige modellen, så vil det heller ikke bli plass for minnekort. Her er heller ingen FM-radio, og av en eller annen grunn har telefonen ikke fått Bluetooth 3.0. Bluetooth 3.0 gir raskere dataoverføring mellom enheter som følger denne standarden.


Nexus S er ikke i butikk på lang tid ennå, med mindre du kjøper den fra en amerikansk nettbutikk, eller satser på at noen tar den inn via sideimport.
Vi frykter at telefonen vil få det tøft når den kommer på det norske markedet. Den viktigste grunnen er at den ikke vil være klar på norsk før om flere måneder, og vi tviler på at Nexus S klarer å beholde det teknologiske forspranget særlig lenge. 
For den som ønsker seg en virkelig heftig mobiltelefon, vil også HTC Desire HD være en tøff utfordrer. Den har større skjerm enn Nexus S, og selv om den mangler NFC og den nyeste gyro-teknologien, så har den en design og wow-faktor Nexus S bare kan misunne den. 
Her er en video fra Googlenexus som gir et brukbart inntrykk av designen:

Mer om
annonse