Til hovedinnhold

Krever lavere sikkerhet på mobiltelefoner

FBI mener den nye krypteringsteknologien er for god.

wk1003mike/Shutterstock.com

Kryptering og andre former for sikkerhetsløsninger anses som regel for å være en positiv ting, men det er ikke alle som som setter like stor pris på effektiv sikkerhetsteknologi.

Nettstedet The Verge melder nå om en sak fra USA, hvor det kjente etterforskningsbyrået FBI nå presser på for å gjøre mobiltelefoner mindre sikre.

Bakgrunnen er som følger: I USA ble det for over 2 år siden vedtatt en lov som heter «The Communications Assistance for Law Enforcement Act» (CALEA), som pålegger telefonprodusenter å gjøre det teknisk mulig for etterforskere å avlytte telefoner.

FBI-sjef krever bakdører

Det denne loven ikke forutså var den rivende utviklingen på mobilfronten, også innen sikkerhetsteknologi, og i dag har både Apple og andre aktører tatt i bruk krypteringsteknologier som gjør det umulig for andre å avlytte telefoner.

I lys av dette har FBI-sjefen James Comey nå henvendt seg til den amerikanske kongressen med anmodning om å endre CALEA-lovgivningen slik at mobilprodusenter kan pålegges å legge inn bakdører som etterforskere kan benytte i etterforskninger.

Som The Verge meldte i en annen artikkel tidligere denne måneden har debatten omkring hva myndighetene skal ha tilgang til pågått i flere tiår, og nå har altså FBI-sjefen gjenopplivet den. Det skal først og fremst være den nye krypteringsstandarden som ble lansert sammen med iPhone 6 som ligger bak ønsket om å endre love denne gangen.

– Lovgivernes egen feil

Det er imidlertid uvisst om et slikt forslag vil gå gjennom i den amerikanske kongressen, og flere har allerede sagt at de vil gå imot. Et kongressmedlem ved navn James Sensenbrenner uttalte til avisen The Hill at det er kongressens egen skyld at det nå benyttes mer avanserte krypteringsteknologier fra mobilprodusentenes side.

– Comey mener at personvernet har gått for langt på bekostning av dem som håndhever loven, men det Comey ikke erkjenner er at kongressen ennå ikke har vedtatt noen betydningsfulle personvernreformer. På grunn av dette har selskaper tatt saken i egne hender for å beskytte forbrukerne deres, sa Sensenbrenner til avisen.

Som The Hill peker på er det å putte bakdører inn i mobiltelefoner en ganske tvilsom praksis som blant annet vil kunne gjøre mobilene sårbare for hackerangrep fra for eksempel Russland og Kina.

Lurer du på hvordan kryptering egentlig foregår? Her er de vanvittige kalkulasjonene som må til (Ekstra) »

Mer om
annonse