Tek.no

Nyhet

Nå er det full krig mellom Apple og Qualcomm

Saksøker hverandre for patentbrudd.

Colourbox
1 Des 2017 16:17

Pantentsøksmål er ikke et helt ukjent fenomen i teknologiverdenen, og nå er vi i gang igjen for alvor. Nyhetsbyrået Reuters melder at Apple nå har sendt et søksmål mot mobilbrikkegiganten Qualcomm for patentbrudd – etter at Qualcomm på sin side saksøkte Apple.

iPhone-produsenten anklager Qualcomms Snapdragon-brikker for å bryte med flere av Apples patenter. De aktuelle patentene dreier segom teknologi knyttet til forbedring av batteritiden.

Nærmere bestemt omfatter de aktuelle patentene blant annet løsninger for å sikre at telefonens prosessor drar den minste mengden strøm som er nødvendig og slår av de delene av prosessorene som ikke er i bruk. Apple mener Snapdragon 800- og 820-brikkene bryter med disse patentene.

Apple mener Qualcomms Snapdragon-brikker inneholder «stjålet» teknologi. Bilde: Qualcomm

Var motsøksmål

Qualcomm på sin side saksøkte Apple i sommer, som blant andre Fortune rapporterte. Denne saken dreide seg om angivelig brudd på seks patenter som delvis også var relatert til batteritid. Apple benektet den gang hardnakket at disse patentene var gyldige.

Før dette skjedde saksøkte Apple brikkegiganten i januar i år for over 8 milliarder kroner. Dette handlet imidlertid ikke om patenter, men om at Apple mente Qualcomm har krevd store mengder royality-utbetalinger fra dem på feilaktig grunnlag. Ifølge Apple krever Qualcomm over fem ganger mer enn alle de andre lisensgiverne som Apple har avtale med sammenlagt.

De beskyldte også dessuten brikkeprodusenten for å ha holdt tilbake en utbetaling på én milliard dollar som «hevn» for at Apple har samarbeidet med konkurransemyndighetene i Sør-Korea i forbindelse med en etterforskning av Qualcomms forretningspraksis.

Hvor det hele ender er vanskelig å si, men vi har nok ikke sett enden på via ennå.

Apple har nettopp fikset det stygge sikkerhetshullet i macOS »

Les også
Apple dropper trolig Qualcomm-brikker
Les også
EU gir Qualcomm en bot på nesten 10 milliarder kroner for ulovlig samarbeid med Apple
Les også
Apple saksøker Qualcomm for over 8 milliarder kroner
annonse

Les også