Til hovedinnhold

Disse ballongene skal gi Internett til hele verden

Google satser høyt i sitt nye prosjekt.

Google

Google er ikke ukjente for å sette seg djerve mål, og det er tydelig at selskapet bak verdens mest brukte søkemotor stadig har ambisjoner. Deres nyeste påfunn involverer nemlig luftballonger som skal sikre Internett-tilgang til verdens grisgrendte strøk.

Flyvende Internett

Med spesialutviklede ballonger utrustet med kommunikasjonsutstyr og radarer, vil Google gi Internet til verdens kriker og kroker hvor det ikke er kostnadseffektivt eller på andre måter mulig å bygge infrastrukturen.

– Ideen bak prosjektet er at det er lettere å gi verden Internett gjennom det vi har til felles, nemlig himmelen, enn å trekke fiber og bygge ut mobilnettet, forteller en ansatt i avdelingen som står bak prosjektet til BBC.

Ballongene sendes opp i stratosfæren, som ligger 20 kilometer opp i luften og langt over flyfartens kontrollerte luftrom. Her driver de av gårde og gir Internett-tilgang til et 40 kvadratkilometer stort område under seg. Google har ikke gitt ballongene noen form for motorkraft, men derimot mulighet til å stige opp eller ned, ved hjelp av et system som får kraft fra flere solcellepaneler.

Slik styres de dit det er behov for dem på en energieffektiv måte, ved å følge luftstrømmene i ulike deler av statorfæren.

Googles ballonger driver rundt høyt oppe i stratosfæren.Skjermdump: Google

Fra en ballong sendes opp og til den foretar en kontrollert nedstigning etter omtrent 100 dager i tjeneste, kommuniserer den med Googles kontrollsenter på bakken. Her står kraftige maskiner som observerer ballongene, og benytter værdata for å regne ut hvilken høyde de må ligge i for å forflytte seg til riktig område. Siden ballongene drives av solenergi må det også tas hensyn til batterikapasitet, om de er i ferd med å drive inn i et område hvor det er natt.

Mottakerutstyr påmontert et hus på New Zealand.Foto: Google

Foreløpig testes ballongene med rundt 50 brukere på New Zealand. Disse får Internett med 3G-hastighet, gjennom en spesialbygget mottaker som er montert på husene deres. Av de mange forsøksballongene som svever i himmelen, er det ballongen som til en hver tid er nærmest huset som gir Internett-tilgang.

Skal sikre nett til den tredje verden

Google håper at ballongene deres på sikt kan gi så mange som to tredjedeler av de som ikke har Internett i dag, tilgang. Google ser også for seg at ballongene kan være til stor nytte under naturkatastrofer eller andre situasjoner hvor infrastrukturen er slått ut eller ikke finnes fra før. Områder i Afrika trekkes også frem som eksempel, hvor tilgang til Internett vil bety mye for utdanningen.

Men det er ikke alle som har like stor tro på prosjektet:

– På grunn av tilfeldighetene i været, er det svært vanskelig å kontrollere enheter som er lettere enn luft, uttaler Alan Woodward, professor ved universitetet i Surrey til BBC.

Han tror Google står foran en vanskeligere jobb enn de selv forventer, om de ønsker å få systemet til å handle selvstendig på en god måte.

Om prosjektet blir en suksess eller ei, trenger du ikke å være bekymret for å få Internett-ballongene i hodet – de er så klart utstyrt med fallskjerm.

Har du sett innsiden av Googles datasenter?

(Kilder: BBC og Google Project Loon)

annonse