Til hovedinnhold

Nå skal selv «vanlige» maskiner kunne drive en Oculus Rift

Oculus senker maskinkravene for VR.

Eirik Helland Urke, TU Media

VR er definitivt spennende saker, men en av de uunngåelige ulempene er at teknologien krever relativt muskuløse PC-rigger for å yte tilfredsstillende. Dette har en av hovedaktørene på VR-markedet imidlertid nå gjort noe med.

På sin Oculus Connect-konferanse nylig avduket Oculus VR en ny teknologisk løsning som gjør VR vesentlig mindre ressurskrevende. Løsningen heter noe så kryptisk som «asynchronous spacewarp».

Fletter inn syntetiske bilder

Oculus forklarte at teknologien i korte trekk går ut på å redusere antall bilder som prosesseres per sekund, men likevel holde bildefrekvensen på samme nivå som tidligere.

Oculus-medgrunnleggeren Brendan Iribe forklarte at løsningen fungerer ved å ta for seg to bilder og analysere forskjellen mellom dem. På bakgrunn av disse analysene genereres det deretter et nytt «syntetisk» bilde mellom de to bildene.

Ved hjelp av denne metoden kan man ifølge Iribe kjøre VR-apper med en bildefrekvens på bare 45 bilder per sekund, og ved å flette inn de syntetiske bildene vil skjermen fremdeles vise 90 bilder per sekund. Siden appene kun kjører med 45 bilder per sekund vil de altså kunne fungere mye bedre med svakere maskinvare.

Den nye løsningen fungerer ved å flette inn syntetiske bilder for å simulere 90 bilder per sekund. Her forklarer Oculus VR-medgrunnlegger Brendan Iribe løsningen.
Oculus VR/Twitch

Holder med i3-prosessor og GTX 960

På bakgrunn av dette har Oculus VR nå «nedjustert» maskinvarekravene til en Intel i3-6100 eller AMD FX4350, 8 GB minne og et Nvidia GTX 960-skjermkort. Til sammenligning har minimum GTX 970 og i5-prosessor eller tilsvarende vært anbefalt tidligere.

Det er verdt å merke seg at Brendan Iribe understreket at det likevel ikke finnes en fullgod erstatning for å generere bildene med 90 bilder per sekund i utgangspunktet, så de opprinnelige minstekravene vil fremdeles gi det beste resultatet.

Meningen er imidlertid at «asynchronous spacewarp»-løsningen skal forbedre opplevelsen betraktelig for dem som sitter på svakere maskinvare.

VR er avhengig av godt utvalg apper: HTC har nå etablert en egen butikk for VR-apper »

annonse