Til hovedinnhold

Så bra blir framtidens skjermoppløsning

Vi brukte den nye iPad som ekstern skjerm.

Air Display er en applikasjon til iOS-plattformen som lar deg bruke nettbrettet eller telefonen din som en ekstra skjerm til datamaskinen din. I en ny oppdatering har den fått støtte for den nye iPaden fra Apple. Det betyr at den støtter den enorme oppløsning på 2048 x 1536 piksler, samt støtte for Apples såkalte HiDPI-modus. Sistnevnte betyr at ting beholder samme fysiske størrelse på skjermen, men oppløsningen, og dermed skarpheten, blir betydelig bedre. Vi tok en liten prøvetur, og så hvordan applikasjonen fungerte.

Er dette framtiden?

Forrige uke skrev vi en kommentar om hvordan vi så for oss framtiden til PC-skjermer, og hvordan mobile enheter virkelig har dratt forbi den stusselige oppløsningen som de fleste PC-skjermer har i dag. Med Air Display-applikasjonen installert og utviklerverktøyet Xcode på plass, var mye av arbeidet gjort for å sette opp iPaden som en ekstern skjerm, med en oppløsning på både 2048 x 1536 piksler, samt det Apple kaller HiDPI-modus, hvor oppløsningen blir oppgitt til 1024 x 768.

Bruker man den nye iPaden som en vanlig, ekstern skjerm blir oppløsningen rett og slett for høy. Uten HiDPI-modus blir ting veldig, veldig små.

For høy oppløsning

Med den vanlige oppløsningen blir alt raskt veldig, veldig smått på den 10-tommer store iPad-skjermen. Det er tross alt ekstremt høy oppløsning for en så liten skjerm, og når operativsystemet fortsatt ikke er optimalisert for så stor pikseltetthet, blir det fort slik. Som du kan se på toppbildet blir det samme nettleservinduet veldig lite, og det er veldig vanskelig å lese.

Den høye oppløsningen kan likevel være nyttig, og stillbilder ser virkelig fantastisk ut på lille skjermen.

Med HiDPI aktivert på iPad-skjermen var det umulig å se pikslene med det blotte øye, og knappene ble sylskarpe.
Så fort vi dro vinduet tilbake på vår vanlige skjerm og tok et bilde, så de samme knappene fort ganske stusselige ut.

Fantastisk med HiDPI

For å få menyelementer og vinduer til å få litt mer håndterlige størrelser, satte vi igang med å gjennomføre de nødvendige stegene for å aktivere HiDPI. For å gjøre dette må du først laste ned utviklerverktøyet Xcode, og bruke et ekstraprogram i utviklerpakken til Apple kalt Graphics Tools for Xcode, eller Quartz. For en rask gjennomgang kan du titte på Youtube, eller gå til en Forumtråd på Mac Rumors som tar for seg de nødvendige stegene.

Plutselig var ikke ting så ekstremt små lenger, og i for eksempel iPhoto som var optimalisert for den høye pikseltettheten på skjermen, så ikoner og knapper sylskarpe ut. I nettleseren vår så imidlertid ikke ting like lekkert ut, da grafiske elementer og til og med tekst bare blir dratt og strekt på.

Apples nye iPad har en pikseltetthet på 263 PPI, sammenliknet med de 132 PPI-ene på vår 17-tommers Macbook Pro. Dette er selvfølgelig bare tall, men tro oss – man merker forskjellen.

Air Display er en ganske dyr applikasjon på App Store, og koster 70 kroner. I vårt tilfelle var det moro å teste ut bare for å se hvor fantastisk det kunne være med en "Retina-skjerm", og for å kose oss med den høye pikseltettheten. Hvor nyttig den er som applikasjon alene skal vi ikke uttale oss om, selv om vi kan si at installasjonen var svært enkel og forklarende.

Er du like nysgjerrig som oss er det bare å prøve. Du kommer antageligvis nok ikke til å angre.

Les også vår kommentar: – Gjør deg klar for superskjermer

Mer om
annonse