Til hovedinnhold

Slik er Windows 8.1 på RT-brett

Full Office, startknapp og flere smarte løsninger gir håp for utskjelt OS.

I dag kom omsider oppdateringen mange RT-brukere har ventet på. Med Office 2013 og Outlook som en integrert del av operativsystemet på RT-brettene, er dette utvilsomt det nettbrettet som fyller flest av en vanlig PCs funksjoner. Eller for å si det på en annen måte – ingen andre nettbrett kan i like stor grad erstatte en PC.

Har tro på Windows RT

Nå er det bare noen dager til Microsofts nye Surface-modeller kommer i salg. Da slippes både en Pro og en RT-modell. RT-modellen skal hete Surface2, og vil selvsagt ha det oppdaterte OS-et på plass fra første dag. Pro-modellen blir tynnere, lettere og får dobbelt så lang levetid på en lading. Dermed kommer den til å minne enda mer om et ordinært nettbrett, selv om det altså er snakk om en PC i nettbrett-format.

Men Microsoft har, i motsetning til de fleste andre, fremdeles tro på at det finnes et marked for RT-brettene. De skal riktig nok hete Surface2, uten RT i navnet, slik de har hatt til nå.

Les også vår Guide: Surface RT eller Pro?

Dette er ikke en PC

RT-brettene er kort fortalt nettbrett med en annen prosessorarkitektur enn PC-ene. Brettene bruker ARM-brikker, som har et annet instruksjonssett enn de Intel-baserte prosessorene i en PC. Å kjøre et PC-program på en ARM-maskin, blir som å forsøke å spille av en CD i en kasettspiller.

Det er også årsaken til at du frem til nå ikke har fått Outlook på Surface RT, til tross for at du ellers har tilgang til Office på brettet. Outlook kjører ikke som en vanlig app, men som et program i et vindu på skrivebordet, slik det også gjør på PC-en.

Fra i dag er Windows RT 8.1 klar for nedlasting, og har du et RT-brett fra før er oppdateringen gratis.

Les også: Test av MIcrosoft Surface RT

Følger PC-versjonen får startknapp

Den beste nyheten: Nå får du hele Office-pakken med Outlook på RT.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det er hyggelig å se at de mange nye funksjonene i PC-versjonen av 8.1 også er å finne i RT-utgaven. Mange har savnet startknappen fra Windows 7. Nå er den her, om enn i en noe annerledes versjon enn på Windows 7. Klikker du på den virker den som vindowstasten på tastaturet. Men holder du på den et øyeblikk, eller høyreklikker med musa, får du opp en mer omfattende meny.

Det er ikke egentlig nytt, men funksjonen er nå mer tilgjengelig.

Endre størrelsen på flisene

I RT 8.1 kan du også få menyflisene i flere størrelser enn før. Som tidligere kan disse flisene vise informasjon fra appene de representerer, men hva de kan vise er avhenger av hvor stor du velger å gjøre flisen.

Søkefeltet har også fått en overhaling. Nå har du noe som kalles Bing Smart-søk. Med dette søker du samtidig på Internett, PC-en, i apper og i SkyDrive. Skydrive er skylagringstjenesten til Microsoft, og alle som registerer seg får 7 GB gratis lagringsplass.

Flere apper samtidig – men ikke på vår utgave

Windows 8.1 åpner for opp til 4 apper på hver skjerm, men vårt "gamle" RT-brett klarer bare 2. Til gjengjeld kan vi skalere bredden på dem slik vi ønsker.

Med Windows RT 8.1 skal du kunne åpne flere applikasjoner samtidig. Frem til nå har du bare kunnet ha to vinduer oppe samtidig, men nå økes dette til fire. Men du kan ikke legge ett vindu i hvert hjørne. I stedet får du fire smale vinduer ved siden av hverandre, forutsatt at du har høy nok skjermoppløsning.

Surface RT takler fremdeles bare to apper ved siden av hverandre, men du kan i det minste gjøre dem like store.

Nettlagring står sentralt

Brettet har også fått bedre nettsky-integrering. Mappen SkyDrive kan settes som standard lagringsplass for nye dokumenter, og det er enklere å sette opp hvilke filer du også vil ha tilgang til når du ikke har nettforbindelse. Du slipper med andre ord å ha en mappe på brettet som speiler alt innholdet i SkyDrive.

Men du kan ikke koble sammen flere skydrive-kontoer til en bruker. Denne muligheten ble tatt bort for en liten stund siden.

En ny funksjon i 8.1, er muligheten til å avinstallere samme app fra mange enheter samtidig. Forutsetningen er at du har samme Microsoft-konto på maskinene.

Suveren for proffbrukere

Slik ser Outlook ut på Surface RT.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Dette er et nettbrett som egner seg vel så mye til arbeid som til underholdning. Så har også Microsoft lagt inn en del nye sikkerhetsløsninger i Windows 8.1.

Nytt er blant annet at maskinen skanner programvare før maskinen booter, slik at det er mulig å oppdage såkalte root kits, eller skadelig kode som starter opp og kamuflerer seg før vanlig viruskontroll kommer på. Dette er ikke noen aktuell problemstilling på ARM-basert maskinvare, der du likevel ikke kan kjøre tredjepartsapplikasjoner utenfor såkalt sandbox.

Det er også gjort endringer i måten du knytter maskinen til et sikkert nettverk på, slik at du ikke lenger må være medlem av et domene for å ha tilgang til bedriftsinterne systemer. I stedet kan IT-ansvarlig slippe deg til som gjest med mer eller mindre begrenset adgang gjennom såkalt Work Place Join. Her er det samme funksjonalitet på 8.1 RT som det er på 8.1 Pro.

Slik oppdaterer du

Om du ikke har oppdatert ditt RT-brett allerede, så finner du oppdateringen i «Store». Det dukket riktig nok ikke opp på vårt testbrett før vi hadde kjørt en Windows Update. Det gjør du ved å trekke fra høyre på skjermen, velge «Settings», «Change PC Settings» og taste «Winows Update».

Etter oppdateringen (som ikke oppdaterer OS-et) kan du åpne «Market» igjen, og nå skal Windows-oppdateringen ligge klar.

Det tar litt tid å oppdatere, og har du treg nettforbindelse vil det garantert lønne seg å finne et sted hvor forbindelsen er bedre. Det er nemlig mer enn 2 GB med data som skal på plass. Etterpå må du sette opp maskinen på nytt via en veileder, men når det er gjort har du tilgang til alle dokumenter, bilder og annet innhold som du hadde på brettet før oppdateringen. Apper må riktig nok lastes ned på nytt, men det går av seg selv.

RT eller Pro?

Den viktigste nyehten er utvilsomt Outlook, som gir komplett Office-pakke på RT. Det mangler riktig nok noen maler i PowerPoint og enkelte makroer i Excell, men i praksis opplever vi dette som en fullverdig PC. Helt til vi får lyst til å installere et artig program vi liker å bruke.

De nye Surface-brettene kommer i salg 22. oktober, og da blir Surface Pro tynnere og lettere, i tilegg til at det får bedre batteritid. Men Office følger ikke med, og prisen er atskillig stivere enn for RT-brettet, som er enda lettere, tynnere og mer batterivennlig

Trenger du full PC-funksjonalitet er valget enkelt. Men er du bare ute etter en enklere «office-maskin» vil RT være et godt alternativ. Og husk at du kan bruke Remote Desktop på RT også, og dermed få tilgang til kraftigere maskinvare uten å ha den om bord.

annonse