Til hovedinnhold

– Samsung øker ytelsen for ytelsestester

Samsung: – Neida, det gjør vi ikke.

Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no
I denne systemfilen fins det referanser både til "BenchmarkBooster" og til konkrete ytelsestester. Klikk på bildet for å se mer hos Anandtech.com.Foto: Anandtech.com

Samsungs nye toppmodeller kommer svært godt ut i ytelsestester. Spesielt har den internasjonale, og sør-koreanske, modellen av Galaxy S4 gjort det skarpt. Kanskje for skarpt?

Nettstedet anandtech.com har utforsket påstander fra forumet beyond3d.com, og skal ha funnet ut at maskinvaren i en av Galaxy S4-variantene kjører vesentlig raskere under belastning fra kjente og viktige ytelsestester, enn hva den gjør i daglig bruk.

Slik virker innmaten i Galaxy S4

Den internasjonale utgaven av Galaxy S4 kjører Samsungs egen systembrikke, kjent som Exynos 5 Octa. Brikken har hele åtte prosessorkjerner, som kjører i såkalt BIG.little-konfigurasjon.

Denne måten å gjøre ting på innebærer ikke at alle åtte kjerner kan brukes samtidig. I stedet er fire av dem høytytende og kraftige, mens de andre fire er svært effektive og strømsnille. Telefonen bytter automatisk ned til den mest strømsnille delen av brikken når ytelsen ikke trengs.

Hvis Anandtech har rett, vet imidlertid telefonen svært godt når det er behov for ytelsen. Påstanden er nemlig at brikkene øker klokkehastigheten til mer enn normalen når ytelsestester kjører, og at den samme hastigheten ikke er tilgjengelig for avanserte spill og krevende apper.

Les også: Test av Samsung Galaxy S4 Active

Hever ytelsen over normalen

Grafikkdelen av systembrikken heter PowerVR SGX544MP3. Under normale omstendigheter går denne delen av telefonen med en klokkehastighet på 480 MHz. Ved hjelp av relativt enkle metoder har Anandtech funnet ut at grafikkdelen råkjører med opp i 532 MHz når ytelsestester kjøres.

Økningen i klokkefrekvens er på i overkant av ti prosent, sammenliknet med vanlig bruk. Den målte ytelsen skal likevel være nærmere fjorten prosent høyere enn normalen.

Les også: TRIM vil gjøre Android-mobilen din raskere

Også selve prosessorene blir påvirket

Det kan også se ut til å være fugler i mosen når det gjelder prosessorstyringen på telefonen. Prosessoren klokker seg ikke over utgangspunktet når ytelsestester aktiveres, men den låser seg tilsynelatende i høygir.

Med ytelsestester kjørende går den internasjonale Galaxy S4-modellen umiddelbart over til å kjøre på den høytytende delen av systembrikken, og hastigheten går aldri under 1,2 GHz. Også Qualcomm-versjonen, den som selges her i Norge, skal gjøre noe liknende, ved at den fryser ytelsen til 1,9 GHz, som er det maksimale den kjører på.

Testene som påvirkes av denne oppførselen er blant de mest kjente på markedet. AnTuTu, Quadrant og GLBenchmark er nevnt av Anandtech, samtidig som den nyere testen, GFXbench ikke blir påvirket.

BenchmarkBooster

Nettstedet har dessuten gravd frem systemfiler som henviser både til navnene på en del av ytelsestestene, og til en funksjon i telefonen kjent som "BenchmarkBooster".

Dermed er det altså litt usikkert hvor sammenliknbare testresultatene fra Samsungs toppmodell er med for eksempel toppmodellene fra HTC eller Sony.

– Vi vil gi den beste brukeropplevelsen

Samsung har, naturlig nok, svart på anklagene om oppblåst ytelse.

– Under normale omstendigheter skal Galaxy S4 gi en maksimal klokkefrekvens på 533 MHz for grafikkdelen. Ytelsen er imidlertid justert ned for enkelte apper som kan overbelaste telefonen ved lang tids bruk i fullskjerm, innleder Samsung i sitt svar.

Mobilprodusenten fortsetter med å si at den maksimale klokkehastigheten er tilgjengelig for de fleste apper som kjører i fullskjerm, og nevner flere av sine egne innebygde apper som eksempler på apper som får den fulle ytelsen.

– Grensene for hvor høyt klokket grafikkdelen i Galaxy S4 kan være, er satt for å sikre den optimale brukeropplevelsen for våre kunder. Den var ikke ment å forbedre resultatene i spesifikke ytelsestester, avsluttes Samsungs uttalelse.

Ruller skandalen videre?

Det Samsung imidlertid ikke forklarer, er hvorfor ytelsestestene er nevnt ved navn i koden, og hvorfor det fins referanser til en "Benchmark Booster" i systemfilene. Forutsatt at Anandtechs resultater er riktige, har det også vist seg vanskelig å påvise at noen andre apper enn disse ytelsestestene gis den maksimale ytelsen.

Foreløpig er det ikke kjent om noen av Samsungs andre modeller gjør det samme, eller hvorvidt noen av konkurrentenes produkter har liknende optimalisering.

Vi har imidlertid sett at tidlig programvare fra noen produsenter nekter å kjøre ytelsestester i det hele tatt, med tydelig varsling om at ytelsestesting kan føre til lekkasjer. Det er også kjent at enkelte telefoner kan redusere ytelsen ved stresstesting, for å unngå varmgang.

Det kan altså virke som om det foregår en økende grad av detaljstyring i Android-verdenen.

Amobil bruker for tiden AnTuTu, 3DMark Ice Storm Extreme og Geekbench til ytelsestesting av Android-telefoner. Det er ikke kjent om Geekbench eller 3DMark påvirkes av det som er oppdaget.

Les også: HTC One, Sony Xperia Z eller Samsung Galaxy S4? Vi hjelper deg å velge.

(Kilder: androidauthority.com, anandtech.com)

annonse