Til hovedinnhold

– Trenger ikke å kunne kode

Den danske app-suksessen Vivino overlot programmeringsjobben til mikro-freelancere.

Vivino/Elance/montasje

Med appen Vivino kan du skanne en vinetikett og matche bildet mot en database for å få frem brukervurderinger og mer informasjon om vinen. For danskene som står bak tjenesten ville det blitt dyrt å utvikle databasen i hjemlandet. Takket være såkalt mikro-freelancing har imidlertid Vivino blitt en suksessrik bedrift, skriver Computerworld.dk.

Vivino forteller at det ikke bare er billigere arbeidskraft som gjør at de velger en slik løsning; Det er også fordi de kan hyre utviklere til korte prosjekter, og dermed få større fleksibilitet. Begge deler har vært avgjørende for at Vivino skulle komme seg ut av startblokkene.

For dyrt i Norden?

I Danmark, og for øvrig i Norge også, kan det fort bli dyrt å utvikle en app. Grunnen er selvsagt det høye lønnsnivået. Derfor ser vi at det som oftest er enten store selskaper med god råd som utvikler apper, eller "gutteromsutviklere" som gjør det nærmest som en hobby. Gründere med gode ideer må både satse mye egenkapital og få støtte fra investorer for å komme i gang, og her er det mange om beinet.

Vivino-gründerne var i den siste kategorien, men fordi de kunne bruke mikro-freelancere i India og Ukraina fikk de kuttet kostnadene nok til å realisere drømmen. De har laget designen selv i Danmark, men brukt utenlandske utviklere til å programmere.

"Hele vår database er bygget i utlandet. Det har tatt mange tusen timer å bygge en opp, så det ville blitt vanskelig å gjøre i Danmark. Når en vin opprettes for første gang, skal det nemlig gjøres manuelt," sier med-gründer Heini Zachariassen i Vivino sier til Computerworld.dk.

Investerte 60 millioner kroner

Vivino finnes til Android-mobiler og Apple iPhone, og har fått mange brukere. Nå har nye og eksisterende investorer spyttet inn 60 millioner danske kroner for å ta tjenesten videre. Dette betyr at de også får råd til å ansatte flere på kontoret i København. Likevel sier Zachariassen at de vil fortsette å bruke mikro-freelancere fra tjenesten Elance til en del oppgaver.

"I begynnelsen av en startup kan man ikke forplikte seg til så mye. Hos Elance kan man velger å betale en fast timepris eller en fast pris. Jeg anbefaler folk å betale timepris. Det gir deg den fleksibilitet at du kan skifte medarbeider underveis hvis du ikke er fornøyd. Det er faktisk min beste anbefaling," sier han.

Videre sier Zachariassen at det kan være lurt å gi to utviklere samme oppgave helt i starten, for å sjekke hvem som gjør best jobb. I tillegg snakker han om kulturforskjeller, og at utenlandske utviklere kanskje ikke synes det passer å komme med forslag til endringer, selv om de sitter med bedre kunnskap på området enn danskene som har bestilt jobben. Derfor er det også viktig med konstant dialog med freelancerne.

Trenger ikke kunne kode

Konklusjonen til Vivino-gründeren er altså at han ikke trenger å kunne programmere selv for å utvikle en app. Samtidig minner han om at du likevel er nødt til å ha andre egenskaper for å kunne lykkes.

"Du må vite noe om brukeropplevelse, forstå deg på design og ha et tekniskt tankesett. Men igjen, du må ikke tro at du kan tegne noe i PowePoint, sende det avsted og forvente å få et ferdig system levert. Det skal lages skikkelige spesifikasjoner og følges opp hele tiden. Alt annet er naivt, og den vanligste årsaken til at folk feiler med outsourcing, avslutter Zachariassen intervjuet med Computerworld.dk.

Last ned Vivino til Android eller iPhone.

Foruten Elance er Odesk og Microlancer blant de mest kjente mikro-freelancetjenestene.

Les også: Android-brukerne gidder ikke kjøpe apper

(Kilder: Computerworld.dk, Elance)

annonse