Til hovedinnhold

Er dette den første ekte hologram-skjermen?

Ny teknologi skal bringe holografiske bilder til hjemmet.

Kickstarter

Det mangler ikke på eksperimentelle teknologier som hevder å være først ute med såkalte hologrammer eller holografiske skjermer, men ennå har vi ikke sett noe som ligner på det vi ser i science fiction-filmene. Nå har vi fått enda et forsøk, i form av et nytt Kickstarter-prosjekt.

Den nye oppfinnelsen heter Holovect og beskrives av utviklerne som en «holografisk vektorskjerm». Det er imidlertid ingen skjerm i vanlig forstand, da den fungerer ved å «tegne» i løse luften med laserstråler.

Kunstige luftspeilinger

Ifølge utviklerne selv har virkemåten en del til felles med vi kaller for luftspeilinger. Innretningen fungerer ved å modifisere luften innenfor et avgrenset område på en slik måte at man manipulere den såkalte brytningsindeksen i dette området.

Her brukes løsningen til å visualere et 3D-skrevet objekt.
Kickstarter

Brytningsindeks er i korte trekk et mål på evnen et materiale har til å lede lys, og ved å manipulere denne kan man «bøye» og reflektere lys på ulike måter. Ved å både kontrollere laserstrålene og rommet med den modifiserte luften, kan Holovect-systemet plassere volumetriske piksler av lys i et tredimensjonalt rom, forklarer utviklerne på Kickstarter-siden.

Hologrammene er riktignok ikke spesielt detaljerte, men er derimot ensfargede objekter bestående av punkter og streker. De kan imidlertid både roteres og observeres fra alle sider i «løse luften», og kan dermed kanskje sies å være i nærheten av «ekte» hologrammer.

Kan få mange bruksområder

Det får imidlertid være opptil enhver å bedømme autensiteten. Innretningen er blant annet ment å bli brukt til visualisering av objekter som skal 3D-skrives, men utviklerne ser også for seg mange andre mulige bruksområder, inkludert spill, etter hvert som teknologien blir bedre.

Også Kickstarter-brukerne har tro på konseptet, som har nådd finansieringsmålet med 22 dager igjen. For å sikre deg et eksemplar må du love bort minst 750 dollar, så det er ikke direkte billig, og produktet skal sendes ut i mars neste år. Les mer på Kickstarter, og se video under.

Det finnes mange varianter av hologramteknologien: Dette skal være den første hologramskjermen for hjemmemarkedet »

annonse