Til hovedinnhold

NSA bryter spionreglene flere tusen ganger årlig

Topphemmelig tilsynsrapport avslører omfanget.

Ryan Somma / Flickr

Balladen om National Security Agency (NSA) når nye høyder. Helt siden overvåkningsskandalen ble avslørt tidligere i sommer, har stadig nye fortellinger om NSA, Prism og andre spionrelaterte emner dukket opp.

Nettsiden The Verge melder nå at avisen Washington Post har gravd fram en topphemmelig tilsynsrapport, som avslører at NSA brøt reglene om personvern tusenvis av ganger i 2011 og 2012.

Holdes ikke i nakkeskinnet

Oppgaven til NSA og deres Prism-program er å overvåke trafikk og innhold på Internett, på utkikk etter potensielle terrortrusler fra utlandet. En spesiell domstol ved navn Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC) har som oppgave å passe på at byrået ikke bryter loven, men det har kommet fram at retten ikke har ressursene til dette.

Mens NSA påstår hardnakket at FISC kontrollerer dem strengt, forteller den lekkede internrapporten om flere tusen brudd på de amerikanske personvernlovene.

Ifølge rapporten noterte NSA 2776 brudd på egne retningslinjer mellom mai 2011 og mai 2012 – og det bare fra hovedkvarteret i Fort Meade. Hvis statistikken fra andre sentre hadde blitt inkludert, ville tallene vært mye høyere.

– En dråpe i havet

De fleste av bruddene skal skyldes feil av enten operatøren eller programvaren. En slik feil kan bestå av å ikke begrense søkefrasene i tilstrekkelig grad, slik at flere resultater enn nødvendig dukker opp for nærmere inspeksjon.

En anonym NSA-talsperson sier til Washington Post at tallet kanskje kan virke stort i seg selv, men at det blir nærmest ubetydelig sett i den større sammenhengen.

Domstolen er problemet

The Verge påpeker at det virkelig store problemet er FISCs manglende kontroll over NSA, og at domstolen er nødt til å stole på at informasjonen de får servert av byrået er korrekt – uten uavhengige undersøkelser.

På en pressekonferanse i juni uttalte president Barack Obama at han har full tiltro til systemet:

– De har et mandat som føderale dommere på livstid, og de er utrustet til å holde utkikk med de utøvende styresmaktene for å sikre at disse programmene ikke blir misbrukt.

Fikk du meg deg dette?
NSA-varslerens e-posttjeneste stenger brått »

(Kilder: The Washington Post (1) og The Washington Post (2) via The Verge)

annonse