Slik sporer iPhone deg

Apple har kommet ut i hardt vær etter at det nylig har kommet frem at iPhone og iPad samler inn posisjonen din. Ved å laste ned et enkelt program kan hvem som helst sjekke akkurat hvor du har vært og når du har vært der, helt tilbake til første gang du slo på Apple-produktet.

Dersom du eier en iPhone eller iPad har det altså blitt registrert nøyaktig posisjon helt tilbake til da den nyeste programvaren kom i fjor sommer. Også i tidligere programvareversjoner helt siden 2008 er det registrert posisjonsinformasjon, men ikke like nøyaktig.

Dette ser ut til å blant annet stride mot loven i California, hvor Apple holder til.

– Ingen person eller foretak i denne staten skal bruke en elektronisk sporingsenhet for å finne lokasjonen eller bevegelsene til en person, sier delstatslovgivningen i California.

Imidlertid godkjenner du ved å akseptere vilkårene at "Apple og deres samarbeidspartnere og rettighetshavere kan samle, bruke og dele nøyaktige lokaliseringsdata inkludert sanntids geografisk lokalisering av Apple-datamaskinen eller -enheten".

Foreløpig har Apple blitt saksøkt av to menn, og det gjenstår å se hvilken side av loven det blir konkludert med at Apple er på.

Politiet har brukt posisjoneringen som bevis

At iPhone og iPad registrerer bevegelsene dine har egentlig vært kjent lenge blant dataanalytikere, kriminalteknikere og spesielt interesserte. Posisjonsinformasjon har blitt hentet ut fra Apple-produkter og har blitt brukt som bevismateriale av politiet, ifølge Alex Levinson som jobber i selskapet Katana Forensics og som har skrevet en bok om innhenting og bruk av data fra iPhone-operativsystemet iOS 4.

Imidlertid er det først nå nylig mediene har fått fatt i problemstillingen, når analytikerne Alasdair Allan og Peter Warden i analysebyrået O'Reilly lagde et enkelt program som viser hvor eieren av en iPhone eller iPad på et kart ved hjelp av få tastetrykk.

Programmet henter enkelt og greit inn koordinater fra filen consolidated.db og plasserer koordinatene i et kart etter bare noen få museklikk. Det er i consolidated.db-filen at koordinatene dine lagres fra både GPS-mottakeren dersom den er aktivert og mobilnetttriangulering. Uansett om du slår av telefonens lokaliseringstjenester lagres posisjonen din i denne filen ved hjelp av mobilnettet. For å ikke spores må du sette telefonen i flymodus eller slå den helt av.

Filen registrerer også tidspunkt, og dermed kan man enkelt se med overraskende god nøyaktighet hvor brukeren har vært og når brukeren har vært der.

O'Reilly har bare skrevet programmet til Mac, men et tilsvarende program har i ettertid blitt laget til Windows.

Da Amobil sjekket kartet for vårt testeksemplar av iPhone 4, fikk vi se lokasjonene for hver eneste dag siden det kom oss i hende i fjor sommer, og kunne enkelt sjekke ut hvor eksemplaret hadde vært en hvilken som helst dag. Tidspunkt er imidlertid ikke registrert.

Her ser du hvor testeksemplaret vårt har vært:

Innrømmer lokalisering

I et brev fra sjefsadvokat og leder for Apples juridiske avdeling, Bruce Sewell, til to amerikanske politikere innrømmer Apple å samle inn posisjonsdata. Imidlertid samles de ifølge Apple bare inn for å utvide og forbedre produkter og tjenester, noe som skal komme forbrukeren til gode.

Posisjonsinformasjonen sendes ifølge Apple inn til selskapets databaser anonymt, og skal ikke kunne spores til enkelttelefoner eller brukere i deres systemer.

Når du skrur av posisjonstjenesten skal ikke posisjonsdataen samles inn, selv om det registreres i filen consolidated.db, ifølge advokaten.

Ved hjelp av posisjoneringstjenesten vil Apple også kunne spisse annonser i deres reklametjeneste iAds, ifølge Sewell, noe som typisk kan gi høyere reklameinntekter.

Apple har imidlertid i går kveld utformet en liste med spørsmål og svar til pressen angående problemstillingen, der de skriver at consolidated.db brukes til å assistere GPS, slik at mobilen lettere finner posisjonen din når du starter en karttjeneste.

Her benytter Apple sjansen til å understreke at iPhone ikke registrerer posisjonen til folk, men bare hvilke basestasjoner mobilen har vært koblet til.

Les fullversjonen av Apples presseinformasjon her »

Hva kan du gjøre

Filen consolidated.db er ukryptert i iOS 4, noe som betyr at hvem som helst som har tilgang på iOS 4-produktet ditt eller en datamaskin den synkroniseres med kan sjekke hvor du har vært og når du har vært der.

I iTunes kan du velge å kryptere sikkerhetskopien, noe som sikrer andre som bruker PC-en din fra å overvåke deg. Setter du opp en kode på telefonen din kan heller ikke brukere få enkel tilgang til filen herfra.

Bjørn Erik Thon, direktør i datatilsynet, mener at kundene må få vite om hva posisjoneringen brukes til.

– Bør informeres bedre

– Dette er noe som folk i liten grad er kjent med, og det er viktig at folk vet hva som skjer med opplysningene deres, sier Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, til NRK.

Forbrukerombudet mener, ifølge NRK, at de over 30 sidene med vilkår gjør det vanskelig for brukeren å orientere seg.

– Med så lange vilkår bør de ta ut de viktigste punktene og forklare de på en lettfattelig måte for forbrukerne, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Google gjør det samme

Utvikler Magnus Eriksson har nylig demonstrert at også Android lagrer den samme type informasjon, men her får du vite om det på forhånd og det er mulig å deaktivere fra første stund.

I likhet med Apples telefoner lagrer også Android-telefoner posisjonen din, men du må roote telefonen din for å få tak i informasjonen. Det gjør det vanskelig for hvermannsen å overvåke deg, men det skal være lett for datakyndige.

Android lagrer imidlertid ikke informasjonen over lang tid. Her er det bare de siste 50 resultatene i mobilnettrianguleringene og de 200 siste Wi-Fi-posisjoneringene som lagres, mens iPhone lagrer informasjonen helt fra installasjonen av iOS og gjennom telefonens levetid.

(Kilder: alexlevinson.wordpress.com, radar.oreilly.com, nrk.no, arstechnica.com)

Les også
Vil gi deg billigere supernett – mot overvåkning
Les også
Sporingsapp finner intetanende jenter på byen
Les også
Apple blir saksøkt av 27 612 iPhone-brukere
Les også
D-Link DCS-930L sender bilder til mobilen din
Les også
– 99,7 prosent av alle Android-telefoner lekker data
Les også
Nå er det slutt på iPhone-overvåkning
Les også
Finn riktig TV med iPhone
Les også
Hva er det Apple bygger her?
Les også
Gruppesaksøker Google for overvåking
Les også
Slik unngår du at mobilen overvåker deg
Les også
Slik stjal vi Linns identitet
Les også
Nå er hvit iPhone 4 i norske butikker
Les også
Er dette iPhone 5?
Les også
Apper avlytter deg
Les også
Snart kan du GPS-spore barna
annonse