Til hovedinnhold

Knøttemaskinen Raspberry Pi skal bli allemannseie

Lomme-PCen blir enklere å sette opp med ny programvare.

Lomme-PCen Raspberry Pi viste seg å bli litt av en suksess, og ble utsolgt allerede før den kom i salg i fjor. Nå er over en million enheter solgt, og flere skal det bli.

Stiftelsen bak den rimelige mini-datamaskinen Raspberry Pi har nemlig utviklet en ny programvare for brukere som ønsker å komme fort i gang med enheten. En av enhetens hovedmål er å inspirere unge til å få bedre forståelse for programmering og installasjon, og nå har de "dummet den ned" så mye at de får kjeft fra noen av brukerne.

Grunnlegger av Raspberry Pi-stiftelsen, Eben Upton forsvarer avgjørelsen overfor BBC:

– Vi ønsket definitivt å gjøre Raspberry Pi lettere å bruke. Den er en fantastisk platform om en av foreldrene dine er ingeniør eller teknologientusiast, men ellers kan det bli en for teknisk operasjon å sette den opp.

Med den nye programvaren ønsker de å nå ut til alle som ikke er fult så tekniske av seg, men som likevel ser alle fordelene av å ha en PC i lomma. De ønsker ikke at kundene deres skal legge den fra seg i gru og ikke tørre å eksprimentere, forteller Upton.

Pek-og-klikk installasjon med NOOBS

Det skal være veldig lett å sette opp en Raspberry Pi med den nye programvaren, som har fått det passende navnet NOOBS. «New Out of the Box Software» lar deg kjapt og enkelt legge inn det operativsystemet du ønsker, med et grafisk grensesnitt.

NOOBS lar deg velge hvilket operativsystem du vil installere.Foto: RaspberryPi.org

Med NOOBS kan du gå rett på sak, uten å tenke på nettverk og programvare for bildemontering, som tidligre – alt du trenger er et minnekort og fem minutter. Du har mulighet til å velge blant en stor liste operativsystemer, blant annet ArchLinux, Pidora, og Raspbian.

For mange kan Raspberry Pi være deres første møte med Linux. Da kan det være kjekt at NOOBS også fungerer som en reset-knapp om noe skulle gå virkelig til skogen.

Knøtte-maskiner som Raspberry Pi har tatt av det siste året:
Denne rakkeren er fire ganger så rask »

(Kilder: BBC, Produsenten)

annonse