Tek.no

Nyhet Nå er Windows 8.1 her

Alt du trenger å vite om Windows 8.1

Se listen over alt det nye du du har i vente.

Microsoft
17 Okt 2013 09:57
annonse

Lanseringsdagen for Microsofts nyeste Windows-versjon har endelig kommet. Klokka 13.00 ble den store oppdateringen tilgjengelig for eksisterende Windows 8-brukere via Windows Store, og er helt gratis hvis du allerede har Windows 8. Hva har du i vente? Vi oppsummerer:

 • Startknappen vender tilbake
  At startknappen skulle vende tilbake var noe av det første vi fikk vite om Windows 8.1. Hva den gjør er kanskje ikke så åpenbart, men den har ikke samme funksjonalitet som i Windows 7 og tidligere operativsystem. Når du trykker på startknappen, blir du fraktet til den flisbelagte startskjermen. Høyreklikker du på knappen, derimot, får du opp en meny med kontrollpanelet, oppgavebehandleren og muligheten til å skru av PC-en.
 • Oppstart til skrivebordet
  Mens Windows 8 insisterte på at du skulle starte opp til den mer trykkskjermfokuserte startskjermen, får du et etterlengtet alternativ i Windows 8.1. Via en menyinnstilling kan du nemlig starte opp rett til skrivebordet.
 • Flere valg på låseskjerm og startskjerm
  Låseskjermen støtter flere bilder på rundgang, slik at den på en måte blir et digitalt fotoalbum. Her kan du innlemme bilder fra den lokale harddisken eller fra den nettbaserte SkyDrive-kontoen din. Videre er det mulig å ta bilder med maskinen og svare på innkommende Skype-samtaler uten å måtte låse opp systemet. På startskjermen blir det også flere valgmuligheter, og du får nå flere flisstørrelser og farger.
 • Ny Xbox Music
  Microsofts egen musikktjeneste Xbox Music får en oppfriskning med Windows 8.1. Brukergrensesnittet har blitt overhalt og støtte for skreddersydde spillelister er nå på plass i tjenesten med over 30 millioner låter.
 • Bedre søk
  Windows 8 støttet kun søk etter apper, men universelt søk er endelig på plass i Windows 8.1. Det betyr at du kan søke etter apper, filer fra både den lokale harddisken og SkyDrive, samt innstillinger. Brukergrensesnittet skal også være bedre tilpasset brukere med mus og tastatur.
 • Flere vinduer samtidig
  Å dele skjermen mellom flere ulike apper er en annen etterlengtet funksjon. Ved hjelp av Snap kan du nå dele skjermen mellom opptil fire apper – så lenge du har høy nok oppløsning. Støtte for flere skjermer gjør antallet enda høyere.
 • Nyoppusset Windows Store
  Microsofts appbutikk Windows Store er nymalt, og har fått et renere uttrykk og større bilder av appene. I tillegg kan installerte applikasjoner bli oppdatert automatisk i bakgrunnen, hvis du ønsker det.
 • Utvidet SkyDrive-integrering
  SkyDrive er Microsofts nettskyplattform, og Windows 8.1 gir brukere muligheten til å integrere operativsystemet enda tettere med tjenesten. Dette betyr at du kan lete gjennom dine filer på nett hos SkyDrive i Explorer, og automatisk synkronisering mellom lokalt innhold og nettbasert innhold, samt innstillinger, blir enklere.
 • Bedre kontrollpanel for trykkskjerm
  Brukere av nettbrett og andre trykkskjermer får nå tilgang til et kontrollpanel som er skreddersydd for å brukes med hendene. Nå slipper du med andre ord å navigere deg inn på skrivebordet for å kontrollere innstillingene på maskinen.
 • Støtte for 3D-printing
  Windows 8.1 støtter 3D-printere, og det betyr at du for eksempel kan 3D-printe ut noe direkte via Charms-menyen.
 • Trådløs overføring via Miracast
  Windows 8.1 støtter i tillegg Miracast. Dette er et åpent industrialternativ til Apples AirPlay, og det benytter seg av WiFi Direct for å overføre innhold trådløst til Miracast-kompatible TV-er i nærheten.
 • Forbedringer for mus og tastatur
  Selv om Windows 8 fokuserer på trykkskjermer, har Microsoft fått med seg at mange fremdeles bruker tradisjonelt tastatur og mus. Det skal derfor være flere forbedringer på plass for disse brukerne.
 • Kreative apper
  Fire kreative apper har blitt framhevet av Microsoft, og Photos, Movie Moments, Fresh Paint og Camera skal gi ditt kunstneriske jeg økt spillerom. Du skal enkelt gå fra å lage eller ta bilder, redigere og deretter dele til venner og kjente.

Bør du skaffe?

Nettstedet ExtremeTech har gått gjennom den spikrede versjonen av Windows 8.1, og kort oppsummert syns de at den store oppdateringspakken har mange flotte småforbedringer til Microsofts nyeste operativsystem. Likevel mener de at oppdateringen ikke endrer de fundamentale problemene.

Det er få visuelle endringer, men selve ytelsen skal være bedre. Både hurtighet og minnebruk er bedre enn tidligere, og Microsoft håper at dette kan få folk over fra forgjengeren Windows 7.

annonse

Den store elefanten i rommet er fremdeles at det er vanskelig for gamle Windows-brukere å vende seg til alt det nye ved Windows 8, mener ExtremeTech. Dette endrer heller ikke Windows 8.1 på, og irritasjonsmomenter som to versjoner av samme program (avhengig av hvor du starter dem) eksisterer fortsatt.

ExtremeTech skriver at Windows 8-brukere trygt kan oppdatere til Windows 8.1, men oppdateringen endrer likevel ikke ved det som kan oppfattes som fundamentale utfordringer med Windows 8.

Bred utgivelse

Windows 8.1 får en generell utgivelse for alle i morgen, den 18. oktober, men har du allerede Windows 8 installert, vil du kunne oppgradere til Windows 8.1 allerede i dag. I USA koster Windows 8.1 120 dollar (700 kroner), mens Windows 8.1 Pro går for 200 dollar (1200 kroner). Eksisterende Windows 8-brukere kan laste ned pakken gratis.

Vil du vite enda mer om oppdateringen, kan du lese en utfyllende liste hos nettstedet Pocket-lint.

Ikke alle har troen:
Windows 8.1 blir ingen redning »

Les også
Denne appen skal skaffe flere apper til Windows Store
annonse

Les også