Dette vet vi om iPhone 5

Hva vet vi egentlig om Apples oppfølger til iPhone 4?

Apple er et av de få selskapenene i IT-bransjen som fortsatt klarer å holde informasjonen om sine kommende produkter hemmelig. Helt siden lanseringen av den første iPhonen i 2007 til den iPhone 4 ble sluppet i fjor, har stort sett all informasjonen som har kommet ut vært kontrollert av Apple selv.

Likevel har noe informasjon sivet ut gjennom sprekkene, både fra fabrikkene i Asia og butikkansatte i USA. Vi har samlet sammen de mest sansynlige ryktene, og ser på hva vi kan forvente.

Hva finner på innsiden?

Det har vært mange spekulasjoner rundt maskinvaren til iPhone 5, men noen detaljer våger vi å tippe på. Det som blir regnet som ganske sikkert hos de fleste, er at telefonen vil ha en A5-prosessor, på lik måte som iPad 2 har i dag.

Det virker nemlig som om Apple lar iPad-ene sine være først ute med den nyeste maskinvaren, mens mobilene deres må vente en generasjon før de får like sprek maskinvare. Det skjedde med A4-prosessoren fra iPad, og det vil trolig skje igjen med A5-chippen i iPad 2. Det vil være en oppgradering fra dagens A4-prosessor som sitter i telefonen, og det er en chip de allerede vet de kan masseprodusere.

I tillegg ble det rapportert for noen dager siden at Apple jobber med LTE-teknologi, bedre kjent som 4G. Dette vil la telefonen surfe 10 ganger raskere enn det telefoner tilkoblet dagens 3G-nett kan gjøre, så lenge den kan koble seg til et 4G-nettverk.

Spørsmålet er om dette vil bli tilgjengelig i iPhone 5, eller om vi må vente helt til iPhone 6 for slik teknologi. Problemet skal være at komponentene som finnes i dag er for store for å passe inn i telefonen, og vil trekke for mye strøm.

Foreløpig er det bare Netcom som har et 4G-nettverk å skryte av i Norge, og det finnes bare i de største byene. Telenor planlegger en nasjonal utrulling av et 4G-nettverk i 2012.

Les også: Her gir Netcom deg 4G-dekning

Muligheten for mobilkjøp ved hjelp av såkalt NFC-teknologi (Near Field Communication) har også blitt nevnt på flere nettsider. Denne teknologien lar telefonen kommunisere trådløst med objekter rundt deg, slik som for eksempel betalingsterminaler. Mange ser på dette som framtidens betalingssystem, hvor du ikke engang skal trenge å dra frem plastkortet ditt når du vil kjøpe noe, bare vifte telefonen foran en sensor, og transaksjonen er fullført.

En annen nyhet vi faktisk vet vil dukke opp i iPhone 5, er operativsystemet iOS 5. Dette er oppgraderingen fra dagens operativsystem, og byr på en rekke forbedringer til Apples telefoner.

Vi har allerede testet det nye operativsystemet. Les testen av iOS 5

Hvordan vil den se ut?

Mens mobilnerdene kanskje bryr seg mest om hva vi finner på innsiden, er nok de fleste mer interessert i hvordan mobilen faktisk vil se ut. Det er desverre ikke et enkelt spørsmål å svare på. Forslag og konsepttegninger har svirret rundt på nettet i mange måneder, men alt er basert på spekulasjoner.

Det har imidlertid lekket litt informasjon fra en deksel-fabrikk i Kina, som angivelig skal ha begynt å lage deksler til den kommende telefonen. Baserer man seg på disse tegningene ser det ut som skjermen vil strekke seg nesten helt fra kant til kant på mobilen. Rammen på siden ser nesten ut til å bli helt borte, noe som tyder på en større skjerm. De aller fleste toppmodellene fra konkurrentene stiller i dag med langt større skjermer enn Apples iPhone 4, som har en skjerm på bare 3.5 tommer. Det regnes derfor som ganske trolig at Apple vil gjøre noe med dette, og øke størrelsen på iPhone-skjermen.

I tillegg til større skjerm tror flere at hjem-knappen vil få et nytt utseende. Ifølge de samme plantegningene fra den kinesiske fabrikken vil knappen være avlang, og det spekuleres i om knappen også vil være berøringsfølsom, for å tilby flere måter å styre mobilen på.

Noen særlig mer håndfast informasjon enn dette har ikke dukket opp, så dette bør tas med en god klype salt. Som sagt, Apple er flinke til å holde på hemmelighetene sine.

Når kommer den?

Kanskje det viktigste spørsmålet av dem alle. De tidligere iPhonene har alle blitt lansert på sommeren, enten i juni eller juli. I år så vi ingen sommerlansering fra Apple, og de fleste retter nå blikket mot den årlige høst-annonseringen fra Apple. Ryktene er imidlertid svært motsigende, og mange datoer i både september og oktober blir nevnt som mulige lanseringsdatoer.

Det ferskeste ryktet vi kunne spore opp hevder at forhåndsbestillinger av iPhone 5 vil starte 29. september, mens salget vil starte enten 7. eller 14. oktober. Tidligere rykter hevdet at lanseringen av iPhone 5 ville skje i slutten av september.

Smør deg med tålmodighet

Som du sikkert har skjønt er det ikke lett å si så mye sikkert om iPhone 5. Det vi kan si er at Apple vil komme med en ny telefon, og den vil komme snart.

Hvis du ikke har tid til å vente på iPhone 5, kan du kanskje heller prøve deg på Samsung Galaxy S II, den beste mobilen på markedet akkurat nå:

Les vår test av Samsung Galaxy S II

Les også: Slik skal de stoppe iPhone 5 i september

(Kilder: Gizmodo, BGR, Digital Trends, Phone Arena, PC mag)

Les også
iPhone med 4G allerede under testing
Les også
– iPhone 5 kommer i slutten av september
Les også
Dette kan være iPhone 5
annonse