– Krigsspill er bra for psyken

Av: Lasse Lervik, Gamer.no

Mange av oss har lett for å leve oss inn i spill, med den påfølgende effekten at de også kan prege sinnet vårt selv når vi ikke spiller direkte. Man snakker for eksempel om den såkalte Tetris-effekten.

Disse tendensene er nok likevel å foretrekke over de mange ubehagelige minnene og opplevelsene som hjemsøker en solid bestanddel av yrkessoldater som har sett strid. Nå kan det se ut til at de sistenevnte får uventet hjelp fra førstnevnte.

Ifølge bladet New Scientist (via Eurogamer) kan det se ut til at TV-spill kan hjelpe traumatiserte soldater med å ta kontroll over ubehagelige drømmer og mareritt.

Kilden er Jayne Gackenbach ved Grant MacEwan-universitetet i Edmonton. Hun har foretatt en nettundersøkelse av 98 soldater med erfaring fra krig. Resultatene hennes viser at de som spilte krigsspill og andre intensive spill med høy grad av innlevelse, slik som World of WarCraft og Red Dead Redemption, i større grad maktet å ta kontroll over marerittene sine.

Soldatene ble delt inn i to kategorier: de som ofte spilte store, omfattende titler og de som sjeldent spilte og gjerne leflet med enklere titler når de først gjorde det. Forskernes resultater viste at de som tilhørte den førstnevnte gruppen hadde lettere for å kjempe tilbake og avvæpne trusselen i drømmene sine. Gackenbach og medarbeiderne hennes spekulerer i at dette skyldes at å spille intensive spill fungerer som en slags trusselsimulator.

– De tar med seg spillkonsoller ut i felten og spiller hele tiden. Det kan se ut til at det er en god grunn til å la dem gjøre det.

Les også
Naval War: Artic Circle (PC): Russerne angriper Norge
Les også
Anmeldelse: Serious Sam 3 BFE (PC): Skyt på alt som rører seg
Les også
Anmeldelse: Battlefield 3: Battlefield 3 er et mesterstykke
Les også
Trodde filmsnutt fra ArmA II var ekte film
Les også
Anmeldelse: Gears of War 3: Klassens bølle er blitt voksen
Les også
Rambo får nytt spill
Les også
Anmeldelse: World of Tanks
Les også
– Ingen spilling etter midnatt!
Les også
De 5 beste skytespillene i tredjeperson
Les også
De 5 heftigste skytespillene
Les også
Vil plukke hjerner med spillutstyr
Les også
Svake kritikker ga aksjesjokk
Les også
– Spilling er like ille som kokain
Les også
Doom-våpen var leketøy
Les også
Battlefield 3 - På vei mot noe stort
Les også
Homefront kan bli årets beste skytespel
Les også
Anmeldelse: Bulletstorm
Les også
Sniktitt: Ace Combat: Assault Horizon
annonse