Tek.no

Nyhet

USA vil installere databrikker i hjernen til soldater

Deler ut store summer for å utvikle «RAM»-teknologien.

Oleg Zabielin/Shutterstock.com
30 Juli 2014 10:30
annonse

Militær forskning handler som regel om å gjøre våpenteknologien mer effektiv, for eksempel ved å la geværkuler finne målet sitt på egen hånd, men det finnes også forskning som er rettet mer mot dem som faktisk sitter bak avtrekkeren.

Nettstedet VOX melder nå om et oppsiktsvekkende nytt prosjekt som ved første øyekast ser en smule skummelt ut, men som visstnok skal bli til stor hjelp for soldater.

Brikker i hjernen

Forskningsavdelingen til det amerikanske forsvarsdepartementet, DARPA, jobber nemlig med å utvikle databrikker som de ønsker å operere inn i hjernen til soldater.

Det hele kan kanskje høres ut som et ledd i å skape en ny form for «supersoldater», men hensikten med teknologien er i første omgang noe mindre eksotisk enn det. Poenget er nemlig å hjelpe soldater som lider av hukommelsestap som følge av hjerneskader de måtte ha påført seg i strid.

annonse

Teknologien kalles «Restoring Active Memory» (RAM) og har som langsiktig mål å endre opp med avanserte, trådløse databrikker som skal bistå hjernens evne til å både hente frem eldre minner og skape nye minner, en evne som gjerne reduseres drastisk av hjerneskader.

Kan også hjelpe sivile

På denne måten skal altså soldater kunne fungere bedre i hverdagen igjen. Ifølge DARPA er det rundt 270 000 personer i militæret som er diagnostisert med ulike typer funksjonshemmende hjerneskader i USA siden år 2000.

I tillegg til dette er det imidlertid også mange hundre tusen mennesker i det sivile samfunnet som rammes av slike skader hvert år, og i så måte ser DARPA for seg at teknologien omsider kan være til hjelp også for disse menneskene.

For å komme i mål er det mye komplisert hjerneforskning som må til, og i den forbindelse trengs det ekstern assistanse. Det amerikanske forsvaret planlegger i første omgang å dele ut 240 millioner kroner til forskere for å fremskynde teknologien. Når vi får se den i aksjon er ennå høyst uvisst. Mer informasjon finner du hos DARPA.

Her er en annen fancy militærteknologi: Disse hjelmene lar jagerpilotene se «gjennom» flyet »

Les også
Her treffer geværkulen et bevegelig mål – på egen hånd
Les også
Tar patent på «Star Wars-teknologi»
Les også
Disse «VR-hjelmene» lar F-35-piloter titte gjennom flyet
Les også
Her endrer geværkulen retning midt i luften
Les også
Forbereder seg på digital krigføring med Oculus Rift
annonse

Les også