Til hovedinnhold

LG lanserer sin egen systembrikke for mobiler

Den nye brikken er døpt Nuclun og dukker snart opp i en ny G3-modell.

LG er det så langt siste navnet på listen over mobilprodusenter som lager sine egne systembrikker til bruk i mobiltelefoner. En systembrikke hjernen i en mobiltelefon eller et nettbrett, og er en kompakt pakke med veldig mye av det du vil finne på hovedkortet i en PC, deriblant prosessorer, bus-er og grafikkløsning. LGs nye brikke har fått navnet Nuclun, og spesifikasjonene ser ganske gode ut.

Nuclun har åtte prosessorkjerner, og fungerer etter ARMs big.LITTLE-prinsipp. Det betyr at den kan veksle mellom disse kjernene etter behov. Fire av kjernene er saktegående og strømsnille. Disse dekker vanlig enkel bruk, mens fire langt raskere kjerner tråkker til når du utfører mer krevende oppgaver.

big.Little og nye 64-bits brikker var blant virkemidlene prosessordesignerne i ARM så for seg da de spådde en tredobling av ytelse i 2014.

Foreløpig er lite kjent om løsningen

Systembrikker blir aldri spesielt fotogene, men her er i hvert fall LG Nuclum.Foto: LG

Foreløpig er pressemeldingen fersk, og ikke spesielt detaljert. Det opplyses at hastigheten på prosessorkjernene vil være på henholdsvis 1,5 GHz for de raskeste og 1,2 GHz for de fire lavenergikjernene. Hva dette vil si i praktisk bruk er foreløpig tidlig å si, med tanke på de få detaljene LG opplyser om. Informasjon om grafikkløsningen i brikken har vi heller ikke på nåværende tidspunkt.

Vi vet for eksempel ikke om dette er det mange kaller en ekte åttekjerner, det vil si at den kan gjøre det stammespråket omtaler som heterogen fleroppgaveveksling. Kort forklart går dette ut på at systembrikken kan ta i bruk alle åtte kjerner om behovet blir stort nok. De tidligste utgavene av big.LITTLE-brikkene kunne maksimalt bruke de fire kraftigste kjernene samtidig. Dermed vant de ingen ekstra ytelse på de fire svakere kjernene, kun ekstra batteritid.

Antall kjerner er heller ikke alt, noe Apple ser ut til å ha vist i siste generasjon av sine egne systembrikker. Apple A8 er brikken som står i iPhone 6 og iPhone 6 Plus. Brikken har kun to kjerner, og relativt beskjeden klokkehastighet, men like fullt yter telefonene på linje med det kraftigste vi har sett fra konkurrentene. I den nyere A8X-brikken er det tre kjerner, men fortsatt lav klokkehastighet. Her tyder ytelsestester på at brikken er massivt kraftigere enn de fire- og åttekjernede brikkene vi har sett så langt.

For å få vite akkurat hva LG Nuclum innebærer må vi altså få vite litt mer om den, og aller helst få prøve den i et ferdig produkt.

Lanseres i telefon for hjemmemarkedet

Pressemeldingen opplyser at brikken vil dukke opp ganske snart i den nye telefonen LG G3 Screen. Dette er atter en variant i LGs etter hvert enorme G3-serie.

Her på berget får vi neppe stifte bekjentskap med den nye modellen, siden den er utviklet spesielt for LGs hjemmemarked i Sør-Korea.

Telefonen vil få en stor 5,9 tommers skjerm, med full-HD-oppløsning. Her er det 32 gigabyte innebygget lagring, og 2 gigabyte RAM. Et noenlunde stort batteri på 3000 mAh hører også til.

Spesifikasjonsmessig ser det ut til at LG G3 Screen plasserer seg såvidt under LG G3, som har både høyere skjermoppløsning og mer RAM, sistnevnte riktig nok kun i utgaven med 32 gigabyte lagringsplass. Både telefonen og brikken skal støtte 4G-hastigheter opp mot 225 megabit per sekund

Det er ikke bare mobilens prosessor som får en kraftig oppgradering i tiden fremover: Samsung satser på skyøhøy oppløsning »

(Kilde: pressemelding)

Mer om
annonse