Nyhet

Slik kan kvanteteknologi gjøre kredittkortene idiotsikre

Ny autentiseringsløsning gjør jobben mye vanskeligere for hackere.

Forskere begynner i stadig større grad å rette blikket mot kvantefysikken for å bringe datateknologi og sikkerhetsløsninger videre fremover. Utviklingen av kvantedatamaskiner i full gang, og for en stund siden kunne vi også melde om en «kvantekryptologi»-løsning som kan gi supersikre nettverk.

Nettstedene The Inquirer og Phys.Org kan nå melde om en ny anvendelse av kvantefysikken som kan gjøre autentiseringsteknologien i for eksempel kredittkort så å si hundre prosent hacker-sikker.

Lyspartikler til unnsetning

Det er nederlandske forskere som står bak den nye teknikken, som har fått navnet «Quantum-Secure Authentication». Metoden baserer seg på den mystiske adferden til de kvantefysiske partiklene fotoner, eller lyspartikler.

Som vanlig med kvantefysiske prosesser er detaljene rundt virkemåten noe diffuse. I grove trekk innebærer teknikken imidlertid å sende ut et spesifikt antall fotoner i små «pulser» mot en spesiell overflate som befinner seg i for eksempel et kredittkort. Disse overflatene består av nanopartikler som gjør at fotonene «spretter» rundt før de reflekteres tilbake igjen og snappes opp av en sensor, som igjen verifiserer kortet.

Siden enkeltfotoner har den merkelige egenskapen at de kan befinne seg flere steder på samme tid, vil partiklene danne svært kompliserte mønstre, selv om man bare sender ut et lite antall fotoner. Disse unike mønstrene, som da altså fungerer som «nøklene», består av mer informasjon enn signalet som ble sendt inn og skal være umulige for hackere å rekonstruere.

Kan ikke observeres

Dette kommer av at eventuelle hackere ikke vil være i stand til å finne ut nøyaktig hvilken informasjon som ble sendt for å verifisere nøkkelen. Enkeltfotoner har nemlig den andre snodige egenskapen at dersom man forsøker å «observere» fotonene vil man i samme øyeblikk ødelegge de spesielle kvantefysiske egenskapene som danner de unike mønstrene.

– Det blir som å slippe 10 bowlingkuler på bakken og lage 200 ulike kollisjoner. Det er umulig å vite akkurat hvilken informasjon som ble sendt bare ved å samle inn de 10 bowlingkulene. Dersom du hadde forsøkt å observere dem mens de falt ville du ha forstyrret hele systemet, forklarte en av forskerne.

I tillegg til å være sikker skal teknologien også ha den fordelen at den er relativt enkel og rimelig å implementere i dag, da den hovedsakelig kun tar i bruk laser- og projektorteknologi som allerede er tilgjengelig. Løsningen skal visstnok kunne brukes i blant annet bygninger, bankkort, kredittkort, identifikasjonskort, og til og med i biler. Det er imidlertid uvisst hvor langt unna teknikken er en eventuell kommersialisering.

Om du ønsker flere tekniske detaljer om teknologien kan du sjekke ut selve forskningsdokumentet hos OpticsInfoBase.

Kvanteteknologi kan gi oss svært smarte roboter: Det tror flere forskere »

Les også
Snart skal verdens kraftigste kvantemaskin legges ut for salg
Les også
Ny krypteringsløsning skal gi solid Internett-sikkerhet med ett klikk
Les også
Nå vil bedrifter bruke kvanteteknologi til å hindre NSA-spionasje
annonse