Til hovedinnhold

— Verdens første menneske som vil leve i 1000 år er allerede født

Disse forskerne jobber med å forsinke døden.

Twitter

Verdens offisielt eldste person i historien var den franske kvinnen Jeanne Calment, som døde i 1997 - 122 år gammel. Calment var et ekstremt unntak, da de aller fleste av oss visner ut lenge før vi bikker hundre.

Jeanne Calment på sin 121. bursdagsfeiring. Foto: Wiki Commons

Det kan imidlertid være iferd med å snu, skal vi tro Aubrey de Grey, en gerontolog ved universitetet i Cambridge. Han tror mennesker i dag vil kunne leve til de er flere hundre år gamle, eller kanskje til og med 1000 år:

- Hvis noen hadde spurt meg: «Har den første personen som vil unngå død av alderdom blitt født ennå?», ville jeg sagt at sjansen for det ville vært veldig høy, trolig 80 prosent, uttalte forskeren i et intervju med Vice.

Vil drepe døende celler

I tillegg til å forske på alderdom ved Cambridge, står Aubrey de Grey også bak forskningsselskapet Strategies for Engineered Negligible Senescence (SENS). Sammen med en rekke andre forskere, jobber han med å sette en endelig stopper for alderdom.

De Grey mener nøkkelen til å forlenge livene våre er ved å drepe celler som ikke lenger klarer å dele seg.

Celledeling, eller mitose som du kanskje husker fra naturfagstimene, skjer konstant i kroppen vår, og holder hele maskineriet gående. Hver celle kan imidlertid ikke deles i det evige, og sier etterhvert stopp. Tidligere forskning på alderdom har ment at måten å forlenge livet er å hjelpe cellene til å fortsette å dele seg. De Grey mener imidlertid at er bedre å fjerne cellene som ikke klarer å dele seg, for å gi mer plass til de friske cellene.

Trodde du dette var sprøtt?
Russer har meldt seg frivillig til verdens første hode-transplantasjon »

Konstant fornying

Selv om de fortsatt er langt unna en endelig løsning for å stoppe aldring, tror de Grey at de er på god vei:

- Behandlingene vi jobber med kommer til å være gode nok til å ta en middelaldrende personer, for eksempel 60-åringer, og fornye dem til at de ikke er biologisk 60 før de er kronologisk 90 år, fortalte de Grey til Vice, før han forklarer videre:

- Det vil si at vi har «kjøpt» 30 år med ekstra tid for å finne ut hvordan vi kan fornye dem igjen når de er kronologisk 90 år. På den måten vil de ikke være biologisk 60 år før de er enten 120 eller 150 år.

Han ser altså for seg å forsinke aldringen stegvis, og hele tiden holde prosessen i sjakk, og skru kroppens biologiske klokke tilbake i jevne mellomrom. Så mens kroppen egentlig blir eldre, vil behandlingene gjøre at pasienten ikke oppleves som eldre.

- Vi kommer til å kunne holde oss ett steg foran problemet, og fornye de samme menneskene så lenge vi vil, forteller de Grey, og sier at han tror 30 år er mer enn nok tid for å få det til.

Vil prøve det ut på mus først

Forskningen til SENS-teamet er fortsatt i prøve-fasen. De er imidlertid overbeviste om at deres måte å stoppe aldring på er langt mer fruktbart enn for eksempel det å forsinke forbrenning i kroppen, noe som også blir forsket på.

Nå venter de bare på å utføre tester på mus, hvor de forhåpentligvis får bekreftet sine ideer:

- Det store gjennombruddet kommer når vi kan «fornye» en middelaldrende mus. Så fort vi har fått det til fungere på mus, vil folk kunne se at det bare er et tidsspørsmål før vi kan gjøre det samme på mennesker.

Det vil angivelig skje i løpet av seks til åtte år.

Forskere klarte å gjøre mus yngre:
Ungt blod var løsningen »

(Kilde: Vice)

annonse