Til hovedinnhold

– Google misbruker markedsmakten sin

EU krever flere og bedre tiltak fra søkemotorgiganten.

Wlad74/Shutterstock.com, Wikipedia Commons

Store IT-aktører havner gjerne i trøbbel med loven på et eller annet tidspunkt, og de amerikanske selskapene har en tendens til å få en noe hardere behandling i Europa enn i hjemlandet.

Google har for eksempel kommet på kant med EU på grunn av personvern-praksisen, en sak som kan ende med at Google illegges bøter av EU.

For dårlige forslag

Dette er ikke det eneste problemet søkemotorselskapet har med den europeiske unionen. For noen år siden startet Europakommisjonen en etterforskning av Google for å finne ut om selskapet misbruker sin 90 prosents markedsandel innen søketjenester i Europa, til å favorisere sine egne tjenester.

Google har forsøkt å komme de europeiske myndighetene i møte ved blant annet å merke søkeresultater som peker til egne tjenester, og har også oversendt et antall andre forslag til forbedringer. Som The Washington Post nå rapporterer, er EU imidlertid ikke fornøyd.

EUs konkurransekommisær Joaquin Almunia skal på onsdag ha sagt at Google forslag ikke er gode nok, og at han har sendt et brev til selskapets toppsjef Eric Schmidt hvor han ber om utbedringer.

Kan risikere gigantbot

I tillegg til Googles markedsdominans er EU også fremdeles bekymret over måten Google viser annonser på ved siden av søkeresultatene, og hvordan Googles handlinger påvirker annonsevirksomheten til konkurrenter.

Dersom partene ikke kommer til enighet har EU formelt sett anledning til å illegge Google bøter som tilsvarer hele 10 prosent av selskapets årlige inntjening, noe som utvilsomt vil svi på pungen. Tilbake i mars fikk Microsoft nettopp en slik bot.

Google driver med mye annet enn søkemotoren:
Nå utvikler de trolig en egen spillkonsoll »

(Kilde: The Washington Post)

annonse