Til hovedinnhold

Årets beste – og verste – leverandører

EPSIs kundebarometer for bredbånd, digital-TV og mobil er klart.

Det eneste som er bedre enn en kunde er en tilfreds kunde, og det er grunnen til at landets mange tjenestetilbydere er ganske så opptatt av kundetilfredshet. Men det er jo også slik at ikke alle treffer like bra når de skal behage sine kunder.

Nå har EPSI Norge – en non-profit-organisasjon som etter sigende har til hensikt å støtte utviklingen av norsk konkurransekraft – nettopp sluppet sine kundetilfredsanalyser for mobil, bredbånd og digital-TV for 2014. Resultatene gir en god indikasjon på hvilke leverandører som har de mest fornøyde kundene, og hvilke du kanskje regelrett bør holde deg langt unna.

Analysen er i stor grad basert på telefonintervjuer som har blitt gjort i høst.

Altibox best på bredbånd og digital-TV

I år, som i fjor og de tre årene før det igjen, er det Altibox som har de aller mest lykkelige privatkundene. Ifølge EPSIs bredbåndsrapport skiller selskapet seg «markant fra de øvrige aktørene i forhold til kundenes opplevelse av kvalitet på service, bredbåndslinjen og verdien de får for pengene».

Tori Nag, styreleder i Altibox.Foto: Altibox

At Altibox kun benytter seg av fibernett har mye å si å si for tilfredsheten, mener selskapets styreleder Toril Nag:

– Nøkkelen i vår bredbåndsleveranse er naturligvis fibernettet. Nordmenn har fått øynene opp for betydningen av stabile linjer med høye og symmetriske hastigheter. Konsumet av båndbreddekrevende tjenester øker, slik som videostrømming med høyeste kvalitet. Fremover tror vi internetthverdagen vil handle om to ting: Kapasitet og hastighet nok til at alle kan se og gjøre det de vil.

Undersøkelsen viser at Altibox så avgjort er inne på noe, ettersom fiberkundene jevnt over er mest tilfredse.

Bredbåndskunder er også ganske så lojale av seg, da 85 prosent av de spurte tror at de er kunde hos sin nåværende leverandør om ett år. Men dette kan selvfølgelig også ha noe med at mange ikke kan velge og vrake blant tilbyderne.

Foto: EPSI Norge

Ellers viser målingen en tilbakegang for både Telenor og for Get. Den klare taperen er likevel fremdeles NextGenTel, som stadig ligger på feil side av «tilfreds»-indeksgrensen på 60.

Interessant nok er bredbåndsbransjens bedriftskunder enda mer fornøyde enn privatkundene, og her er det heller ikke Altibox som ligger på topp. Det er PowerTech som tar topplasseringen med en indeks på 77,6, mot Altibox' 74,2.

Foto: EPSI Norge

Så er det langt ned til Broadnet på en tredjeplass med indeks på 66,4. Telenor er tilbyderen som skårer lavest hos bedriftskundene.

Altibox er også den foretrukne tilbyderen av digital-TV, men er ikke like suverene her som i bredbåndsundersøkelsen. Get, Canal Digital Parabol og Viasat gjør det heller ikke så galt, mens kabel-kundene til Canal Digital er minst fornøyde.

Foto: EPSI Norge

Mobil: Folk vil ha mest mulig for pengene

I mobilmarkedet er det slik at privatkundene er langt mer tilfredse enn bedriftskundene. Privat kommer kommer de halvstore aktørene best ut, der Talkmore er på topp med One Call og Chess rett bak. Så er det et hopp ned til de «store» gutta. Telenor ligger på absolutt jumboplass.

Foto: EPSI Norge

Ifølge undersøkelsen er det aspektet «verdi for pengene» som har størst direkte effekt på tilfredsheten. Folk bryr seg med andre ord om hva som står på mobilregninga.

I bedriftsmarkedet er det hard kamp om kundene – hele 80 prosent av de spurte bedriftene kunne fortelle at de har blitt kontaktet av en konkurrent til sin leverandør i løpet av det siste halvåret. Men bindingstiden gjør sitt, og 85 prosent sier at de trolig er kunder hos leverandøren sin også om ett år.

Foto: EPSI Norge

Og den bedriftsleverandøren flest er fornøyd med når det gjelder mobiltelefoni, er Ventelo. Bak ligger Telenor, som har den høyeste indeksen på fem år, mens NetCom har den minst tilfredse kundemassen.

Mye på farten?
Norges største test av mobilt bredbånd >>>

(Kilde: EPSI Norge)

annonse