OLED-kampen tilspisser seg
Søksmål, nye metoder og økt produksjonsfokus blant toppselskapene.
Det skjer mye nytt på OLED-fronten. De siste årene har det vokst frem som den mest spennende skjermteknologien, med det største potensialet. Alle de store TV-produsentene har begynt å satse på teknologien, selv om noen har begynte racet før andre.
OLED-paneler har en rekke fordeler fremfor dagens plasma- og LCD-TV-er. De har en langt raskere responstid, og har omtrent ingen varmeutvikling. OLED utstråler nemlig lys gjennom elektro-fosforens, og trenger ikke bakbelysning slik en LCD- og plasma-TV trenger. Ellers kan OLED-TV-er også by på skarpere og mer lyssterke bilder enn LCD, og vi ble rett og slett bergtatte da vi fikk se LGs nyeste OLED-TV i aksjon.
Nå som OLED virkelig er på vei inn på markedet, har vi tatt for oss de største nyhetene fra den siste uken, og slengt de sammen i én artikkel.
OLED-TV fra Sony og Panasonic
Sony og Panasonic inngikk OLED-partnerskap tidligere i år, og ifølge Sonys sjef for hjemmekinoprodukter, Masashi Imamura, går samarbeidet på skinner. Nå varsler de to selskapene at de sannsynligvis vil tilby OLED-TV-er fra og med mars 2014.
Sammen utvikler de to japanske selskapene printeteknologier for masseproduksjon av OLED. Ifølge de originale planene, skulle teknologien bli lansert i 2013, men nå er det klart at det også vil ta tid å sette opp fabrikker for masseproduksjon av selve produktene.
Panasonic har i tillegg foretatt endringer i selskapets struktur for å fokusere mer på OLED-utvikling. Selskapet planlegger å investere 30 milliarder yen (2,2 milliarder kroner) på et pilotprosjekt innen AMOLED, ved å bruke P-OLED og blekkskriverteknologi.
AUO snuser på printing
Alle OLED-produsenter er på utkikk etter stadig mer effektiv produksjon av paneler bestående av de organiske lysdiodene. Tidligere i år skrev vi at ringreven AUO kastet seg inn i OLED-markedet, og nå letter det taiwanske selskapet litt på sløret.
Nå har AU Optronics, som selskapet egentlig heter, begynt å utvikle en printeprosess for OLED-paneler, som forhåpentligvis vil senke produksjonskostnader og forbedre utnyttelsen av materialet.
Taiwanerne sliter med lave avkastninger i sin nåværende produksjonsprosess, som benytter seg av dampavsetning. Derfor skal AUO være i gang med å snuse på utviklingen av printeteknologi, selv om det sannsynligvis tar noen år før vi ser produkter fra denne prosessen på markedet.
I tillegg skal AUO angivelig foretrekke bakpaneler av oksid-TFT for OLED-er, noe de faktisk har vist fram en liten prototype av tidligere.
LG storsatser på OLED
Sørkoreanske LG er heller ikke helt borte når det gjelder OLED. Vi var så heldige å få en titt på deres kommende 55-tommer, og nå varsler LG Groups formann Koo Bon-moo at selskapet skal endre grunnleggende hvordan det fungerer.
Ved siden av lovnader om «ny forretningskultur» og bedre dømmekraft i henhold til samarbeidspartnere, forteller Koo ban-moo også at LG skal vie hoveddelen av sine ressurser på å utvikle OLED – som han anser som en av de viktigste vekstmotorene for framtiden.
LG planlegger å lansere sin første OLED-TV, den 55 tommer store 55EM9600, ved begynnelsen av 2013. Andre planer inkluderer masseproduksjon av plastbaserte og fleksible OLED-paneler innen slutten av neste år.
Sørkoreanske søksmål
En annen sak som foregår på den mer mobile delen av OLED-verdenen for tiden, er LGs søksmål mot Samsung. LG Display mener at Samsung har krenket sju av deres OLED-patenter og vil nå ha erstatning for tort og svie i henhold til spesielt Samsung Galaxy S3, Galaxy Note og Galaxy Tab 7.7
Samsung har ennå ikke tatt stilling til saken, ettersom de kanskje er mer opptatt av sitt søksmål mot LG, der førstnevnte hevder at sistnevnte har stjålet konfidensiell OLED-teknologi. Hvordan denne suppa ender, er ennå for tidlig å si.
- Les også: Nå vil OLED-TV-er vare enda lengre
(Kilder: Business Week, Digitimes, Korea Times, The Wall Street Journal)