– Hjelp, jeg må bytte ut Mac-en med en Chromebook
Går det an å være redaktør for Tek. no uten tilgang til en «skikkelig» PC? Jeg har tatt utfordringen.
Jeg har brukt datamaskiner helt siden jeg fikk min første Commodore 64 på slutten av 80-tallet, og opp i gjennom årene har det gått slag i slag: DOS, Windows i alle mulige varianter fra versjon 1.0 og opp til dagens nesten-ferdige Windows 10. Til og med Linux i ulike versjoner har jeg brukt som jobb-PC i perioder.
Men helt siden 2011 har det vært Mac som har vært min faste plattform både hjemme og på jobb, selv om jeg av og til bruker en stasjonær Windows PC hjemme. Jeg har med andre ord ingen problemer med å veksle mellom ulike plattformer, og ser fordeler og ulemper med både Windows og OS X (Mac) – selv om det etter hvert har blitt Mac-en som har blitt «kjærligheten i mitt liv». Min MacBook Pro med retina-skjerm er med meg nesten overalt.
Nå har jeg blitt utfordret av redaksjonen til å bytte ut Mac-en i tre uker med en Chromebook – altså en PC uten lokalt installerte programmer, og hvor alt du gjør foregår via nettet og skytjenester.
Det burde vel også gå bra? Eller?..
Nesten-panikk
Det tok ikke mange minuttene fra jeg i et svakt øyeblikk på redaksjonens ukesmøte hadde tatt utfordringen, til jeg kjente panikken komme.
Selv om stadig mer av det jeg gjør foregår via nettbaserte tjenester, er jeg fortsatt avhengig av en rekke lokalt installerte programmer. Hver dag bruker jeg Photoshop til bildebehandling, og jeg bruker Aperture til å organisere og behandle bilder tatt i RAW-format. Og jeg er flere ganger i uken avhengig av å kunne starte opp bedriftens økonomisystem via en Citrix-løsning for å få godkjent fakturaer. Hvis ikke vil ikke frilanserne våre få lønn, og det spørs om blakke frilansere har særlig forståelse for at ikke fakturaene lot seg godkjenne på redaktørens Chromebook.
Om det vil bli et problem eller ikke, vet jeg ikke. Ikke ennå.
Veldig mye av det jeg gjør hver dag vet jeg vil fungere helt utmerket på en Chromebook. Redaksjonens publiseringssystem er web-basert, og fungerer like fint på en Mac, Windows-PC, nettbrett eller til nød mobiltelefon. Det er ingen grunn til at det ikke skal fungere på en Chromebook.
Jeg lagrer allerede det aller meste av dokumenter i Dropbox, så jeg vil antagelig ikke ha problemer med å få tak i alle Excel-dokumentene og Powerpoint-presentasjonene jeg er avhengig av. Og disse kan antagelig fint åpnes i Google Docs eller i Microsofts Office Online. Og nå er Office Online og Dropbox godt integrert med hverandre, så filene bør være det minste problemet. Tror jeg.
Men vil jeg få skrevet ut dokumenter på skriveren på jobben? Og vil jeg få eksterne enheter som Bluetooth-høyttalere og andre duppeditter til å fungere?
Og kommer jeg til å kunne jobbe på toget til og fra jobb, slik jeg pleier? Der er det nemlig veldig sjelden særlig mobildekning å snakke om, så jeg er avhengig av å kunne jobbe offline i perioder.
Farvel MacBook, velkommen Chromebook!
Den store dagen har kommet. Jeg skal av-Macifiseres.
Før jeg la MacBooken i skapet sørget jeg for å synkronisere alle Dropbox-filene og dobbeltsjekke at jeg ikke hadde noen filer liggende lokalt som jeg er avhengig av.
PC-en jeg skal leve med de neste tre ukene er en Toshiba Chromebook 2 med 13,3-tommers skjerm. Skjermen har Full HD, altså en oppløsning på 1920 x 1080 punkter. Prosessoren er en Intel Celeron på 2,16 GHz, og maskinen er utstyrt med 4 GB RAM. Lagringsplassen er beskjedne 16 GB, men det følger med 100 GB gratis skylagring via Google Drive. Og så har undertegnede 1 terabyte lagring i både Microsoft OneDrive og Dropbox, så skylagring burde ikke bli et problem – spørsmålet er bare om 16 GB lokal lagring holder.
Har du noen gode tips og råd til en som skal gå fra Mac til Chromebook og legge «hele livet» i nettskyen? Da vil jeg gjerne høre fra deg i kommentarfeltet.
Hvordan de første dagene med Chromebook har gått, får du vite en av de nærmeste dagene her på Tek.no.
Les også om hvordan det gikk da Øystein måtte bytte ut Mac-en med en Windows-PC »